L’emprenedoria planta cara a la Covid-19 a Torelló amb l’obertura de cinc establiments

L'Ajuntament constata que la pandèmia ha posat en valor el comerç de proximitat i ha accelerat nous projectes

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Torelló ha vist com, en plena pandèmia, ampliava el teixit comercial amb l’obertura de cinc establiments. Al capdavant hi ha dones emprenedores que, malgrat la incertesa del moment, han apostat per tirar endavant un projecte empresarial per guanyar-se la vida i quedar-se al poble. És el cas de Mar Villegas de 39 anys que ha obert ‘Gram’, una botiga que ven productes ecològics a granel, i la Berta Dot, de 29 anys, que ha obert ‘Cafè la Brisa’. Totes dues coincideixen que la pandèmia ha accelerat la posada en marxa. Des de l’Ajuntament confirmen que la covid-19 també ha comportat una redescoberta del comerç de proximitat alhora que ha reactivat l’emprenedoria.

La plaça Nova de Torelló i els seus entorns concentra tres de les cinc noves botigues que des de fa unes setmanes han obert al municipi. A diferència d’altres indrets, on la covid-19 ha accelerat el tancament de negocis, aquí han sorgit nous projectes empresarials liderades per dones emprenedores que han vist la situació actual com a una “oportunitat” malgrat els riscos que s’assumeixen en aquests casos.

“Sempre és complicat obrir un negoci i ara encara més”, admet Mar Villegas, una dissenyadora de vestuari de 39 anys que portava ja temps pensant en el projecte. Ha obert ‘Gram’, un establiment de productes ecològics a granel, la majoria d’alimentació. Abans del confinament, treballava de dissenyadora de vestuari en un programa de televisió, però les restriccions van aturar les emissions.

Explica que ja tenia coll avall que no podria continuar amb la professió. “Anar a Barcelona cada dia, amb jornades llargues i amb un nen petit a qui cuidar era esgotador”, recorda. La idea d’obrir un negoci a Torelló va agafar força, per poder guanyar-se la vida i tornar al poble. També es va adonar que no hi havia cap negoci que vengués a granel, una compra que feia molt a Barcelona i que trobava a faltar. I la resposta ciutadana ha estat molt bona. Creu que el confinament ha replantejat la cistella de la compra i que s’aposta més pel consum local i per compres més “sostenibles i conscients”.

De l’atur a obrir una cafeteria

La Berta Dot, una emprenedora de 29 anys, ha passat d’estar a l’atur a obrir el ‘Cafè la Brisa’. “Va sortir l’oportunitat del traspàs i estava en un bon moment vital per emprendre”, explica. De fet, abans del confinament havia decidit no agafar el local. Amb la pandèmia, però, va veure que calia aprofitar-ho i va decidir fer-ho realitat. Al cap d’un mes, però, les restriccions la van obligar a tancar, després va passar a servir per emportar i finalment torna a servir a dins amb les restriccions.

Explica que obre el negoci amb molta il·lusió i fent realitat un projecte que s’havia imaginat per més endavant. “Sempre deia mig en broma que quan em jubilés muntaria una cafeteria”, diu amb un somriure.

Quatre parades més al mercat

La regidora de Promoció Econòmica de Torelló, Mercè Faja, subratlla que el municipi sempre ha destacat pel seu “dinamisme social, cultural i esportiu” i que això també s’ha reflectit en l’economia. Creu que la pandèmia ha propiciat un seguit de factors que han incentivat l’emprenedoria i, al mateix temps, els ciutadans han “redescobert” un comerç de proximitat i de qualitat. “S’ha vist que no cal sortir a fora perquè l’oferta que tenim és bona i està creixent”, remarca.

Des del consistori s’està fent un acompanyament per tirar endavant aquests projectes i admet que també n’hi ha d’altres que esperen que acabin fent-se realitat. Altres dels negocis que s’han obert és una botiga de sabons, una de roba (en el local d’una llibreria històrica) i una rostisseria, entre d’altres. El mercat municipal ha crescut amb més espai de fruita i verdura i han començat quatre parades més al mercat setmanal amb formatges, olis i vins, menjar per emportar i accessoris de telefonia.

Tot i això, en els últims anys també s’han tancat negocis a Torelló, entre altres coses per la falta de relleu. Segons l’última anàlisi hi ha 54 locals buits d’un total de 324, és a dir, un 17% estan amb la persiana abaixada. El municipi supera els 14.000 habitants, una xifra rècord des del 1998.