El Grup Padesa, un dels principals referents del sector avícola a l’Estat, afronta un possible canvi de propietat que podria marcar un punt d’inflexió en la seva trajectòria. Un consorci internacional encapçalat pel grup portuguès Lusiaves, ha iniciat negociacions per adquirir el grup amb seu a Amposta (Montsià), segons han confirmat fonts del sector al diari 'Expansión' i al 'Diari de Tarragona'.
Les converses es troben en una fase avançada després que el consorci hagi obtingut l’exclusiva per analitzar el negoci i la situació financera de Padesa. Aquest període d’anàlisi prèvia, habitual en operacions d’aquesta envergadura, hauria de permetre concretar els termes definitius de la possible compravenda. La transacció, si acaba prosperant, no es formalitzaria abans del tancament de l’any 2025 i situaria la valoració del grup en una forquilla d’entre 350 i 400 milions d’euros.
Prop de 1.200 treballadors
El procés s’ha desenvolupat mitjançant un concurs competitiu en què han participat diversos actors del sector avícola, tant de l’Estat com internacionals. La coordinació de l’operació ha anat a càrrec de DC Advisory i, segons ha transcendit, l’aliança liderada per Lusiaves ha estat la que ha despertat més interès entre els accionistes. En l’àmbit dels assessors, el despatx Ceca Magán dona suport a la part compradora, mentre que EY treballa al costat de Padesa.
Actualment, el capital de Padesa es reparteix principalment entre dues famílies. La família Centelles controla el 40% del grup a través de la societat Inversiones Cenmor, mentre que la família Martorell n’ostenta un altre 40%. El 20% restant correspon a altres accionistes.
El grup dona feina a prop de 1.200 persones, concentrades sobretot a les seves tres principals societats: Pavo y Derivados SA, Piensos Procasa i Avifood.
Una de les empreses tarragonines amb més volum de facturació
Nascut l’any 1978 a Amposta, Padesa ha crescut fins a convertir-se en un dels grans productors de carn d’au a Espanya. És el tercer operador en carn de pollastre i el segon en gall dindi, i se situa entre les empreses amb més volum de facturació de la demarcació de Tarragona, amb ingressos anuals que superen els 500 milions d’euros.
Un dels trets distintius del grup és el seu alt grau d’integració vertical. Padesa controla totes les etapes del procés productiu, des de la reproducció i incubació fins a la criança dels animals en més de 300 granges, la fabricació de pinsos, el sacrifici, la transformació i la comercialització. Aquesta estructura li permet operar amb una elevada capacitat industrial i distribuir els seus productes sota la marca Aldelís, tant en carn fresca com en elaborats.
L’eventual entrada d’un consorci internacional amb pes al sector podria reforçar la posició de Padesa dins del mercat europeu i obrir una nova etapa de creixement, tot i que, de moment, l’operació continua subjecta a les negociacions i a l’evolució de l’anàlisi en curs.