Solsona formalitza el primer pas per implantar la recollida de residus porta a porta

Avatar photo

El pressupost de licitació és de 4,3 milions d’euros per a quatre anys

Després de tres anys de començar-ne a parlar, l’Ajuntament de Solsona ha formalitzat el primer pas per implantar la recollida selectiva de residus porta a porta (PaP). Amb els vots a favor d’ERC i el PSC, l’abstenció de Junts per Solsona i el posicionament contrari d’ApS-CUP, que aposta per la municipalització, la corporació va aprovar ahir l’expedient de contractació, mitjançant procediment obert, del servei de neteja viària, recollida i transport de residus. El contracte serà de quatre anys per un import de 4,3 milions d’euros amb una pròrroga de quatre anys més.

El regidor de Medi Ambient, Ramon Montaner, va exposar l’envergadura dels canvis que planteja aquesta nova contractació, ja que actualment el servei depèn de diferents empreses i interlocutors. Es passarà a la unificació “per prioritzar la prestació del servei eficaç i de qualitat i la interlocució amb un sol responsable, tal com ens recomanen experiències properes”. Amb aquest pas, “comença el termini que defineix el calendari d’implantació dels serveis. Però la contractació no és immediata”. Per això, Montaner es posa a disposició de tots els grups municipals per continuar treballant en possibles millores tècniques per a la gestió dels residus.

El plec de clàusules recull, d’una banda, les condicions del sistema de recollida i transport de residus, que serà completament diferent a l’actual. “Proposem deixar l’anonimat per passar a un nou servei que permeti augmentar molt significativament el percentatge de la recollida selectiva”, explica el regidor responsable. Es preveu assolir entre un 65 i un 75%, mentre que ara no s’arriba ni al 40%. “No deixa de ser una manera d’allargar la vida dels
abocadors”. La part més pràctica, que afectarà directament la ciutadania, s’explicarà detalladament a través d’una campanya informativa prèvia al començament del desplegament del servei. La PaP consistirà a lliurar les deixalles davant la porta de casa uns dies i hores determinats per a cada fracció i suposarà la retirada dels contenidors de la via pública.

D’altra banda, quant a la neteja viària, se seguirà el model actual, però amb la incorporació de millores per solucionar algunes mancances. En aquest sentit, per exemple, s’hi incorporarà una màquina de neteja amb aigua a pressió.

En aquesta qüestió l’oposició manifesta posicionaments diferents. El grup de Junts per Solsona qualifica de “poc ambiciós” el model proposat i advoca per un sistema de pagament per generació, amb bonificacions per als ciutadans que recullen correctament i penalitzacions per als altres. També lamenta el retard amb què s’arriba a aquest punt. Amb tot, el grup de Marc Barbens valora positivament que es vinculi en servei de neteja viària amb el de la recollida d’escombraries, els terminis del contracte i la pròrroga i el plantejament de l’amortització.

“Múltiples beneficis”

L’avenç cap al PaP és una notícia reiteradament reclamada i avui celebrada per la CUP per la millora que suposarà en l’augment dels nivells de recollida selectiva i la reducció de costos ambientals i econòmics que això suposarà.

També en destaca la millora de la via pública sense els contenidors i la desaparició de l’anonimat i el foment de la corresponsabilitat, entre altres “múltiples beneficis”. Malgrat això, els cupaires van votar en contra d’aquest punt ahir perquè continua externalitzant-se el servei. “Creiem que s’ha de gestionar de manera directa per part de l’Ajuntament i ara era el moment d’assumir el servei”, va defensar Òscar Garcia en el plenari. En aquest sentit, va mostrar-se orgullós de com funcionen serveis directament gestionats per l’Ajuntament, com els funeraris i l’aigua.

També el nou regidor socialista, Mohamed El Mamoun, va alinear-se amb la CUP en reclamar la gestió d’aquests serveis per part d’una empresa pública.

No obstant això, va votar a favor de la contractació perquè aquest tema era “una proposta estrella del programa electoral del PSC”. El Mamoun va
remarcar que el model porta a porta “funciona a molts municipis
perfectament bé”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ingressada una dona de 88 anys després de ser atracada

Notícia següent

35 empreses han rebut un ajut a la creació de noves empreses de l’Ajuntament de Tarragona

Notícies relacionades