Neix el Consell de Defensa amb l’objectiu de sumar esforços per fer front a les amenaces al Delta

Un òrgan que compta amb la participació de més de 40 representants de diferents sectors i que ha d’esdevenir la corretja de transmissió, de les inquietuds i suggeriments sobre el futur del Delta, entre els sectors i l’Ajuntament de Deltebre.

Aquest divendres s’ha constituït el Consell de Defensa #DeltebreTerritori, un òrgan que compta amb la participació de més de 40 representants de diferents sectors i que ha d’esdevenir la corretja de transmissió, de les inquietuds i suggeriments sobre el futur del Delta, entre els sectors i l’Ajuntament de Deltebre.

En el marc de la seva constitució, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “aquest Consell és una oportunitat única per unir els sectors implicats en la defensa el territori i per fer front, des de la suma d’esforços i des de la responsabilitat individual i col·lectiva de la ciutadania de Deltebre, a la inacció històrica, a la manca de coordinació entre les administracions competents i als constants atacs que debiliten el futur del Delta”.

El Consell de Defensa comptarà amb Marc Bertomeu, jove agricultor i vinculat amb diferents entitats, com a delegat. A Bertomeu l’acompanyaran dues vicepresidències. Una institucional que recau en mans de la regidora de Defensa del Territori de l’Ajuntament de Deltebre, Anna Giménez, i una sectorial a càrrec del president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, Javier Casanova.

Tots tres, conjuntament amb els representants dels grups municipals, el president del Consell de Riumar, la Síndica de Greuges, Unió de Pagesos, conformen la Comissió Permanent del Consell de Defensa #DeltebreTerritori al qual s’hi ha sumat, a través de votació, els següents representants: Arrossaires del Delta de l’Ebre, Semillas Castells, Dones Rurals, Molde, Associació de Veïns de Riumar i l’exregidor Tomàs Castells. Al Plenari estaran presents la resta d’entitats, empreses i persones físiques que formen part del Consell.

Durant la sessió també s’ha fet balanç de les accions realitzades durant l’any 2021 en el marc de la defensa del territori, on sobresurt la campanya de recollida d’al·legacions contra el Plan Para la Protección del Delta del Ebro, que va arribar a 8.877 signatures, com també les diferents gestions efectuades per l’Ajuntament de Deltebre, en coordinació amb la Taula de Consens pel Delta.

Damunt la taula, Deltebre i el conjunt del Delta de l’Ebre tenen diferents amenaces. L’expedient de deslinde i el Plan Para la Protección del Delta del Ebro, impulsat per l’Estat en són un exemple. El delegat del Consell de Defensa de #DeltebreTerritori, Marc Bertomeu, ha ressaltat que “en els propers mesos i anys ens juguem el futur del Delta, per això hem d’estar preparats per fer front i respondre a totes les decisions que suposin un fre per a les aspiracions d’un territori que vol tenir les mateixes oportunitats que qualsevol altre indret de Catalunya i de l’Estat”.

L’any 2021 es va convocar el Consell de Defensa de #DeltebreTerritori de forma informal i aquest 2022 s’ha constituït oficialment, i amb tots els membres. En qualsevol cas, un Consell que treballarà en coordinació i en línia amb la Taula de Consens pel Delta.

El proper dimarts, a partir de les 16.30 hores, l’alcalde de Deltebre intervindrà en la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta de l’Ebre del Parlament de Catalunya, conjuntament amb la resta d’alcaldies del territori.