A Cel Obert compleix 10 anys ampliant l’oferta de patis visitables a més d’una vintena d’espais patrimonials

El festival A Cel Obert se celebrarà a Tortosa els dies 6,7 i 8 d’octubre en 23 espais patrimonials de la ciutat

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El festival d’art efímer de Tortosa A Cel Obert enguany compleix 10 anys; per a celebrar-ho ha augmentat els indrets patrimonials visitables fins als 23 i ha ampliat el seu radi d’acció fora del nucli històric de Tortosa. Així, es podran visitar dos d’aquests treballs a l’EMD de Jesús, un al pati de les Serves i l’altre al claustre de l’edifici de la Immaculada, així com al Calvari, el saló del Tinellet del Palau episcopal, la sala d’actes i el magatzem de la casa Bau i el Palau oliver de Boteller.

La directora del Festival, Cristina Bestratén, ha destacat el fet que s’han incorporat alguns espais tancats, seguint amb la iniciativa encetada l’any 2019 dels patis A Cel Cobert, amb què s’introdueixen espais que compleixen també els requisits de ser espais catalogats com a patrimonials i que no són tan coneguts per la ciutadania, com és el cas del saló del Polvorí, la cripta, el Saló del Tinellet, l’antiga capella de les Serves i els espais de la casa Bau.  Precisament, s’ha aprofitat un  altre espai tancat, el Palau Oliver de Boteller, per a allotjar l’exposició fotogràfica Els patis perduts de Tortosa sobre espais patrimonials que abans tenien pati, com el mateix Palau, i ara ja no el tenen o ha estat molt modificat. S’hi podrà visitar des del dia 2 d’octubre fins a la fi del festival. També hi ha prevista una segona exposició al magatzem de l’antiga fàbrica d’Olis Bau, realitzada pels alumnes de l’Institut Les Planes, sobre el pati del Palau Capmany, no visitable pel públic del festival.

Pel que fa a la temàtica al voltant de la qual gira aquesta edició de celebració és la il·lusió, tractada com un sentiment però també com un efecte òptic. Aquesta temàtica és la que plasmaran les cinc propostes escollides pel jurat del festival, entre gairebé el centenar de treballs presentats. Aquests cinc treballs es podran visitar al Palau Montagut, el Passatge Franquet, la Puríssima, el pati de l’Escola Oficial d’Idiomes i al dels Reials Col·legis. El jurat haurà d’escollir la millor proposta de les cinc, mentre que el públic, per un costat,  i els xiquets i xiquetes, per l’altre, podran votar aquests cinc treballs així com la resta d’instal·lacions participants en l’edició d’enguany. En aquest cas serà una votació online.

Entre les 23 intervencions que es podran visitar els dies 6, 7 i 8 d’octubre hi ha també realitzades per les escoles d’art; una de col·laborativa, realitzada pels centres de secundària de la ciutat, que es podrà visitar al pati del Museu de Tortosa; així com una altra  intervenció resultat de l’intercanvi d’artistes amb la Xarxa Transversal, que es podrà visitar al Pati de la Immaculada de Jesús. Bestratén ha destacat el fet que “en l’edició d’enguany hem volgut que estiguin presents  tots els espais patrimonials que han participat en aquests deu anys, a més d’incorporar-ne de nous”. La directora també ha apuntat que un d’aquests espais la plaça dels Dolors, que va ser l’escenari principal durant la pandèmia, en principi serà l’últim any que hi participi.

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha destacat la llarga trajectòria del festival: “està plenament consolidat com un festival cultural a la nostra ciutat i a nivell de Terres de l’Ebre. Fa una dècada que promou l’interès entre els tortosins i tortosines i cada vegada més entre visitants d’arreu del territori i de Catalunya, que volen conèixer el nostre patrimoni arquitectònic cultural  i que gràcies a totes les intervencions el podem donar a conèixer”.

La regidora de Cultura, Mar Lleixà, ha destacat també l’èxit d’aquest festival i ha explicat que des de l’Ajuntament s’habilitaran alguns d’aquests espais per a les persones amb mobilitat reduïda, amb la intenció d’anar incrementant aquesta accessibilitat any rere any.

El festival A Cel Obert se celebrarà a Tortosa els dies 6,7 i 8 d’octubre en 23 espais patrimonials de la ciutat. La visita és lliure, tot i això, s’han previst diverses visites guiades a les sis i a les set de la tarda, divendres i dissabte, i a les 10.30 diumenge.