La coalició Movem Tortosa-PSC ha presentat aquest matí les seves propostes en educació. L’alcaldable Jordi Jordan ha volgut remarcar primer que res la importància de l’educació per a la coalició de progrés «perquè una societat sense una bona educació pública i de qualitat és una societat que no avança, per això tenim propostes en tots els àmbits educatius, per a fer que l’educació guanyi i que Tortosa guanyi».
La primera proposta va lligada amb la presència universitària al barri de Remolins, i és una nova escola en aquest mateix barri vinculada als estudis de Magisteri de la URV. Jordan ha explicat que «es podrien aplicar les innovacions implementades a la universitat en aquesta escola i així fer-la més atractiva per a les famílies del barri i acabar amb la segregació escolar que existeix ara per ara».
Una altra proposta en aquest cas per a tots els centres de primària és fer patis més inclusius, amb més ombres i amb jocs alternatius i espais coeducadors, que reflecteixen la societat diversa i feminista que defensa la coalició: «s’ha de poder jugar a futbol, sí, però també a qualsevol altre joc, més divers i inclusiu». De primària la coalició passa a preescolar i recorda que construiran tres llars d’infants públiques repartides pels tres districtes escolars de Tortosa. «Tenim l’obligació d’oferir places públiques que a més seran gratuïtes per a la ciutadana. Ajudaran a la conciliació familiar i a l’equitat», ha explicat Jordan.
Per a acabar la seva intervenció, l’alcaldable ha apuntat dos actuacions més en matèria d’educació, com és l’elaboració d’un pla integral de prevenció del bullying, d’assetjament escolar, adreçat a totes les escoles, «un tema que no s’està tractant a la nostra ciutat i que nosaltres volem atacar, des d’un primer moment, dintre de la nostra capacitat municipal com és fent xerrades, jornades o formacions, ja que Educació és competència de la Generalitat». Així mateix, Jordan ha anunciat la creació del Consell de la Formació Professional, una reivindicació del sector, que permetria decidir actuacions estratègiques per a crear sinergies entre l’oferta educativa i la demanda de les empreses. Hi serien presents l’administració, els instituts i les empreses.
Per la seva part, el líder socialista Víctor Grau ha sigut l’encarregat d’enumerar els estudis universitaris que es volen reclamar per a la ciutat, perquè són els més adients atenent al territori i a les necessitats de les empreses, com són els de medicina, ciències ambientals i alguna enginyeria. Tots ells vinculats amb una oficina del talent que treballarà per a retenir els joves formats i evitar que el talent hagi de marxar fora del territori.
Víctor Grau ha apuntat també que la seva formació vol acabar amb 16 anys d’oblit per part del govern actual «dels sectors més vulnerables de la societat, per això volem aplicar fórmules d’educació inclusiva i donar suport a tots els centres educatius i als especials, tal com ells mateixos ens demanen». La coalició vol anar més enllà de l’àmbit educatiu, en aquest sentit treballarà per la reinserció laboral d’aquest col·lectiu més vulnerable. Ho faran a través de convenis amb empreses municipals i privades però també facilitant la seva mobilitat, per exemple, amb la supressió de barreres arquitectòniques i organitzant activitats socials també adaptades.
Finalment, Grau s’ha referit al compromís de la coalició progressista amb l’educació de les persones adultes i ha fet esment concretament a la manca d’un espai adient per a acollir l’escola d’adults, amb més de 450 alumnes, «ens comprometem a trobar una nova ubicació que s’adapte a les seues necessitats», ha assegurat.