Ivan Garcia: “L’actuació més important és la creació de la llar d’infants de La Caramella”

Ivan Garcia és l’alcalde de Roquetes des del febrer del 2022, moment en què va substituir l’anterior líder republicà al municipi, Paco Gas. A les eleccions del passat 28-M, a més, la població va refermar la confiança en la candidatura d’ERC que va permetre a Garcia encetar el seu primer mandat complet amb un total de 7 regidors.

Després d’uns primers mesos intensos i d’un estiu culturalment molt actiu, Garcia ens ha concedit una entrevista a La Ciutat, on detalla els principals projectes que marcaran les línies de treball del Govern local.

 

El passat mes de maig va guanyar les eleccions amb una majoria absoluta. Quina valoració va fer en el seu moment dels resultats electorals i el fet d’encapçalar l’alcaldia de nou?
Va ser molt satisfactori per ERC Roquetes treure aquesta majoria absoluta perquè és fruit del bon treball que s’ha executat els últims anys i, amb noves incorporacions, que passats aquests mesos ja estan plenament posats al dia de la feina. Esperem que tot i que els ajuntaments sempre estem en crisi per diferents motius, esperem que sigui una legislatura en què es puguin fer moltes coses perquè la ciutat continuï avançant.

 

Com han estat els primers mesos de treball?
A més de tota l’activitat cultural i festiva, que ha sigut molta durant l’estiu, ja vam començar després de la presa de posició amb les Festes Majors i, després, hem participat de molts festivals del territori, així com els propis, com poden ser DeltaChamber, Eufònic, Tradicionarius i EbreFolk; aquest passat cap de setmana, vam tenir també una trobada de pensament crític, que és molt important pel territori; s’han fet festes per joves; hem tingut la segona edició de la Fira ‘De Roquetes Vi i Punyetes baixo’, amb un gran èxit de participació… 

 

Quins són els principals projectes que marcaran les línies d’aquest mandat 2023-2027?
Hi ha projectes que s’havien plantejat abans d’acabar l’anterior legislatura i ara hem començat a treballar i n’hi ha també de nous. Per exemple, el condicionament de la zona adjacent a la rotonda 1 d’octubre, que ja s’hi està treballant i l’acabarà construint la Diputació de Tarragona, és un accés important a la ciutat i l’Ajuntament el que fa és l’expropiació i l’inici de les obres perquè la Diputació pugui actuar en la rotonda; hem treballat també en una inversió important, de 300.000 euros, en camins per a resoldre moltes deficiències que anem trobant després dels aiguats en els diversos camins municipals; estem treballant conjuntament des de la Mancomunitat Tortosa-Roquetes en un seguit de projectes per a l’asfaltatge i el canvi de lluminàries al polígon de l’Estació, que és important també com a via d’accés al municipi; i ara també comencem amb un d’aquells projectes que la gent segurament no veu, però que són obres essencials pel municipi, i és la construcció d’una nova estació de tractament d’aigua potable, que és un projecte de 580.000 euros que ve finançat per l’Agència Catalana de l’Aigua, per tal que la ciutadania pugui disposar d’aigua de més qualitat.

En total, hi ha una inversió important per executar-se enguany, que arribarà als 2.285.000 €, dels quals 967.000 euros provenen de subvencions d’altres administracions; es tracta, per tant, d’una inversió històrica per Roquetes, que s’està gestionant ara al començament de la legislatura i que entre finals d’enguany i principis de l’any vinent, estaran executats; i que comporta un treball compartit amb altres administracions de gairebé 1 milió d’euros. Són actuacions molt importants pel municipi i la més important sens dubte és la creació de la primera llar d’infants de La Caramella.

 

Precisament, aquest mes d’agost van presentar el projecte executiu, com avança tot plegat i quan es preveu que estarà operativa?
Ja estem a punt per licitar l’obra, la previsió és començar a finals d’any o principis del 2024, falta la darrera resolució d’Urbanisme, per la modificació de la planificació que s’ha fet, i un cop estigui, ja farem la licitació i iniciarem les obres; perquè la idea és que pugui estar en funcionament de cara al curs 2024-2025.

 

En quin estat es troba el projecte de la nova carretera que va de Roquetes als Reguers, en què també  s’està treballant amb la Diputació de Tarragona?
És un projecte en dues fases i ara estan executant el tram entre Roquetes i la urbanització Els Pilans, per tant, està molt avançat; principalment, el que queda és la construcció de dues rotondes i l’ampliació de la calçada ja està pràcticament preparada, només falta l’asfaltatge. Esperem que en un parell de mesos quedi resolta aquesta primera fase, i després, pel que fa a la segona fase en direcció als Reguers i amb l’ampliació del pont, que ja quasi tot estarà fora del terme municipal de Roquetes, continuarà l’execució tal com estava prevista. És una obra molt important, tant per millorar l’accés natural dels Ports com a la urbanització Els Pilans.

D’altra banda, Roquetes s’ha sumat a la Setmana Europea de la Mobilitat. Quines activitats s’estan organitzant?
Ja fa uns anys que ens adherim a la Setmana Europea de la Mobilitat, hi ha un treball intens de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra al municipi, ells fan xerrades, activitats i la sessió de circulació del Servei Català de Trànsit, que estarà tres dies instal·lat a l’Escola de Roquetes; i també la conscienciació de la joventut i dels pares perquè l’accés a les escoles sigui en patinet o en bicicleta, ja que es tancaran als cotxes els carrers del voltant per fomentar l’ús del transport saludable. A més, ha sigut coincidència amb la Setmana de la Mobilitat que ha arribat el nou vehicle híbrid que ha adquirit la Policia Local, que serà menys contaminant.

 

Per tant, l’objectiu és pacificar el trànsit del municipi i transformar-lo amb una mobilitat més sostenible i més segura?
Sí, dins de les nostres competències, totes aquelles actuacions que anem fent ja adopten les mesures per adequar-se a la nova realitat que vivim. Hi ha molts punts del municipi on aquesta transformació és inviable, però les noves iniciatives ja s’orienten a fer més fàcil la mobilitat per la gent que va a peu.

 

Pel que fa als equipaments i serveis municipals, fa pocs dies es van iniciar les obres d’ampliació del CAP de Roquetes. Quins beneficis suposarà això per la comarca?
Acollirà el servei de rehabilitació de la comarca. Sabem que ha generat una polèmica dubtosa pel fet d’oferir-lo a Roquetes, però és un servei territorial i es trasllada al nostre municipi segurament perquè hi ha millor accés o millor zona d’aparcament, pensant en els usuaris i usuàries de tota la comarca del Baix Ebre que s’han de desplaçar per rebre aquest servei. Nosaltres estem contents, les obres ja estan en marxa i esperem que en pocs mesos puguem gaudir del nou edifici.

 

Un altre dels projectes presents en la candidatura era remodelar el mercat i convertir-lo en un mercat de cultura al centre del municipi. Com es plantejarà o com s’anirà desenvolupant?
Vam fer la presentació, també es va declarar l’edifici com a Bé d’Interès Local, tal com es va demanar al Departament de Cultura per tal de poder-nos acollir a subvencions més grans que permetessin fer la reforma. Hi estem treballant intensament, és un projecte de legislatura i anem seguint els passos corresponents, sobretot en termes de finançament, per poder assolir aquest projecte tan important per a tota la ciutat.

 

I pel que fa a l’ampliació de l’Institut perquè sigui un espai totalment públic, serà una realitat també?
Sí, és segur que aquesta legislatura estarà executat, el Departament d’Educació està preparant el projecte constructiu, ja comptem amb el finançament previst i es farà la licitació d’obres per fer l’ampliació de l’Institut al llarg del mandat. Precisament, amb la intenció d’alliberar l’edifici de la Ibèrica, que fa molts anys que tenim cedit al Departament, i serà un edifici que ens permetrà encabir entitats i l’espai que actualment necessita el municipi.

 

Quant al sector econòmic i empresarial de Roquetes, es tenen previstes algunes accions en termes de formació laboral, ocupació…?
Cada any llencem cursos específics de formació. Ara mateix, els regidors de l’àrea hi estan treballant perquè volem que siguin formacions reglades i que la gent que estigui inscrita pugui fer pràctiques laborals després.

 

Més en l’àmbit cultural, ja ha comentat que surten d’un estiu molt actiu amb esdeveniments com la 30a edició del Festival Tradicionarius i la 8a de l’EbreFolk. Què suposa fer aquesta aposta per la música del territori i que estigui ja consolidada?
L’aposta cultural és clara, sobretot per la cultura tradicional i també per la més contemporània amb artistes locals i del territori, perquè al final tothom necessita un cop de mà i saben que a Roquetes, dins de les nostres possibilitats, sempre estem oberts a iniciatives i projectes. A més del Tradicionarius i l’EbreFolk, que són festivals propis nostres, hem sigut partícips del DeltaChamber, que és un festival de música clàssica, o l’Eufònic, que és una proposta totalment diferent; així com nombroses activitats que hem organitzat per a joves. 

Volem seguir en aquesta línia, fent que la vida a la ciutat sigui dinàmica, que passin coses i que la població estigui a gust i participi dels actes, com així està sent. La idea és que sigui una oferta cultural variada i per a tots els públics, com per exemple el programa de la Biblioteca de Roquetes, que estem orgullosos de tenir una de les biblioteques més actives del territori i de tot el país, fem multitud d’activitats de tota mena per als més petits i els més grans. Es fan activitats musicals, de lectura, formacions… ho volem continuar potenciant perquè el calendari del municipi sigui constant durant tot l’any.

 

Una via per escollir i configurar aquest programa d’activitats són les propostes ciutadanes a través dels pressupostos participatius, una iniciativa que va començar l’any passat i que ja ha engegat la segona edició.
En aquesta segona edició, estem en la fase de recopilar les propostes que han sortit de la ciutadania, els tècnics han fet una primera valoració per descartar les que no s’acoblaven a les bases o no eren factibles, a finals d’aquesta setmana es donaran a conèixer i dilluns vinent començarà el període de votació. Quan tinguem les propostes guanyadores, començarem a plantejar les iniciatives d’enguany.

 

Totes aquestes actuacions, a més, s’hauran d’encabir en el nou Pla d’Acció Municipal per orientar la tasca del Govern durant el mandat. S’ha començat a redactar?
Sí, perquè és un dels aspectes clau en l’organització de l’Ajuntament, tot i que ens trobem amb els obstacles habituals que tenim com a administració, moltes vegades no podem fer les coses tan ràpid com voldríem perquè ens hem d’adaptar a uns terminis que limiten les nostres actuacions.

 

I també caldrà definir uns pressupostos pel 2024. Per assolir la inversió total de més de 2 milions d’euros, en quina situació econòmica es troba el municipi?
Els pressupostos del 2024 segurament seran molt ajustats. D’aquests més de 2 milions d’euros d’inversió, una part ja ve finançada per altres administracions i una altra part és finançada per l’Ajuntament a partir de recursos propis. Gaudim d’uns romanents de tresoreria importants perquè en els últims anys hem complert amb totes les normatives; això ens permet tirar endavant tots aquests projectes que han d’estar executats de cara a l’any vinent. 

Es podrien tenir altres subvencions, en funció del PAM de la Diputació i ja es decidirà quines actuacions s’han de fer. Per tant, el pressupost del 2024 serà molt similar al d’enguany, tampoc hi haurà gran destinació a inversions, però buscarem la manera de seguir invertint en la ciutat i, sobretot, sense incrementar l’endeutament, com s’ha fet des que està Esquerra al Govern; al contrari, s’ha reduït el 110% que ens vam trobar a l’Ajuntament quan vam entrar-hi. Acabarem l’any al voltant d’un 10% d’endeutament i l’objectiu és seguir-lo reduint.

 

Davant el context de sequera dels darrers mesos i ara els últims aiguats, ha calgut fer front a despeses extraordinàries?
Exacte, s’han de tenir uns diners destinats a aquests fenòmens meteorològics. Hem tingut sort que les afectacions han sigut molt grans, però teníem els recursos per poder fer-hi front. A més, tenim una inversió extra per evitar més danys en futures inundacions, especialment pel que fa als camins municipals, en què estem invertint en els darrers anys perquè cada aiguat -que per desgràcia cada vegada passen més sovint- provoqui uns danys menors i, alhora, puguem reduir la despesa en reparació d’aquests danys. Invertim anualment per protegir els camins i sobretot aquelles zones que es veuen més afectades; la idea és actuar, dins de les capacitats pressupostàries que tenim, en aquelles zones més complicades per evitar que es generin tants problemes els aiguats.

 

Pel que fa a l’actualitat del municipi, voldria destacar res?
Fa poc va sortir la notícia sobre uns episodis importants de pintades que vam patir al municipi, de grafitis, i m’agradaria felicitar la Policia Local per la seva tasca, perquè després d’unes setmanes d’investigació s’han pogut resoldre els tres casos i s’han trobat els respectius autors. Ja s’estan tramitant les denúncies corresponents per, almenys, recuperar els diners -que no són pocs- que comporta tornar aquests espais a la normalitat. Han estat infraestructures públiques i privades i, de fet, vam fer un comunicat per tal que els particulars afectats poguessin interposar una denúncia ara que sabem quins són els autors dels fets perquè puguin recuperar el cost de restablir les façanes, parets i portes que s’han fet malbé.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La sala Zazie de Vilafranca acollirà projeccions del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

Notícia següent

El Solxicsona torna aquest setembre amb diverses novetats

Notícies relacionades