Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

SOS Samaruc restaura 5 llacunes a les Terres de l’Ebre

Avatar photo

Es crea nous hàbitats segurs per a aquest peix en greu perill d'extinció

Fundació Andrena lluita per a la recuperació del samaruc des del 2014, juntament amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre i de l’Associació Paisatges Vius. És justament aquesta àrea geogràfica, sud de Catalunya i nord de la Comunitat Valenciana, on habita el samaruc.

Durant aquests gairebé 10 anys, la fundació ha invertit més de 90.000 euros de recursos propis a la conservació de diverses llacunes litorals (i d’aquest peix en greu perill d’extinció). El projecte SOS Samaruc, impulsat per la fundació, ha restaurat un total de cinc llacunes ubicades a Terres de l’Ebre: Estany Tort, Torrent del Pi, Port de l’Estany, Cala Justell i l’Illa de Buda, totes elles hàbitats adequats per a la reproducció natural d’aquesta espècie.

 

En aquestes llacunes es van alliberar Samarucs procedents del programa de cria en captivitat que es realitza al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Els tècnics responsables d’aquest programa de cria són persones molt entusiastes i motivades. En paraules de Josep Maria Queral, tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, “s’estan fent molts esforços per evitar l’extinció del samaruc”.

De moment, s’han aconseguit dues fites. D’una banda, que els samarucs ja s’estiguin reproduint en noves llacunes restaurades, allunyant-se una mica més de l’extinció. D’altra banda, està las tasca de reproducció en captivitat que és de gran complexitat i que s’ha optimitzat després d’anys de treball. Tal com afirma Josep Mª Queral, tècnic del centre de cria ubicat al mateix Parc Natural del Delta de l’Ebre: “ens ha portat 10 anys perfeccionar-la”.

 

Sense aquesta intervenció, el samaruc estaria més a prop de l’extinció i no s’hauria recuperat com s’està fent ara. A més, les llacunes restaurades estan en un excel·lent estat de conservació, aigües cristal·lines i poblades per plantes aquàtiques que els donen oxigen i contribueixen al seu equilibri. Així i tot, “tenim reptes al davant, com les sequeres provocades pel canvi climàtic i la introducció de peixos invasors per part de persones; actualment estem treballant de valent per eliminar un peix molt nociu per al samaruc: la gambúsia”, afirma Anna Gallés”.

Dues vegades a l’any, a la primavera i a la tardor, els mateixos tècnics del Parc Natural del Delta fan el seguiment de les poblacions de peixos. A l’últim mostreig fa menys d’un mes, i tal com ho confirma Nati Franch, biòloga i directora del centre de cria, “totes les llacunes han mostrat nivells òptims en la qualitat de l’aigua i continuen sent llocs segurs per al samaruc”.

 

Actualment, la Fundació Andrena treballa en la restauració poblacional de samarucs a la llacuna de Santes Creus. En aquests moments s’hi estan fent treballs d’eradicació de la gambúsia per poder introduir després els samarucs que ara s’estan reproduint en captivitat al centre de recerca del mateix Parc Natural.

Nati Franch i Josep Mª Queral, tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre, afirmen que “gràcies a la implicació de la Fundació Andrena, el treball de recuperació d’aquesta espècie ha estat més ràpid i eficaç”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tanca la discoteca de Barcelona on van matar un jove a punyalades

Notícia següent

Terrassa i la FAVT treballaran en la dinamització de les entitats veïnals

Notícies relacionades