El dia 21 de març de 1999 va ser proclamat per la UNESCO Dia Mundial de la Poesia. Un any més, Manresa se suma a la commemoració amb un programa que proposa 18 accions poètiques -8 més que l’any passat- que tindran lloc entre els dies 19 i 31 de març. Recitals poètics i musicals, tallers infantils, xerrades, exposicions, presentació de llibres i activitats a les biblioteques veïnals dirigides especialment als infants seran algunes de les propostes que tenen per objectiu visibilitzar el gènere poètic i celebrar la festa de les paraules i les lletres.
La programació d’activitats està organitzada i coordinada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa i, enguany, amb la implicació d’una quinzena d’entitats i serveis de la ciutat: Les biblioteques de Manresa (Ateneu Les Bases i El Casino), Òmnium Cultural Bages-Moianès, el CNL Montserrat, Llibres Parcir, Llibreria Papasseit, Llibreria Poques Paraules, Cineclub Manresa, UManresa-Fundació Universitària del Bages, l’Espai Creatiu d’Escriptura del Centre Cívic Selves i Carner, Associació Centre Cultural Xinès a Manresa i les biblioteques veïnals de la Ctra. de Santpedor, Sagrada Família, Cal Gravat, La Balconada i Plaça Catalunya.
La presentació d’aquesta nova edició s’ha celebrat a la Llibreria Poques Paraules, amb l’assistència Núria Brugarolas Camps (Consorci Normalització Lingüística Montserrat); Neus Capdevila Oliveras (Biblioteca Ateneu Les Bases); Jordi Estrada i Carbonell (Òmnium Bages- Moianès); Marina Hosta Vila I Ramon Caballol Teixidor (Biblioteques Veïnals de la Sagrada Família i Plaça Catalunya); Zulima Martínez Rodríguez (Espai Creatiu d’Escriptura), Gerard Muixí Tejado (Llibreria Poques Paraules) i Xiaoping Wang (Associació Centre Cultural Xinès a Manresa).
Entre les activitats previstes cal ressaltar la de dimarts 21 de març, a l’Espai Òmnium, on hi haurà una conversa entre la filla del poeta Miquel Martí i Pol, Mariàngels Martí, i la presidenta de la Fundació Miquel Martí i Pol, Montse Caralt; el recital poètic i musical i multilingüístic “Postals de Montserrat”, el dia 23 de març a l’Ateneu Les Bases; el recital poètic de la rapsode Elisenda Segura, acompanyada pel guitarrista Pau Ruiz, el 24 de març a Llibres Parcir; o el recital poètic “Bukowski Essencial”, el 30 de març, a la Llibreria Papasseit.
Enguany s’ha triat un poema del Rector de Vallafogona
La celebració del Dia Mundial de la Poesia arreu del territori de parla catalana és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació de l’Associació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO i compta amb la col·laboració d’entitats públiques i privades que impulsen un munt d’iniciatives (recitals, lectures de poemes, homenatges, jams poètiques..) presencials i a la xarxa.
Cada any es tria d’un poema que es tradueix a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia. Enguany el poema escollit per la Institució de les Lletres Catalanes és “Tant si baixes la vista vers la immunda” de Francesc Vicent Garcia (Rector de Vallfogona), de qui enguany commemorem el quatricentenari de la mort.
Francesc Vicent Garcia i Ferrandis va néixer a Saragossa l’any 1579, però es va criar a Tortosa, una de les ciutats més importants de la Catalunya de l’època. Posteriorment, va estudiar i rebre els ordes menors a Barcelona i fou ordenat sacerdot a Vic. El 1607, amb quasi 28 anys, va prendre possessió del càrrec de Rector de Vallfogona, des d’on va escriure la majoria de la seva obra, tot i que no va parar d’anar amunt i avall del país complint encàrrecs i comissions per a les altes esferes: a Girona, Lleida, Tarragona, València o, fins i tot, a Madrid. Va morir a Vallfogona de Riucorb el 1623, a 44 anys, a causa d’una malaltia.
Garcia va ser un poeta, i no pas un poeta qualsevol, sinó el primer poeta en llengua catalana que escriu a la manera dels poetes barrocs. La seva obra, d’una qualitat excepcional, va ser reconeguda arreu del Principat, ja en vida seva, i després es convertirà en el gran referent de la poesia en llengua catalana fins a la Renaixença. El Rector també és un mite que forma part de l’imaginari col·lectiu català, on apareix com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer. Això s’explica perquè, en paral·lel al seu reconeixement dins el món literari, la veu popular havia anat escampant arreu del territori tot un repertori d’anècdotes gracioses de les quals era el protagonista. Aquestes anècdotes, que tenien ben poc a veure amb la seva vida real, eren contalles de l’humor clerical de l’època que es van anar atribuint a Garcia, probablement perquè la seva poesia havia estat majoritàriament satírica i ell, un personatge popular.
Programació a Manresa
L’Ajuntament de Manresa, que participa en el Dia Mundial de la Poesia des del 2007, ha editat un tríptic que recull totes les activitats i que es podrà trobar a les biblioteques i equipaments i serveis públics municipals, a la web municipal www.ajmanresa.cat o la web de Manresa Cultura.