La vuitena edició de l’EbreFolk, el festival de música, cant i ball tradicional popular de Roquetes, organitzada per l’associació Espai de So i l’Ajuntament amfitrió, tindrà lloc el pròxim cap de setmana, 18 i 19 d’agost, a l’Hort de Cruells de Roquetes. En aquesta edició es vol posar en valor sobretot la importància de la música versada, i totes les novetats introduïdes van en aquest camí. Així, en l’acte central de l’EbreFolk, que és la Vetllada de versadors divendres a la nit, s’ha incorporat la participació per primera vegada de joves rapers.
Segons ha explicat un dels components d’Espai de so, Lluís Flores, “intentem demostrar que els poetes improvisadors de la tradició poden unir-se amb aquesta nova tradició al nostre festival, la dels rapers, i interactuar amb ells, i així avançar en la línia de modernitat que volem que tingui el festival”. En aquesta línia, divendres amb poetes improvisadores de la Jota Tortosina i de cançons de pandero com la catalana Laia Pedrol, la mallorquina Maria Antònia “Pipiu”, improvisadors vinguts de Múrcia i las Improvisadoras del Genil, un grup de quatre joves andaluses, es podran escoltar els versos rapers de la valenciana Tesa que interactuarà amb els rapers catalans Marina Bou, Eudald Reinés i Albert Alarcón. Flores ha explicat que també s’ha convidat els joves rapers de la comarca del Baix Ebre a participar en el picadillo o típica baralla de galls de la vetllada.
Lluís Flores també ha sigut l’encarregat d’anunciar la participació, segons l’organitzador, “d’un dels millors repentistes o improvisadors orals del món”, el cubano Luis Paz Esquivel, més conegut com a “Papillo”, que també actuarà divendres, fent un parèntesi de la gira que està fent per Espanya.
El regidor de Festes de Roquetes, Francesc Ollé, ha recordat el fet que la improvisació no és típica sols de l’Ebre sinó que es viu a altres llocs “com una manera de demostrar que un bon cantador té aquesta gràcia d’improvisar de manera ràpida i, amb el picadillo, que té més gràcia i més enginy que el rival” i ha afegit que si bé els joves improvisadors rapers poden veure molt lluny la improvisació de la jota, a l’Ebrefolk podran comprovar “que el rap no és més que improvisar de manera ràpida, constant i sobretot picant-se”. Ollé ha destacat la participació d’artistes vinguts de Mallorca, del País Valencià, de Múrcia, d’Andalusia i de Cuba i ha fet una crida a tothom a acudir a l’EbreFolk “perquè tenim un programa complet, divers i sobretot xalador”.
A ballar jotes i parrandes
Per a dissabte s’han deixat les activitats relacionades amb la dansa. El soci d’Espai de So, Sergi Masip, ha explicat que al matí hi haurà un Taller de ball gratuït, concretament de jotes i de parrandes de Múrcia, amb la rondalla murciana Cuadrilla de Zarzadilla de Totana, formada per 22 músics no professionals que toquen de manera tradicional la guitarra. La tarda de dissabte es presentaran diversos projectes relacionats amb la guitarra i per a tancar la jornada i el festival s’ha programat un ball popular amb la Rondalla dels Ports. Segons Masip, “busquem revitalitzar el patrimoni festiu, que la societat torni a ser l’eix vertebrador de les festes, de les diades, perquè sigui una cosa de societat i no un espectacle”. Masip ha aprofitat per a fer una crida a la participació “que vingui tothom a descobrir aquest festival que no és només un festival d’espectacles sinó que és cultura viva”.
L’alcalde de Roquetes Ivan Garcia, s’hi ha sumat i ha convidat a tots els veïns i veïnes de la ciutat a participar-hi i també a la gent d’arreu de les Terres de l’Ebre: “que vinguin a gaudir de la música popular, de la jota cantada, improvisada, del picadillo que fan entre ells, que sempre acaba sent espectacular”. L’alcalde ha recordat que “Roquetes fa una aposta forta per la cultura popular amb tot tipus de festivals; comencem aquesta setmana amb Ebrefolk, seguim amb Eufònic i el darrer cap de setmana d’agost amb el Tradicionàrius”.