Lluís Soler: “Incrementar la diferència ens dona encara més força per tirar endavant els projectes que la ciutadania veu amb bons ulls”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

A les eleccions del passat 28-M, Enlairem Deltebre va tornar a ser la força més votada al municipi, amb una majoria àmplia que els ha atorgat 12 regidors, un més que als comicis del 2019. Parlem amb l’alcaldable de la formació, Lluís Soler, per fer un primer balanç dels resultats electorals de diumenge.

 

Quina és la valoració general que es fa des del partit?
Estem contents, molt contents. En primer lloc, perquè la població, els ciutadans i ciutadanes han revalidat l’acció de govern, la transformació d’un municipi per la que hem lluitat moltíssim per poder convertir la resignació històrica en il·lusió i projecte de futur; i la ciutadania aquest diumenge ha parlat i ha revalidat aquesta confiança, que és el necessari i imprescindibles per poder tirar endavant un projecte d’acció pública i col·lectiva. En segon lloc, estem molt contents perquè fa 4 anys ja vam dir que onze regidors era una majoria històrica per Deltebre, un municipi on la governança sempre ha estat complexa, on no hi ha hagut mai majories absolutes -a excepció d’un període de l’any 1983, que va sortir un grup independent-; i aquesta majoria del 2019 ens va donar molta força per poder continuar i, ara, poder pujar el sostre d’aquesta majoria absoluta, la veritat és que encara ens impulsa més.

I la tercera derivada és que hem viscut una campanya i una precampanya amb molta agressivitat, moltes mentides, molta tergiversació per part del principal partit de l’oposició i, per tant, per molta acció proactiva i positiva que li vulguem donar, el fet de desgastar tantíssim el discurs durant aquestes setmanes era també evident que podia haver-hi una erosió a nivell electoral. I finalment, la ciutadania ha fet justícia i a qui ha provocat l’erosió ha estat en aquells que pensaven treure un bon resultat i guanyar les eleccions, i han acabat estant novament a l’oposició, reduint el nombre de vots. I, en canvi, han revalidat aquesta majoria, incrementada, del grup de govern, en aquest cas, Enlairem Deltebre.

 

A més, han estat gairebé 4.000 ciutadans els qui us han donat aquesta confiança.
Un 65% dels votants han acabat optant per la proposta d’Enlairem Deltebre, respecte al 29% que acabat optant per la segona opció. Per tant, vol dir que més que dupliquem; el 2019, vam duplicar els seus resultats, i ara sobrepassem els de la segona força política.

 

Ara podrà governar sense necessitat de pactes ni acords amb les altres formacions. Quines són les perspectives?
El nostre tarannà sempre ha estat obrir, és a dir, aquest serà el tercer mandat que enfrontem i pensem que, malgrat tenir minoria o majoria, hem de tenir en compte les opinions i propostes dels grups de l’oposició, i continuarem fent així. És evident, però, que davant una situació on hi ha hagut una campanya molt poc programàtica, amb poques propostes i continguts i tan agressiva; aquest tarannà per part nostra continuarà igual, però és evident que la confiança que puguem tindre s’ha vist en certa manera erosionada, perquè al final, el que és legítim és parlar de propostes, actuacions i allò que no s’ha fet bé. El que no es poden sobrepassar mai són les línies vermelles i hi ha coses que, fins i tot, acaben embrutant la política i el municipi, que és el que nosaltres hem intentat no fer i, per això, no hem entrat en el joc al qual ens portava l’oposició, en aquest cas, Esquerra Republicana.

També, lamentem que el Partit Socialista es quedi fora de la corporació municipal, ja que pensem que, no per una opció o una altra, sempre és bo que hi hagi com a mínim tres forces polítiques al consistori per no polaritzar-ho tot tant. Per tant, lamentem que el tercer partit que es presentava, en aquest cas, no hagi tingut representació i que no es pugui garantir aquesta pluralitat en lloc de la polarització que s’ha vist durant tota la campanya i que ha acabat donant la raó a Enlairem Deltebre, incrementant la majoria, i reduint el nombre de vots a ERC, que és qui volia assumir la victòria del passat diumenge. Que és totalment legítim, però amb les formes i condicions que calen.

 

Per tant, a partir d’aquests resultats electorals, quines seran les prioritats i els projectes que es començaran impulsant?
No es tracta de començar de zero projectes, perquè a hores d’ara, n’hi ha molts que estan en curs i s’estan executant obres, l’aprovació de propostes per tirar-les endavant amb diverses subvencions que hem obtingut en el darrer mandat, amb la planificació d’inversió de l’Ajuntament, així com altres importants. Ara, per exemple, estem a l’inici del que serà tota la contractació pública pel projecte de L’Arrossera, de l’espai de talent, identitat i creació, en femení i des de la joventut; estem en procés de redacció del projecte que serà el nou Auditori Rialto; també en procés de contractació pública pel servei d’aigua potable; el desplegament del POUM; estem treballant alhora en el passeig del Carrilet, que s’està executant ara i ja tenim la subvenció per la segona etapa que començarà l’any vinent… Per tant, hi ha moltíssims projectes en curs, alguns que s’han d’engegar encara, i que, en qualsevol cas, aquesta majoria i confiança ciutadana ens donen la força necessària per continuar desenvolupant els projectes engegats.

 

En tot cas, afegir la nostra satisfacció i el nostre agraïment a la ciutadania per aquesta àmplia majoria i aquest marge de confiança que, al final, acaba traduint-se en un plus de responsabilitat perquè, després de 8 anys com a alcalde del municipi de Deltebre, poder incrementar aquesta diferència em dona encara més força per tirar endavant els projectes que la ciutadania veu amb bons ulls i que, per tant, podem fer-ho amb tota la lleialtat al compromís que tenim amb la decisió de la ciutadania a les urnes.

Ara estem en procés de fer el nou cartipàs, per constituir totes les regidories i ja anirem explicant com despleguem tot plegat.