L’abstenció dels partits a l’oposició de l’Ajuntament de Tortosa obliga a la gestora de la Clínica Terres de l’Ebre a pagar 20.000 euros cada mes d’interessos

13 de juliol de 2023 a les 20:28h

El primer punt de l’ordre del dia del plenari de l’Ajuntament de Tortosa celebrat aquesta tarda en què s’havia d’autoritzar i d’avalar a la societat municipal Tortosa Salut SL a contraure un crèdit de 4 milions d’euros per acabar de pagar la Clínica Terres de l’Ebre, no ha tirat endavant perquè no ha aconseguit la majoria absoluta necessària. Sols han votat a favor els 10 regidors dels partits de l’equip de govern, Movem Tortosa-PSC i ERC, i s’han abstingut els 10 de Junts per Tortosa i l’únic regidor de la CUP. Aquest resultat que no permet a Tortosa Salut SL fer un préstec per a pagar els 4 milions d’euros que li resten a abonar per l’adquisició de la clínica l’any 2013, comportarà que cada mes aquesta societat de titularitat municipal hagi d’abonar 24.000 euros mensuals d’interessos de demora.

La portaveu del grup majoritari a l’oposició, Meritxell Roigé, que avui s’ha abstingut, ha condicionat el seu vot favorable “demà mateix” a què l’alcalde Jordi Jordan faci una roda de premsa per a reconèixer i desdir-se públicament d’unes declaracions on, segons Roigé, Jordan assegurava que faria falta una modificació pressupostària per a pagar els 4 milions que resten. Roigé ha reclamat a l’alcalde “una mica de respecte cap a l’oposició” i que” pare de tirar porqueria i de dir mentides sobre que s’ha de fer una modificació pressupostària, l’Ajuntament no ha de pagar res. Per tant, paren d’enganyar, governen i paren de fer oposició de l’oposició”. Roigé ha afegit que “les coses no són gratuïtes”, referint-se al pacte de govern actual, per la qual cosa ha reblat a Jordan “haurà de buscar pactar tots els acords al llarg del mandat” i ha afegit que no pretengui que sigui Junts per Tortosa qui li salvi el mandat.

L’alcalde Jordi Jordan ha explicat diversos cops durant el ple, tal i com demanava Roigé, que en cap moment ha parlat enlloc d’una modificació pressupostària sinó de què “el deute de la clínica computa per al deute total de l’Ajuntament” i ha demanat diversos cops a la cap de l’oposició una rectificació del seu vot perquè suposarà un greuge per a la ciutat: “recapaciti, no va en contra d’aquest alcalde ni d’aquest govern va en contra de la ciutat de Tortosa” afegint que “vostè sempre confon govern en Tortosa. Necessita protagonisme, no accepta que està a l’oposició, no creu ni defensa Tortosa, fa partidisme”. Jordan ha lamentat que  “avui el que fa és que paguem més interessos i va en contra de la Clínica Terres de l’Ebre”. Jordan ha remarcat que aquest préstec, que tothom sabia que s’hauria de contraure, ja l’hagués pogut tirar endavant Roigé abans de les eleccions i que, en canvi, no ho va fer i ara l’actual govern ha fet tot el possible per accelerar els tràmits, però Jordan ha justificat que els tempos de l’administració són els que són i no s’ha pogut gestionar fins avui.

Per la seua part el portaveu de la CUP, Sergi Andreu, ha titllat el vot de Junts per Tortosa “d’exercici de cinisme”, ja que “no voten a favor del que van negociar vostès mateixos”. Andreu ha justificat el seu vot d’abstenció perquè el seu partit no està a favor del model de gestió público-privat que implica entre altres “manca de transparència i clientelisme, així com preus irrisoris a la privada en fer ús de recursos públics”. Andreu ha reivindicat un canvi d’aquest model per un de gestió cent per cent públic: “defensem la sanitat pública”. En aquest sentit, ha demanat que el govern municipal cedeixi la gestió tant de la Clínica Terres de l’Ebre com de l’Hospital de Jesús al departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Mentre no es produeixi aquest canvi de gestió cent per cent públic la CUP ha assegurat que no donarà suport a l’actual gestió.

Sí a personar-se en el cas Efial

El segon punt del ple extraordinari, que permet avançar en els tràmits per a la personació de l’Ajuntament com acusació particular en el procediment d’Efial davant l’Audiència Nacional, ha tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de govern i del regidor de la CUP i el vot en contra de Junts per Tortosa. L’alcalde Jordi Jordan ha remarcat que “sempre va per davant la presumpció d’innocència” però l’actual equip de govern, contràriament al que encapçalava Junts per Tortosa, vol saber què ha passat, perquè segons la instrucció en marxa, ha recordat Jordan, “l’Ajuntament de Tortosa és el tercer més afectat en aquest cas i presumptament se li han estafat 1.055.000 euros” per contractacions irregulars de la consultora Efial. Jordan ha remarcat que el principal encausat, el senyor Martos, va treballar amb l’Ajuntament de Tortosa just quan va entrar a governar el convergent Ferran Bel i Meritxell Roigé era regidora d’Urbanisme.

La portaveu de Junts per Tortosa ha justificat el seu vot en contra perquè considera que és innecessari personar-se “perquè la feina facturada està executada, no sé què va passar en altres ajuntaments, però aquí es va fer”. I ha afegit que a la interlocutòria no hi ha cap investigat de l’Ajuntament de Tortosa.

Cal recordar que el cas Efial, que instrueix l’Audiència Nacional, investiga la suposada trama de corrupció que afecta diversos municipis catalans. Tot i no haver ningú investigat de l’Ajuntament de Tortosa, una resolució judicial parlar que a l’ajuntament tortosí presumptament se li haurien estafat 1.055.000 euros.

Sobre l'autor
Rosa García
Rosa García
Veure biografia
El més llegit