Diumenge, 14 d'abril de 2024
És notícia

Eva del Amo: “L’anterior govern es va polir tot el pressupost abans de les eleccions”

Diplomada en Relacions Laborals i dedicada durant més de vint anys a l’assessorament jurídic i financer, Eva del Amo s’ha convertit en la primera alcaldessa de la història de l’Ametlla de Mar. Molts anys de regidora l’avalen, però el passat mes de maig es va estrenar a l’alcaldia en una situació complicada perquè, segons explica, l’anterior equip de govern els ha deixat sense pressupost. 

 

Quin balanç fa dels primers mesos de mandat?
La veritat és que ha passat rapidíssim, perquè en ser un poble turístic, hem encetat el mandat en plena activitat i això ens ha donat moltíssima feina del dia a dia. És a dir, hem hagut d’atendre problemes que anaven sortint donats per l’abundància de turisme que tenim. També, amb la quantitat de gent que visita el nostre poble els serveis havien d’estar en condicions i la veritat que hem tingut moltíssima feina, però amb l’agreujant del fet que ens vam trobar el pressupost del 2023 ja exhaurit. Això ha suposat un problema afegit a l’inici del nostre mandat tenint en compte també la novetat per a tot l’equip de govern. La feina l’hem anat fent durant l’estiu, hi ha hagut moltes tasques de presentar-nos a la gent i a empreses vinculades a l’Ajuntament. També hem mobilitzat els serveis de recollida d’escombraries perquè era prioritari donar un servei de qualitat en una època estacional en la qual hi ha moltíssima gent. És un plus i un repte per a l’equip de govern.

 

Parlant del passat 28 de maig, com es va sentir concretament aquell dia? Confiava en el resultat que va obtenir?
Sí, la veritat és que realment es van complir les nostres expectatives. Sabíem que l’equip de govern anterior tindria una important davallada, potser no esperàvem la magnitud d’aquesta. Aquests resultats eren en els que nosaltres confiàvem que hi hauria. Però no pensàvem que ERC perdria tants vots. Era l’objectiu que perseguíem i al final, bé, treure 5 regidors Esquerra, 5 Junts, 2 PSC i 1 Entesa, va permetre que poguéssim pactar amb el PSC i poder entrar a l’Ajuntament en un pacte de govern. 

 

Sabem que es va dedicar molts anys al món de l’assessoria judicial. Com va acabar aquella Eva com a regidora de cultura i medi ambient?
Fa tres legislatures, el 2011, va ser quan vaig formar part de la Convergència de l’època i bé, vaig entrar al govern com a regidora de Cultura, Festes, Medi Ambient, Treball i Formació, etc. Vaig estar dues legislatures a l’oposició fins que a meitat de la legislatura passada, el cap de llista de Junts va dimitir i per tant, vaig passar a ser la portaveu del meu partit a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar. Això va ser el que em va donar la seguretat d’encapçalar la llista electoral fins a les eleccions. Paral·lelament, he estat treballant en una assessoria fiscal i laboral durant vint anys, perquè, evidentment, has d’anar gestionant la feina professional amb l’interès per la política local. El canvi, un cop entres al govern i ocupes l’alcaldia, és important, però és l’objectiu que sempre he tingut. Al principi potser no em marcava un objectiu així, però al final vas veient que tens possibilitat i arriba un dia que veus que sí, que arribes al lloc més alt al que pots aspirar en l’àmbit local. Ara mateix potser encara estem en un núvol, perquè encara hem d’encapsar moltes coses, però estic molt il·lusionada amb tot el que podem fer pel nostre poble. 

 

Com sorgeix el pacte Junts-PSC? Era una qüestió premeditada o derivada per les circumstàncies dels resultats?
Evidentment, si no hagués calgut, no hauríem arribat a cap pacte. Estava clar que si haguéssim pogut tenir una majoria absoluta, no hauríem comptat amb cap altre partit per dur a terme l’equipació del govern. Però, donats els resultats de les eleccions, es va propiciar poder pactar amb el PSC. Al final, és el PSC el partit amb qui hem pactat perquè l’equip de govern anterior, format per ERC i Entesa, representaven una política totalment continuista i no tenia sentit pactar amb algú que creu que tot el seu historial ha sigut positiu. Nosaltres apostàvem per un canvi en la política municipal i el PSC també. Per tant, crec que és totalment lògic que els dos partits que advoquen pel mateix objectiu puguin arribar a un acord. 

 

Ets la primera dona alcaldessa de l’Ametlla de Mar en tota la seva història. Creus que ha estat significatiu o una qüestió sense rellevància?
Personalment, el fet de ser la primera dona, em va omplir d’orgull. No ho puc evitar, al final sí que “som iguals els homes i les dones” i això queda molt bé, però la realitat és que hi ha diferències entre nosaltres i es veu en el dia a dia. Per tant, crec que és un plus perquè en el fet de ser dona hi ha altres maneres de fer les coses, uns altres punts de vista. De fet, durant aquests quatre mesos que portem, hi ha moltíssima gent que em felicita per ser la nova alcaldessa, però també hi ha molta que ho fan pel fet de ser la primera dona alcaldessa de l’Ametlla de Mar. Crec que per a segons qui pot ser un impediment, però moltíssima gent també està molt contenta que hi hagi hagut un canvi de govern afegint-hi el plus d’alcalde a alcaldessa. La veritat que em va omplir d’orgull poder dir que soc la primera alcaldessa de l’Ametlla de Mar. 

 

Vostè serà l’alcaldessa fins a l’any 2026 i el seu company del PSC, Xavier de la Fuente, ho serà durant els últims catorze mesos de mandat. Creu que aquest canvi en la figura d’alcalde canviarà la governança o serà el mateix?
Crec que la ruta continuarà sent la mateixa. Al final, som un equip de govern, dos partits però amb el mateix objectiu. Per tant, seguirà sent el mateix els tres anys de Junts que l’últim any de PSC. Al final, uns depenen dels altres i els altres depenen dels uns. En conseqüència, la dinàmica ha de ser la mateixa perquè l’objectiu és el mateix. No crec que hi hagi cap canvi substancial en el moment del canvi d’alcaldia.

 

Un dels objectius que proclamen a la campanya electoral és la reducció del deute del municipi. Com ho estan gestionant?
Estem treballant molt intensament per poder fer realitat l’objectiu que és bàsic per a la supervivència del nostre municipi com és la reducció del deute. Tenim diversos fronts des del punt de vista del dia a dia, és molt difícil ara poder gestionar el govern per la falta de pressupost que tenim, però hem d’anar treballant amb vista al futur i estem treballant en dos o tres punts molt importants. Segur que això ens donarà uns resultats que seran molt satisfactoris pel que fa a la reducció del deute. 

 

Un aspecte clau en la seva propaganda és la voluntat de millorar la imatge turística de l’Ametlla. Quines mesures han pres per dur a terme aquesta millora?
Bàsicament el que s’ha fet aquest estiu i ha donat molt de resultat perquè la gent ha estat la neteja. La gent és molt sensible a aquest canvi i és una cosa molt simple per la qual no ha calgut disposar de recursos extraordinaris, sinó que amb el personal de l’Ajuntament s’ha pogut fer un canvi evident. La neteja dels parcs, de les zones comunes i posar els quatre llocs més emblemàtics del nostre poble una mica al dia. Al final, és de l’únic que hem disposat una vegada hem entrat a governar. De l’únic que tenim disponibilitat és del personal de l’Ajuntament perquè no tenim cap altre recurs per culpa de l’anterior equip de govern, que abans de les eleccions ja es va polir tot el pressupost que teníem destinat per a l’exercici 2023. Però simplement amb la planificació de la neteja, estem rebent felicitacions.

 

També volen implantar, tal com va quedar constància en el seu acord amb el PSC, una sèrie de sectors industrials alternatius. S’ha iniciat aquesta tasca?
Això s’està treballant. Hi ha programada una ampliació del polígon industrial que ja tenim i s’ha de fer el manteniment de l’actual polígon industrial.  Hi ha alguna altra zona on s’ha d’instal·lar indústria de renovables amb els fons de transició nuclear si podem disposar d’aquests. Tenim molts problemes per poder tenir els fons que havíem promès el 2023, però a veure si ara el 2024 està tot més estabilitzat i podem comptar amb aquests per dur a terme molts projectes que tenim a sobre de la taula. Volem crear indústria per poder oferir aquest ventall de treball per a la gent del nostre poble i gent del territori. 

 

Per tant, les expectatives de cara als pròxims quatre anys són bones.
Jo crec que sí, que les expectatives, si els càlculs no fallen, seran molt positives per al nostre municipi. Pel que fa als ajuts que tenim, en l’àmbit de transició nuclear, i sobretot per a la manera de fer del nou equip de govern.

 

Si només hagués de triar-ne un, quin diria que és el seu objectiu primordial a assolir com a alcaldessa de l’Ametlla de Mar?
L’objectiu principal és la reducció del deute. La reducció total del deute de l’ajuntament és una tasca molt difícil, però estem treballant en això.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els dipòsits de la Massana recuperen nivells

Notícia següent

El FC Barcelona estarà present a PortAventura amb un nou projecte

Notícies relacionades