Dissabte, 13 de juliol de 2024
És notícia

PSC Manresa presenta un pla de xoc per la inseguretat al carrer

Avatar photo

"Cal un autèntic Pla de Xoc per al restabliment de la sensació de seguretat i garantir l’ordre públic".

Anjo Valentí, cap de l’oposició de Manresa Foto: MARC CANTURRI

“La sensació d’inseguretat a Manresa en general, no afluixa, sent el Centre Històric possiblement la zona zero d’aquesta percepció. Les reiterades notícies que s’han fet públiques recentment ho confirmen, com així ens ho expliquen els veïns i veïnes, comerços i restauració del barri. Si no aconseguim un espai públic segur i cívic, les nostres llibertats no queden garantides. I l’Ajuntament ho ha de liderar amb convicció, diàleg, i fermesa”, són les paraules que motiven a PSC a presentar aquest pla de xoc.

Des del PSC creuen els elements constatables que passen sovint, sobretot en el Centre Històric són: actes incívics, gent cridant pel carrer o increpant a d’altres, gent que molesta a clients de diferents establiments d’hostaleria, falta de manteniment, etc.

Revertir la situació és una de les claus que volen treballar. Episodis d’inseguretat, exemples d’incivisme que mai queden registrats, però que els veïns poden observar.

“Políticament hem de ser ferms perquè el carrer és de tothom, cívic, segur, i puguem gaudir-ne amb tranquil·litat a qualsevol hora. I això no ho està aconseguint l’actual Govern de l’Ajuntament, que no vol dir que no compleixin la llei ni un mínim de necessitats bàsiques”.

PLA DE XOC
En aquest sentit, des del PSC de Manresa després de diverses trobades amb experts en seguretat i amb les associacions veïnals es presenta aquest Pla de Xoc (que no volen que sigui un text tancat no modificable) que inclou 20 mesures concretes viables, 12 de les quals ja es van avançar el passat mes de setembre amb motiu de l’anunci de la creació de la comissaria mixta al Centre Històric.

La finalitat d’aquest Pla de Xoc, és a un mitjà termini revertir la sensació d’inseguretat i transformar-la en una sensació de seguretat i de convivència general a partir de 3 grans eixos de treball que han d’estar coordinats i integrats transversalment entre totes les regidories, des d’esports fins a presidència:

1-Fer una ciutat educadora i la promoció del civisme
2-Augmentar la capacitat de dissuasió i prevenció de la Policia Local
3-Augmentar la capacitat de reacció de la Policia Local

1- Ampliació de les zones videovigilades a través de càmeres als punts de més incidència de delictes tant dintre com fora del centre de la ciutat, així com als barris perifèrics i les zones rurals d’acord amb la normativa legal vigent. L’increment d’aquesta eina, suposarà el nomenament en els diferents torns del servei, d’agents de policia amb dedicació total al control d’aquestes càmeres.

2- Ampliació del nombre d’agents de la Policia Local com a llocs de treball públics essencials, amb la corresponent petició d’autorització al Ministeri d’Hisenda, fent un treball de voluntat i lideratge polític que no s’ha fet per part de l’actual Govern.

3- Exigència al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya de dotar amb més efectius de Mossos d’Esquadra per tal que puguin desenvolupar amb les millors condicions i recursos les seves competències a la ciutat

4- Buscar la màxima complicitat entre tots els cossos i forces de seguretat que tenen competències i desplegament a Manresa, a fi de portar a terme una actuació conjunta i coordinada contra la delinqüència i preservar la seguretat ciutadana i de béns públics i privats. Convocar reunions operatives periòdiques entre Policia Local, Cos dels Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

5- Estudiar dins la Policia Local, establir una unitat especialitzada de seguretat ciutadana, amb la capacitat d’intervenció ràpida en casos de problemes d’ordre públics i ocupacions delinqüencials (sempre coordinada amb el cos de MMEE).

6- Reforçar la plantilla de la Policia Local amb una unitat canina, que pugui lluitar amb més  eficàcia contra el narcotràfic i la detecció de substàncies.

7- Crear una unitat de convivència ciutadana dins de la Policia Local coordinada amb els serveis responsables de mediació de l’Ajuntament, que pugui resoldre conflictes, especialment on més problemes hi ha d’actes incívics o ocupacions que generin conflictes veïnals.

8- Posada en funcionament d’un servei d’observació i vigilància nocturna (agents cívics) complementari a la feina que ja fa la Policia Local i MMEE, com tenen altres ciutats semblants a Manresa.

9- Posada en funcionament d’una app pels mòbils per a la comunicació immediata i més àgil entre la ciutadania i la policia local, a través de la qual la ciutadania pugui rebre informació de resposta ràpida per actuar en casos d’emergència. Una aplicació que ha de servir també per denunciar de forma àgil i ràpida l’incivisme per exemple viari de tota mena de vehicles o bé qualsevol situació de desperfecte a la via i mobiliari públic sense la necessitat de desplaçar-se a comissaria. A ciutats com Cornellà, de dimensions com Manresa ja s’estan duent a terme amb èxit.

10- Prioritzar, en l’àmbit pressupostari, la seguretat i la convivència cívica i comunitària a Manresa i, per tant, dotar en els pròxims pressupostos dels recursos necessaris aquestes àrees.

11- Posar en coneixement de la fiscalia els esdeveniments ocorreguts perquè la mateixa, si s’escau, actuï d’ofici en la persecució dels delictes, així com la personació en determinats procediments penals.

12- Dotar als agents de policia de material antiavalots personal perquè el puguin portar de dotació als vehicles policials. L’Adquisició d’aquest material ha de portar també la formació necessària i els canvis reglamentaris necessaris.

13- Dotar a la Policia Local d’armament no letal dissuasiu, així com la formació específica per poder-lo utilitzar i els canvis reglamentaris necessaris.

14- Dotar a la Policia Local d’aparells de vigilància aèria no tripulats (Drons), així com les eines i formació necessàries per al seu ús i si s’escau, els canvis reglamentaris necessaris.

15- Crear la figura de l’agent de policia especialitzat en delictes de violència masclista. Garantir que en cada torn de treball estigui nomenat pel servei un/a d’ells/es.

16- Recuperar el policia de barri i de proximitat per fer patrulles diàries en torns de matí i tarda.

17- Pactar amb la Delegació del Govern i Departament d’Interior, l’activació periòdica del dispositiu Tremall.

18- Ser especialment estrictes en el compliment de la normativa amb aquells establiments comercials i de restauració que, de manera objectiva, puguin suposar un increment d’actes incívics o delictius al seu entorn amb el recurs de retirada de la seva llicència d’activitat.

19- Els agents de policia ja fan complir la normativa legal vigent i les ordenances municipals. Cal que els responsables polítics recolzin les actuacions dels agents de policia en el sentit del màxim acompliment de la Llei per garantir uns carrers i places segures.

20- Acord per un Pacte de Ciutat i Pla de Seguretat de Manresa, que integri les propostes anunciades i altres per part de la resta de grups municipals, dels comandaments policials, de les entitats veïnals, del teixit socioeconòmic, i assessorats pels Col·legis professionals implicats.

Aquestes mesures no són inventades de la nit al dia, es troben treballades i contrastades a peu de carrer a molts municipis, especialment de l’àrea metropolitana, i amb el PSC. Perquè la seguretat pública és per a tothom, i ha de ser una prioritat com a garantia democràtica de l’ús cívic, endreçat i ordenat de l’espai públic als barris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 × 1 =

Notícia anterior

2 morts i diversos ferits en un atropellament intencionat a Madrid

Notícia següent

Obramat busca treballadors a Sabadell per al seu nou magatzem

Notícies relacionades