Amposta engega el Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF), una xarxa universal de treball preventiu familiar que forma part de l’àrea de Serveis socials de l’Ajuntament. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, afirmava que “com a Ajuntament incorporem una eina més per treballar la cohesió social que fa temps que defensem. Portem creixent de forma extraordinària des de 2015 en serveis vinculats a l’acció social, entenent-la com a un element de prevenció sobre les famílies per a donar eines i treballar la seva situació”. El SOAF està ubicat al Servei d’Intervenció Socioeducativa La Brúixola i és un servei adreçat a totes les famílies que requereixen suport o eines per desenvolupar l’àmbit familiar i està cofinançat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament.
La regidora de Drets Socials i Ciutadania, Núria Ferré, detallava que el servei està actiu des del juny: “El servei compta amb una psicòloga especialista en acompanyament familiar i una xarxa de suport professional vinculat a l’educació social i oferirà des d’atenció individualitzada a tallers i xerrades d’orientació vinculades a l’acompanyament i la criança”. El servei està dirigit a famílies que en algun moment del seu cicle vital presenten dificultats o problemàtiques emocionals, situacions de desgast relacional, conflictes intrafamiliars, separacions o pèrdues difícils, entre altres.
El SOAF té com finalitat afavorir entorns i relacions familiars saludables a fi de minimitzar els possibles factors de risc i prevenir que es converteixin en situacions de risc social alt, violència o vulnerabilitat extrema. A banda, també es busca potenciar les capacitats parentals i acompanyar en la gestió emocional dels processos vitals de la família i oferir atenció a les persones al llarg de tot el cicle vital, en qualsevol edat, tenint en compte la perspectiva de gènere i la seva diversitat. Per fer-ho, des de La Brúixola s’actua com a espai de gestió familiar de referència, orientant a les famílies en la criança i l’educació dels fills i filles de manera individual i grupal, a través d’un servei altament preventiu i accessible i de proximitat que faciliti una atenció proactiva i que vetlli per evitar situacions de risc o violència intrafamiliar.
El servei està obert els matins de dilluns a divendres de 9 a 14 h i dilluns i dimecres també de 16 a 18 h, trucant al 977702956 per demanar cita o enviant un correu a [email protected].