Els municipis de Jesús, Roquetes i Tortosa s’uneixen per commemorar l’1 d’octubre.

Activitats lúdiques, dinars i una acampada seran alguns dels actes que se faran durant el cap de setmana

“Vam guanyar, República ja”, aquest és el lema dels actes que se duran a terme aquest cap de setmana, dissabte 29 i diumenge 30 de setembre, als municipis de Tortosa, Roquetes i Jesús. “Hem escollit aquest lema perquè vam votar i vam guanyar, i exigim la República ja, exigim que els partits se posin d’acord per tal d’implementar La República, perquè així ho va manifestar el poble votant el dia u d’octubre”,explica, Marisa Panissello, representant de Jesús per la independència.

La primera activitat del cap de setmana serà a Tortosa, el dissabte 29 a partir del migdia. “Comencem on va ser un dels col·legis emblemàtics que va ser el centre cívic de Ferreries, allí a partir de les 12 serà un transcurs d’activitats lúdiques, jocs infantils, tallers de pancartes i farem un dinar de pa i porta”, apunta, Josep Aubeso, representant d’ANC a Tortosa. Podrà assistir tothom qui vulgui i les activitats finalitzaran sobre les vuit de la tarda amb projeccions de vídeos. Després d’aquesta trobada cap a les 21.30 de la nit Roquetes obrirà el pavelló poliesportiu per tal de reviure l’acampada de l’u d’octubre. S’organitzaran activitats i se compartiran experiències i records d’aquell dia.

El diumenge 30 de setembre a les 11 del matí se farà un esmorzar popular a Jesús i a les 12.30h faran una marxa fins al Mercat de Roquetes on se trobaran les marxes dels tres municipis. La marxa de Tortosa sortirà des de la plaça Barcelona sobre les 12h i la de Roquetes sortirà del pavelló i anirà guarnint tot el recorregut de groc fins arribar al mercat. “Encara que la festa en sí és per la República, entre cometes, també volem guarnir de groc en record i esperança de què el més aviat possible puguin sortir els empresonats i perquè la gent que està a l’exili pugui tornar”, diu, Miquel Franc, representant de Roquetes.

Un cop estiguin les tres marxes juntes al municipi de Roquetes aniran fins el carrer “Constitució” i li canviaran el nom per “1 d’octubre”, després tornaran al pavelló i faran un dinar de germanor. Se servirà paella i valdrà 15 euros per persona i 10 pels menors de 14 anys, tots els diners recaptats aniran destinats a la caixa de resistència. “Els actes estan centralitzats al pavelló perquè és on van passar tots els actes i els cops que vam rebre”, explica, Miquel Franc, representant de Roquetes. “Reviurem les vivències d’aquell dia. A les cinc del matí estava ple de gent, durant tot el dia va estar la gent defensant les urnes, perquè les urnes i el votar és l’expressió màxima de la sobirania del poble”, afegeix, Marisa Panissello, representant de Jesús per la independència.  El dinar de germanor finalitzarà sobre les cinc de la tarda amb la lectura del manifest de l’u d’octubre i després se convidarà als assistents a participar en els actes organitzats a Sant Carles de La Ràpita, un altre dels municipis Ebrencs on la Guàrdia Civil va colpejar als votants.

Per acabar, l’u d’octubre a les 20.15h hi haurà una concentració a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa on se farà la lectura del manifest i parlaments de les persones que van estar protegint les urnes.