La consellera d’Interior, Núria Parlon, ha reiterat “la diligent gestió” de l’emergència per la dana que s’ha fet a les Terres de l’Ebre i ha agraït la implicació dels ajuntaments i la feina “a peu de carrer” dels consistoris que ha permès “solucionar els problemes que es trobaven els veïns” i traslladar “a temps real” al Cecat (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) totes les incidències que s’anaven produint.
Parlon ha volgut visitar les obres que es fan a Deltebre (Baix Ebre) o a Amposta per resoldre els punts crítics on pateixen inundacions quan hi ha aiguats. La consellera ha visitat el nou passeig del Carrilet de Deltebre, que millorarà l’evacuació i bombament de pluvials del desguàs del Préstamo.
L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha agraït la visita de la consellera Núria Parlon després “d’una setmana molt complicada”, “patint pels riscos estructurals del cor delta”, com passa en “cada fort temporal”. El batlle ha remarcat “l’assertivitat i empatia” de la conselleria i ha reclamat més “mesures de resiliència i una coordinació eficient” davant una emergència climàtica “que ha vingut per quedar-se”.
Parlon ha celebrat que “la severitat” de la dana no hagi sigut de la magnitud que ha patit al País Valencià, però ha recordat que municipis com Deltebre “van fer patir”. La consellera ha volgut visitar les Terres de l’Ebre aquest dijous per “captar de primera mà” la feina de les administracions locals i “l’ampli desplegament” de Protecció Civil que es va fer per resoldre l’emergència. La cap d’Interior també ha fet valer les obres amb què els ajuntaments intenten resoldre els punts més crítics dels seus municipis quan hi ha ruixats.
Passeig del Carrilet
Aquest és el cas de l’obra del desguàs del Préstamo, on aquests dies una bomba externa no para de treure aigua perquè els veïns de la zona pateixen inundacions, a casa, cada vegada que plou. És una reforma que taparà el desguàs, amb la construcció del nou passeig del Carrilet a sobre, i que projectada en tres fases. Té un pressupost de 20 milions d’euros.
La primera fase, que ha costat 9 milions d’euros, està pendent del soterrament de les torres elèctriques per part d’Endesa, per poder donar-la per acabada. L’Ajuntament ja ha licitat la segona i la tercera fase i la previsió és completar l’obra el primer semestre de 2026. Inclou nous desguassos i estacions de bombament per acabar amb el problema del veïnat, al que s’ha hagut d’acompanyar, vigilar i ajudar durant tot l’episodi de la dana.
Són cases de planta baixa que s’inunden per l’orografia del municipi. Tota l’aigua de pluja aboca en aquesta façana nord de la població i també a la carretera TV-3454, que encara està tallada al trànsit. Un dels veïns ha explicat a la consellera Parlon que els seus animals domèstics han mort en aquestes últimes pluges, o una altra veïna ha compartit els problemes que tenen a casa quan plou, agreujats per la situació d’invalidesa del seu marit.
Revisions sense limitar futurs creixements
La consellera d’Interior ha assegurat que la revisió de les zones inundables que i dels protocols ha de servir per “anticipar-se” a aquesta mena de fenòmens meteorològics inestables, però que es buscaran “solucions per no renunciar a la dinamització” en municipis com Deltebre o Tortosa, que tenen la major part del sòl urbà en zona de risc per inundacions. “Han de ser solucions estables per prevenir, i s’han d’habilitar recursos i punts de contingència per atendre necessitats”, ha dit Núria Parlon.