Aquest matí s’ha presentat el 10è festival d’EbreFolk de Roquetes que tindrà lloc a l’Hort de Cruells entre el 8 i el 9 d’agost. És un festival de patrimoni etnogràfic molt arrelat al territori i que dona veu al ball tradicional, als versadors, als músics de rondalla i, més recentment, als rapers. A l’acte han assistit els organitzadors del festival, Sergi Massip i Salomé Solà, membres de l’associació d’Espai de So, que han avançat els detalls de la programació.
Massip ha dit que “hi ha molta gent que ve d’arreu de l’Estat espanyol a l’EbreFolk i amb família per reviure aquests actes de la recuperació de la memòria col·lectiva” i que “un poble que canta i balla sempre és un poble viu”.

L’edició d’enguany està dedicada a les Illes Canàries i la jornada s’iniciarà divendres 8, a les 19:30h, amb una presentació de revistes de cultura i música populars. Aquella mateixa nit tindrà lloc la vetllada de versadors i de rapers amb la participació de referents del territori en aquesta modalitat com Àlex, “Lo Cantador”, Cristian Simelio, Eduardo Duque (de Canàries) o Pipu Nicolau (de Mallorca), entre d’altres. La jornada acabarà amb el tradicional “Picadillo” o baralla de galls entre rapers i versadors.
Pel que fa al dissabte, dia 9, a l’Antic Ajuntament es farà un taller de ball tradicional de les Illes Canàries, a càrrec d’Aida Rodríguez i Mateo Felipe, i un taller de timple canari, a càrrec d’un dels seus màxims exponents, Domingo Colorado. Ja a les 19h de la tarda, a l’Hort de Cruells es presentaran les publicacions sobre construcció, intèrprets i músiques del timples canari; així com el bureo i el sopar. La jornada clourà amb una actuació musical i ballada participativa per part del grup local de La Rondalla dels Ports i dels Parranderos de Fuerteventura.
Per tal d’inscriure’s als tallers, reservar allotjament i el sopar, es pot consultar tota la informació al web: www.ebrefolk.cat

Per la seva banda, l’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia, ha destacat que “el mes d’agost a Roquetes és el mes de la música tradicional i l’EbreFolk és un certamen que reuneix persones de tot arreu vinculades al cant improvisat en dues vetllades molt boniques” i que “volem continuar mantenint una ciutat molt viva i plena d’activitats per a tots els gustos”.
En el seu torn, el regidor de Cultura, Sisco Ollé, ha destacat que “les Terres de l’Ebre han estat sempre un referent a nivell dels Països Catalans amb el cant improvisat” i que “per uns dies serem el punt neuràlgic de la música tradicional gràcies a Espai de So que uneixen els diferents territoris de parla catalana de l’Ebre i part del Sènia”.
Altres municipis i zones per les quals ja ha passat el festival d’EbreFolk han estat: Móra d’Ebre, la Jana, Benassal, el Matarranya i els Ports.