Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Solsona aprova la contractació de la gestió de l’escola bressol municipal

Avatar photo

L’oposició critica que el procés s’hagi fet sense participació ni debat sobre el model de llar d’infants

L’Ajuntament de Solsona ha convocat la licitació per procediment obert del contracte de serveis per a la gestió de l’escola bressol municipal Els Petits Gegants. Ahir al vespre el Ple va aprovar-ne l’expedient i les bases amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC), l’abstenció de Junts per Solsona i el posicionament contrari d’Aps-CUP i el PSC, en un dels més punts de la sessió que van generar més debat polític. 

Amb un pressupost base de licitació de 566.710 euros, el contracte té un valor estimat d’1.173.420 euros per a un període de dues anualitats prorrogable dos anys més. El termini de presentació d’ofertes es tancarà el 4 de maig a la una del migdia. 

 

Valoració positiva 

Aquest expedient arriba cinc mesos abans que s’acabi la darrera pròrroga del contracte adjudicat el 2019 a la cooperativa Incoop. Segons la regidora d’Educació, Isabel Roca, el govern municipal valora positivament com s’ha gestionat el servei aquests anys, motiu pel qual s’aposta pel mateix tipus d’explotació i gestió. El contracte comprèn els serveis d’escola bressol per a infants de 0 a 3 anys, amb una capacitat màxima de 74 places, acollida matinal i de tarda, menjador i casal

Isabel Roca també va voler remarcar que entre els criteris d’adjudicació, es puntuarà l’increment de retribucions al personal per sobre de la quantitat fixada pel conveni col·lectiu; l’oferta de sessions formatives i divulgatives adreçades a les famílies; les millores en hores d’educadores de reforç durant l’inici de curs, i l’optimització dels horaris d’acollida i serveis de permanència, entre d’altres. 

El grup que lidera Marc Barbens, malgrat compartir el fons del contracte per a la gestió d’un servei municipal, opina que no s’ha fet correctament. Hi troba a faltar previsió, antelació, transparència i participació. Barbens considera que la magnitud del contracte obligava a haver-lo cuinat entre tots els grups municipals i amb més temps, en tant que amb els terminis previstos, “les famílies matricularan els infants a cegues, sense saber qui prestarà el servei”. A més, considera que s’haurien hagut de fer consultes preliminars al mercat i s’hauria hagut de dividir el contracte en lots per afavorir la participació de petites i mitjanes empreses locals. 

 

Debat sobre el model

També va ser contundent ApS-CUP. La seva portaveu, Pilar Viladrich, va qualificar d’“especialment greu” que l’executiu no disposi d’un model clarament definit d’escola bressol al qual donar resposta. Viladrich va recordar que la seva formació aposta per la gestió directa del servei i que es presti amb treballadores municipals. Malgrat això, es va mostrar oberta a sospesar altes formes de gestió indirecta. “Però no hem tingut ni ocasió de debatre-ho”, va lamentar, tot recordant el compromís adquirit per l’exalcalde David Rodríguez fa quatre anys. Així mateix, els cupaires reclamen un estudi econòmic i financer que evidenciï que el model de gestió escollit és el més viable. 

La mateixa argumentació va ser defensada pel regidor socialista, Mohamed El Mamoun, que també advoca per la gestió directa del servei. “L’escola bressol no té cap dèficit, i, per tant, no ha de suposar cap problema per gestionar-la”, va sostenir. El Mamoun és del parer que contractar una empresa externa retalla la qualitat educativa dels infants i el sou del personal. “Només demostra la incapacitat del govern de gestionar aquests centres”, va sentenciar.

 

L’alcaldessa, Judit Gisbert, va replicar que si bé el govern no té el model d’escola per escrit, “el propi funcionament del centre ho especifica en la seva documentació, i l’Ajuntament valorarà el que presentin les empreses per escollir el que es consideri millor”. “Estem contents amb el funcionament actual i amb la resposta ciutadana”, va destacar l’alcaldessa. La satisfacció de les famílies s’ha traduït en “el doble de matrícules respecte de fa quatre anys” –aquest curs el centre té 70 places ocupades. D’altra banda, pel que fa a la viabilitat econòmica, va afirmar que “si Intervenció ha donat el vistiplau a tirar endavant el contracte és perquè considera que és la millor opció”. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La majoria d’edificis de la URV tanquen durant la Setmana Santa

Notícia següent

Figueres elabora una guia de serveis per facilitar l’accés als serveis que ofereix la institució

Notícies relacionades