Aquest és el segon mes que els pescadors de pop roquer de les Terres de l’Ebre no pescaran. L’aturada es va iniciar el mes de juliol i es prolongarà tot el mes d’agost com a mesura per aconseguir augmentar la població d’aquesta espècie. És la primera vegada que la veda biològica es du a terme en aquesta zona de Catalunya des que l’any passat aquesta fórmula es va estendre a tot el litoral català a petició del sector. La veda biològica consisteix a fer coincidir les aturades de la pesca amb el període en què les femelles de pop roquer es troben en la fase de posta.
Així, de l’1 de juliol a les 24 hores al 31 d’agost de 2023, les Confraries de Pescadors de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, la Ràpita i les Cases d’Alcanar, incloses en l’àmbit territorial del Comitè de Cogestió del Pop Roquer de les Terres de l’Ebre capturat amb cadups i nanses, no pescaran pop, fet que ja s’ha vist reflectit a les notes de primera venda de les principals llotges de comercialització del pop, que han estat mínimes; només contenen algunes captures accidentals de modalitats no dirigides al pop.
Val a dir que la veda biològica varia segons la zona del litoral on s’apliqui. Concretament, ja és en vigor a la zona principal del delta; s’està fent el juliol i l’agost, però quant més cap al nord l’aigua és més freda i la reproducció es va retardant; per això, comença més tard al nord que al sud.
Així ho determinen els científics, que han estat quatre anys fent el seguimentbiològic de la pesquera del pop roquer perquè l’Institut Català de Recerca per a la Governança de Mar hagi pogut determinar amb el rigor científic requerit el període més adient per a cada zona, que oscil·la entre els mesos de maig i octubre.
Permís per pescar i cens d’embarcacions, entre les mesures del Pla de gestió
La mesura de la veda biològica s’emmarca en el Pla de gestió del pop roquer de les Terres de l’Ebre capturat amb cadups i nanses, que tot just ha entrat en vigor aquest 28 de juliol. A banda de la mesura clau de la veda biològica, el Pla també regula altres aspectes d’aquesta pràctica com ara la limitació en nombre i dimensions dels ormeigs autoritzats, l’establiment de condicions d’accés al cens d’embarcacions (caldrà una llicència especial) o la possibilitat de simultaniejar amb altres arts i ormeigs. A més, també estableix una senyalització i una norma marc sobre la qual es desplega la gestió del Comitè de Cogestió.
La gran rellevància social i econòmica que representa aquesta modalitat i la iniciativa del sector pesquer mateix van ser els dos motors que van impulsar que la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Acció Climàtica iniciés el procés d’elaboració del Pla, que ha vist la llum després de dos anys i mig de treball conjunt de pescadors, científics, ONG i Administració pesquera, integrants del Comitè de Cogestió d’aquesta espècie. Entre tots han ideat i acordat aquests mecanismes de gestió (mesures) amb l’objectiu de fomentar una activitat rendible i sostenible en el temps.
El Pla inclou actualment 66 embarcacions que capturen al voltant del 40% del pop desembarcat en tot Catalunya. Es tracta d’una flota pesquera amb alta dedicació i d’un recurs amb alt potencial d’abundància.
La pesquera de pop roquer es practica des d’embarcació amb l’ormeig tradicional del cadup o, en el cas de la costa rocallosa del nord, amb nanses escades. Aquests estris, de baix impacte ambiental i alta selectivitat, es calen en un entorn idoni per al creixement del pop, amb aigües riques en nutrients i fons de sorres fines i substrat fangós.
A Catalunya, la captura del pop roquer amb arts de trampa anomenats cadups o catúfols està regulada des de l’any 2019. Aquesta regulació va establir unes línies marc per a l’extracció del pop roquer en la totalitat del litoral català, amb la previsió que amb vistes al futur es constituïssin comitès de cogestió en aquelles zones on aquesta modalitat marisquera tingués un pes significatiu i requerís una gestió local i adaptativa, tal com s’ha fet a les Terres de l’Ebre amb la creació del Comitè de Cogestió del Pop Roquer l’any 2019 i el Pla de gestió aprovat recentment.