fbpx
Divendres, 23 de febrer de 2024
És notícia

Manresa inicia aquest desembre la recollida de residus porta a porta als comerços

Avatar photo

L’Ajuntament de Manresa posarà en marxa la recollida de residus porta a porta als comerços de la ciutat el dia 11 d’aquest mes de desembre. En el primer trimestre del 2024 s’hi afegiran tots els equipaments (esportius, educatius, culturals, etc.). Es tracta del primer pas per a la implantació d’un nou model que inclourà també la recollida de les deixalles domèstiques a través de contenidors intel·ligents, i que implica l’obligació de separar els residus per fraccions (orgànica, vidre, paper i cartó, envasos i resta).

El canvi s’emmarca en la lluita contra el canvi climàtic, en la promoció de l’economia circular i en el compliment de la normativa europea, que exigeix un índex de recollida selectiva del 55% el 2025 i del 65% el 2035. Amb el sistema actual, Manresa fa anys que està estancada en el 45%, fet que repercuteix directament a les butxaques de la ciutadania, ja que el preu per cada tona de deixalles sense separar que es porta a l’abocador augmenta any rere any.

La implantació del nou servei evitarà aquest creixement exponencial del cost. Les experiències d’altres poblacions demostren que amb aquests sistemes s’ha aconseguit arribar a percentatges d’entre el 75 i el 80%, així com duplicar i triplicar el reciclatge de l’orgànica, una fracció altament contaminant pels gasos d’efecte hivernacle que emet si no es tracta i per la transmissió de lixiviats.

L’anunci de l’inici de la recollida porta a porta als comerços l’ha fet aquest matí l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, en una presentació en la qual ha estat acompanyat del regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet Estrada, i de la regidora de Comerç, Tània Infante Martínez. Tots tres han presentat també la campanya comunicativa que acompanyarà el desplegament del nou model, i que porta com a lema “Molt de Manresa”.

La idea és positivitzar el fet de reciclar, fent que la ciutadania se senti partícip del canvi per ajudar a fer de Manresa una ciutat pionera en l’acció contra l’emergència climàtica, vinculant-ho amb la promoció del comerç local en plenes festes nadalenques.

Acompanyament en tot moment

El calendari de recollida de cada fracció serà personalitzat per a cada comerç i equipament, segons la zona on estan ubicats i segons les seves peculiaritats. Per establir-ho, l’equip d’informadors ambientals (format per 9 persones a jornada completa) ha fet una feina prèvia de diagnosi, amb 1.996 visites a comerços, en les quals han analitzat la quantitat i fraccions de residus que generava cada activitat. Posteriorment, s’han establert les rutes i s’han repartit els calendaris i els cubells a cada lloc.

En tots els casos, l’orgànica es recollirà cada dia, els envasos tres cops per setmana, el vidre un cop per setmana i el paper i cartó un màxim de 6 dies (depenent de la zona).

Evitar el sobreeiximent de contenidors

El nou model ha de permetre evitar el sobreeiximent de contenidors que es dona en alguns carrers de la ciutat, especialment en dates com les de Nadal. Fins ara, els comerços i els equipaments estaven dins el sistema general de contenidors oberts, igual que la ciutadania, en el qual no hi ha un horari fixat per tirar les deixalles, fet que podia provocar problemes de saturació.

Futura taxa per generació

Tots els contenidors compten amb un xip de lectura associat a cada establiment que serveix perquè l’Ajuntament i els mateixos usuaris en puguin dur el control. En el cas del paper i cartó, el xip s’ha instal·lat a la façana. L’anàlisi de les dades servirà per orientar la gestió municipal dels residus i les polítiques d’educació ambiental a aplicar. Per tant, l’objectiu del sistema és poder identificar l’ús dels cubells que fan els usuaris i deixar enrere l’anonimat en la gestió dels residus.

Aquest sistema és el que permetrà poder implantar en un futur una taxa justa d’escombraires per generació, que premiï les persones que separen correctament les deixalles i fan una correcta utilització del sistema, i que penalitzi les que no ho fan.

Contenidors intel·ligents

L’Ajuntament de Manresa centrarà ara tots els esforços en la posada en funcionament del porta a porta als comerços i als establiments de la ciutat. Un cop el sistema estigui consolidat, s’iniciarà la implantació de la recollida selectiva als habitatges, que es farà de manera progressiva per barris amb l’anomenat sistema de contenidors intel·ligents, i que s’espera iniciar la pròxima primavera.

De les cinc fraccions (orgànica, envasos, paper, vidre i rebuig), només els contenidors de vidre i paper continuaran oberts com fins ara. El d’envasos, orgànica i rebuig estaran tancats i només es podran obrir amb les targetes que proporcionarà l’Ajuntament. D’aquests tres, els contenidors de les fraccions orgànica i envasos es podran obrir sempre que es vulgui, mentre que el de rebuig només es podrà obrir un dia a la setmana, dilluns o divendres, a elecció de l’usuari. Aquelles famílies  que generin bolquers, podran disposar d’una targeta que els permeti  obrir el contenidor de rebuig amb més freqüència.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Lleida es posa en la pell de tres tipus de col·lectius amb discapacitat

Notícia següent

Un excasteller admet haver abusat sexualment de nou nenes mentre els feia massatges

Notícies relacionades