Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Ivan Garcia: “La plaça Països Catalans serà el centre neuràlgic de Roquetes”

Avatar photo

A principis de 2022, Ivan Garcia Maigí va agafar el testimoni de Paco Gas al capdavant de l’alcaldia de Roquetes. A l’horitzó, el nou batlle tenia diferents fronts oberts en aquest final de mandat: un estiu sense restriccions, la gestió de la piscina coberta, les transformacions urbanístiques o la venda de les antigues naus de Lear. En aquesta entrevista per La Ciutat, parlem amb Ivan Garcia sobre els seus primers mesos al càrrec i el futur del municipi.

 

Ja s’ha adaptat a l’alcaldia?
A l’inici va costar més perquè el canvi és molt gran, però ara ja estic situat al lloc i amb ganes de seguir endavant.

 

Com ha sigut aquest estiu sense restriccions?
Estem més que satisfets. Després de dos anys la gent tenia moltíssimes ganes. Vam començar a inicis d’estiu amb la festa major, que va ser un èxit de participació. A més, hem apostat molt en temes culturals per a intentar donar vida a la ciutat i atraure gent de fora. Tots els actes que hem organitzat com l’Ebre Folk, el Tradicionarius o la Primera Fira del Vi han sigut un èxit.

 

En quins han aconseguit atraure gent de fora de Roquetes?
Tant l’Ebre Folk com el Tradicionarius fa anys que són un èxit, però la que més ha explotat ha sigut la Fira del Vi, que anava acompanyada d’un gran concert per finalitzar. Aquell dia va venir molta gent de fora i els restaurants estan més que satisfets. Crec que és l’acte que va culminar l’estiu.

 

La Fira ha arribat per quedar-s’hi.
Sí. Era un esdeveniment per atraure gent de fora i que els productors locals poguessin oferir els seus productes. El vi va ser de la Terra Alta i les parades de menjar eren de restauradors de la ciutat.

 

L’àrea de caravanes ha funcionat?
És una obra que ha costat d’arrencar perquè hem tingut problemes en la constructora. Ara tenim dificultats amb telefònica, que ha de retirar uns pals; però l’àrea ja es pot utilitzar. Té els serveis de llum, aigua i de buidatge. A més, vam fer una petita modificació de les aplicacions per a fer-la més atractiva. Des d’aleshores, hem observat que quasi cada dia hi ha afluència de gent. A vegades, comenten que és un turisme que no aporta. Però al final les famílies van a compra el pa, als supermercats i als restaurants. A més, coneixen una zona que després de boca-orella recomanen.

 

Molts municipis de Terres de l’Ebre aposten per un turisme sostenible. El context de Roquetes dona peu a què també es pugui apostar per aquesta línia. Què fan en aquest sentit?
S’està treballant fa temps amb el Parc Natural per buscar l’equilibri entre el respecte al medi ambient i plantejar una oferta turística. D’altra banda, la Via Verda de la Vall de Zafán ja és un èxit de per si. Aquest tram l’utilitzen 240.000 persones a l’any. Ara es començarà una nova Via Verda en sentit sud que arribarà fins a La Ràpita des de Roquetes i representarà un benefici. L’altra oportunitat que tenim i costa molt de tirar endavant és l’Observatori. És una joia que tenim tancada turísticament i hem de buscar equilibris entre les administracions perquè la gent el pugui gaudir.

 

El tema de l’Observatori es podria deixar tancat aquest mandat?
M’agradaria, ho he dit des del primer dia, però serà difícil. Almenys voldríem deixat tancat l’acord per buscar el finançament per la petita actuació que s’ha de fer per adequar-ho al pas de la gent. Després serà l’Ajuntament qui gestionarà la part turística.

 

Un dels principals projectes era el d’instal·lar plaques fotovoltaiques a 3 edificis municipals. Quan estaran operatives?
Les plaques estan totes ficades, però estem a l’espera d’uns inversors per connectar-les a la xarxa. Mentrestant, s’ha fet un canvi d’enllumenat important tant a Roquetes com a la Raval de Cristo, passant a la tecnologia LED. Dins de l’Ajuntament hem canviat les llums per unes que consumeixen una quarta part. Finalment, també canviem la lluminària del camp de gespa artificial.

 

Quina repercussió tindrà?
Farem els estudis econòmics del que pot suportar. Hi haurà edificis que segurament no cobrirà com és el cas del pavelló, que té activitats normalment de nit. Però al que són les escoles, l’Ajuntament, els serveis socials, la policia local o el mercat municipal l’estalvi ha de ser molt rellevant.

 

Quines actuacions urbanístiques marcaran aquest últim tram del mandat?
La més important és l’última fase de la reforma del canal de la dreta de l’Ebre. Aquesta actuació es fonamenta en la construcció d’una nova plaça que es dirà plaça dels Països Catalans, l’enjardinat de l’exterior de l’Ajuntament, la millora del parc infantil existent i el canvi d’enllumenat del passeig. Serà el centre neuràlgic de la ciutat.

 

Per a què està pensada la Plaça Països Catalans?
Es podrà utilitzar per fer activitats culturals, fires com la de Nadal o tota mena d’actes que es vulguin organitzar.

 

La gestió de la piscina coberta és una patata calenta del municipi. S’havia de treure la licitació amb un nou tipus de contracte pel setembre. Com està?
El mes de setembre vam fer la resolució del contracte i la idea era que al setembre també estès la nova licitació. Els tècnics estan acabant d’ultimar-la i esperem tenir-la aviat. Sabem com funciona l’administració i es tracta d’una licitació important que quedarà molt de temps. No volem repetir els mateixos errors. De cara als usuaris, no representarà cap canvi o com a molt alguna millora. Mentre que de cara a l’Ajuntament l’empresa adjudicatària cobrarà pels seus serveis sense els riscos de l’anterior contracte.

 

L’altre tema rellevant és la venda de les antigues naus de Lear. Com avança?
No és gens fàcil perquè són unes naus que tenen uns anys i la seva localització no té l’accessibilitat per a segons quin tipus de negoci. Tenim una nova reunió amb els tècnics de la Generalitat per a buscar una solució que ens vagi bé a tots i que generi llocs de feina al territori. No es pot fer d’avui per a demà.

 

Quins altres projectes que no depenen de l’Ajuntament espera Roquetes?
N’hi ha alguns d’importants que hem anat darrere per aconseguir-los com la carretera del Reguers que farà la Diputació. A finals d’any i principis del 2023 s’iniciaran les obres. L’altra és l’ampliació de l’institut, que ja tindrà el projecte cap a finals d’any per executar les obres el 2023. Finalment, l’altre projecte és l’ampliació del CAP, en què hem treballat molt, però no depèn de nosaltres i l’esperem en candeletes.

 

Com ha de ser el pròxim pressupost?
Serà molt auster perquè som una ciutat amb uns ingressos limitats, el personal es va incrementant i la proporció per a la construcció de la piscina és una llosa de 450.000 €. Això dificulta poder implementar actuacions necessàries per fer créixer la ciutat.

 

Optarà a continuar tots aquests projectes com alcaldable per ERC?
El dia 20 d’octubre serà l’assemblea i fins tres dies abans els afiliats tenen termini per a presentar la seva candidatura. M’hi presentaré i la secció local elegirà entre els candidats. La idea, des que Paco em va proposar, era entrar a l’alcaldia per a seguir.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PP de Tarragona alerta sobre noves pujades d’impostos municipals

Notícia següent

Valls obre una nova convocatòria de subvencions per a entitats juvenils

Notícies relacionades