Diumenge, 14 de juliol de 2024
És notícia

Vic estrena una bústia ciutadana per defensar els drets lingüístics

Avatar photo
L’Ajuntament impulsa aquesta iniciativa per recollir denúncies i organitza dues activitats amb Plataforma per la Llengua durant el cap de setmana
L’Ajuntament de Vic ha posat en marxa aquesta setmana una bústia ciutadana per recollir denúncies lingüístiques. Aquesta iniciativa, impulsada per la regidoria de Llengua de l’Ajuntament de Vic, obre una via de comunicació per tal que els ciutadans puguin vehicular queixes i suggeriments en relació amb l’ús del català i els seus drets lingüístics. Aquesta acció s’emmarca dins un conjunt d’esforços per enfortir la llengua catalana a la ciutat, que s’articula a través de la regidoria de Llengua.
En aquest sentit, durant el cap de setmana, Vic acollirà els actes del mes de juny relacionats amb la llengua, que s’integren dins del Pla d’Acció per la Llengua de Vic, i que en aquesta ocasió s’organitzen conjuntament amb l’ONG Plataforma per la Llengua. El pla, que es pot consultar al web municipal, preveu la programació d’almenys dos actes al mes, impulsats des de diferents àrees de l’Ajuntament, orientats a la defensa i a la promoció de l’ús del català.
El primer acte tindrà lloc demà, divendres 14 de juny, a les 7 de la tarda. El Museu d’Art Medieval de Vic serà l’escenari d’una conversa pública entre els teòrics i activistes lingüístics Jordi Martí Monllau i Gerard Furest. Sota el títol “La llengua i la identitat catalanes, present i futur”, debatran de les identitats col·lectives; la vigència de la identitat nacional; la vinculació de la identitat nacional amb la llengua; la identitat i la llengua als Països Catalans; la inclusió de nous membres a la col·lectivitat; i el futur de la comunitat catalanoparlant.
Moderada per Teresa Vilà, membre de l’executiva de Plataforma per la Llengua, aquesta serà la primera activitat del nou projecte “Més Semicercles”, centrat en la generació i difusió de discurs per a la plena normalització i restitució del català arreu del territori.
L’endemà, el dissabte 15 de juny, el Síndic de Drets Lingüístics de Plataforma per la Llengua serà a la Plaça Major de Vic des de dos quarts de 10 del matí fins a la 1 del migdia per promoure el coneixement i la defensa dels drets lingüístics entre la ciutadania, recollint queixes i consultes. Aquesta presència del Síndic complementa l’estrena de la bústia ciutadana, oferint una altra via per a la participació i la defensa dels drets lingüístics.

El Pla d’Acció per la Llengua de Vic

El passat 17 d’abril, es va presentar el Pla d’Acció Municipal per la Llengua sota el lema “Defensar la llengua, estimar el país”. L’acte de presentació va comptar amb la presència de la directora de Plataforma per la Llengua, Rut Carandell, que va oferir la xerrada “El dret a viure plenament en català”, acompanyada per l’alcalde de Vic, Albert Castells, i la regidora de Llengua, Bet Piella.
Aquest pla, de caràcter transversal a totes les àrees de l’Ajuntament, es posa en marxa amb l’objectiu de “garantir els drets lingüístics i fomentar l’ús de la llengua catalana a Vic”, segons va explicar Bet Piella, que va destacar la importància de “passar de l’època de la seducció a l’època de la militància activa” per interpel·lar els catalanoparlants. “Depèn de nosaltres no canviar d’idioma, i en això, els parlants tenim un paper fonamental”, va afegir la regidora.
El pla, que busca revertir l’actual retrocés de l’ús del català i contrarestar les normes socials que afavoreixen el canvi al castellà, inclou diversos objectius: garantir el dret a viure en català, promoure l’ús de la llengua en tots els àmbits i conscienciar la ciutadania sobre la importància de no canviar de llengua. A més, s’implementaran accions concretes per fomentar l’activisme lingüístic i garantir els drets lingüístics des de les competències municipals.
Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Vic reafirma el seu compromís amb la llengua catalana i treballa per assegurar un futur on la llengua pròpia tingui un ús ple i normalitzat en la vida quotidiana de la ciutat.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 × 5 =

Notícia anterior
Parets del valles

Parets construeix 58 pisos de lloguer de protecció oficial a l’Espai Central

Notícia següent

Mor un motorista en un accident a la C-15

Notícies relacionades