La Societat Catalana de Química distingeix l’edifici històric de La Ibèrica de Roquetes

Avatar photo

L’antic edifici de La Ibèrica de Roquetes ha rebut el reconeixement de la Societat Catalana de Química com a Emplaçament Històric Representatiu de la Química en el Territori de Parla Catalana de l’edició 2023.

L’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia, juntament amb el director general de l’Institut Químic de Sarrià, Salvador Borrós, el secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans, Àngel Messeguer, i el president de la Societat Catalana de Química, Gregori Ujaque; han descobert la placa commemorativa que, a partir d’avui, presidirà l’entrada de l’edifici.

El 1913, l’Observatori de l’Ebre va fundar la revista de divulgació científica Ecos Científicos del Ebro. Més endavant, el gener del 1914, aquesta publicació va rebre el nom de la Ibérica, el progreso de las Ciencias y de sus aplicaciones.

La Societat Catalana de Química distingeix l’edifici històric de La Ibèrica de Roquetes | FOTO: Irene López

Però, de fet, aquest emplaçament va ser la primera seu del Laboratori Químic de l’Ebre, fundat el 1905 pel jesuïta, Eduardo Vitoria, en uns terrenys que eren propietat de la Companyia de Santa Teresa de Jesús.

El laboratori va ser un ens pioner en el qual es va iniciar una nova i revolucionària manera d’ensenyar la química als joves aprenents. Aquesta metodologia encara avui es continua posant en pràctica al reconegut Institut Químic de Sarrià (IQS), que va heretar tot el llegat que s’havia començat al municipi roquetenc.

El seu director, Gregori Ujarque, ha explicat que algunes de les herències del laboratori ebrenc són “les tres hores diàries de treball individual en els laboratoris i la planta pilot”, que els van permetre, entre d’altres, impartir el primer grau d’Enginyeria Química de tot l’estat espanyol. Ujarque ha posat en valor l’edifici històric del racionalisme estructural del segle XX, tot recordant que “aquest és el tercer reconeixement que fem a un edifici vinculat a la investigació i el segon que té lloc a un municipi de la província de Tarragona”.

La Societat Catalana de Química distingeix l’edifici històric de La Ibèrica de Roquetes | FOTO: Irene López

Per la seva banda, l’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia, ha puntualitzat que “La Ibèrica actualment continua sent un centre educatiu que acull alguns graus de formació professional i, ben aviat, n’ampliarem l’espai”. Per acabar recordant als roquetencs que “des d’ara podrem ajudar a conèixer la nostra història amb aquesta placa i el panell informatiu”.

A continuació, el doctor Salvador Borrós, director general de l’IQS, ha impartit la conferència El Laboratori Químic de l’Ebre, llavor de l’Institut Químic de Sarrià, a la sala polivalent de la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes.

Al llarg dels anys, doncs, ha quedat més que demostrat que el lema emblemàtic dels jesuïtes de “conciliar la fe amb la ciència” ha estat un cas d’èxit. Les Terres de l’Ebre són el bressol de la recerca i la formació que han dut al desenvolupament de la indústria química del país.

La Societat Catalana de Química distingeix l’edifici històric de La Ibèrica de Roquetes | FOTO: Irene López
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Se celebra a Tarragona un concert benèfic en favor de la Catedral

Notícia següent

Joan Talarn assenyala l’oli d’oliva de la DOP Les Garrigues com un identificador cultural de les comarques de Lleida

Notícies relacionades