Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Vic recupera el rellotge de Josep Besses

Avatar photo

Té la peculiaritat de tenir una esfera amb les 24 hores del dia

Vic ha recuperat el rellotge de Josep Besses, que va presidir la torre del rellotge de la casa de la ciutat entre el 1901 i el 1963. Un rellotge que té la peculiaritat de tenir una esfera amb les 24 hores del dia.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va remarcar que aquest és un exemple més de la riquesa patrimonial que té la ciutat. “Avui el rellotge torna a casa, i ens sentim satisfets”. Erra va voler agrair a totes les persones que han treballat i persistit perquè el rellotge torni a estar a la casa de la ciutat.

El mes de gener de 2009, l’Ajuntament de Vic va encarregar al rellotger de Moià, Joan Pedrals, la rehabilitació de l’antiga màquina del rellotge de la ciutat construïda l’any 1901 per Josep Besses. Aquest rellotge va tocar 24 batallades a mitjanit durant 15 mesos, fins que la ciutadania va queixar-se, de fet, poc després es va modificar la normativa i tocava 12 hores.

Aquest divendres 11 de novembre va fer 200 anys que el ple de l’ajuntament decidia la construcció de la torre del rellotge municipal: el rellotge de Plaça. En aquest sentit, l’articulista, Miquel S. Cañelles, va recordar que el rellotge de Josep Besses va ser el tercer a presidir la torre.

Cañelles es va mostrar satisfet de poder recuperar el rellotge 40 anys després i de la complicitat i voluntat del consistori per poder-lo recuperar. “Avui fem un acte de recuperació patrimonial”, va afirmar.

El rellotge i restaurador, Joan Pedrals, va detallar el procés de restauració explicant que es va trobar amb una maquinària antiga, desmuntada i rovellada que durant molts anys havia estat agafant pols. “He procurat preservar l’autenticitat del rellotge i que pogués lluir tal com va ser pensat”.

El rellotge va ser Declarat “Peça de l’Any” pels Amics dels Museus d’Osona l’any 2014.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Primera sessió de ‘Solsworking’: Assessorar els joves per trobar feina

Notícia següent

7 de cada 10 atesos per la Creu Roja a Lleida experimenten soledat

Notícies relacionades