La comunitat musulmana del Berguedà celebrarà divendres la Festa del Xai

Es tracta d’una de les festes més destacades del calendari religiós musulmà que se celebra el desè dia de l’últim mes del calendari islàmic

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de la Festa del Xai.

Els veïns i veïnes de la comunitat musulmana del Berguedà celebraran aquest divendres, 31 de juliol, l’Aid al-Adha o Festa del Xai. Es tracta d’una de les festes més destacades del calendari religiós musulmà que se celebra el desè dia de l’últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que realitzen anualment milions de persones musulmanes a la ciutat de La Meca, a l’Aràbia Saudita, en compliment d’un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l’Islam. En tractar-se d’un calendari lunar, la data de la festa s’avança aproximadament 11 dies cada any, al calendari gregorià. La festivitat recorda el passatge de l’Alcorà en què el profeta Ibrahim vol sacrificar el seu fill Ismaïl com a acte d’obediència i lleialtat a Al·là, que en l’últim moment l’atura per ordenar-li que en comptes de matar el noi, li ofereixi un xai.

 

Una festa comunitària de retrobament 

La Festa del Xai o del sacrifici és una celebració de retrobament entre familiars i amics que s’estructura en tres parts. Primerament, es realitza una pregària familiar o comunitària a trenc d’alba a les mesquites dels diferents municipis berguedans. Seguidament, es fa el sacrifici dels animals als escorxadors per part de personal qualificat per garantir el compliment de les mesures legals i sanitàries de la carn que es consumirà durant l’àpat festiu. Un cop sacrificat l’animal, s’acostuma a organitzar un gran àpat familiar. Segons la tradició, la família es queda una tercera part de l’animal, mentre que la resta cal repartir-lo entre les persones necessitades, el veïnat, els amics i coneguts. Aquest any es preveu distribuir uns 200 xais, el doble que l’any anterior, ja que moltes famílies han renunciat a viatjar als seus països d’origen per celebrar la festa a causa de la Covid-19. 

 

Divulgant la Festa del Xai 

L’organització de la Festa del Xai té l’objectiu d’acostar aquesta festivitat a la població berguedana. Per això, dues persones de la comunitat musulmana han participat al programa ‘Enxanclats’ de Televisió del Berguedà per explicar les característiques principals de la celebració. Mariam Badaoui i Mariama Manneh han protagonitzat el reportatge emès el dimecres, 29 de juliol, en què expliquen diversos aspectes sobre el ritual, el vestuari o la gastronomia de la festa, entre d’altres.   

 

Logística de l’esdeveniment  

Enguany, la Festa del Xai incrementarà la seguretat per garantir les mesures preventives d’higiene i distanciament interpersonal. En concret, s’establiran dos punts diferenciats per portar a terme el repartiment de xais, que es farà de forma esglaonada a la zona del Polígon Industrial. Es proporcionarà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans i es limitarà el nombre de persones per família per a la recollida del xai. La logística de la festa està organitzada per l’àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà en coordinació amb l’àrea de Festes i Societat Inclusiva de l’Ajuntament de Berga, els representants de les comunitats islàmiques de Berga i Gironella, els responsables de Salut Pública, els carnissers de la comarca i els membres dels cossos de seguretat i protecció civil.