Formatges Montbrú, una de les formatgeries amb més trajectòria del Moianès, acaba d’aconseguir un dels reconeixements més prestigiosos del sector lacti internacional. El seu Sarró de Búfala ha estat distingit amb un Super Gold als World Cheese Awards 2024, celebrats enguany a la ciutat de Berna (Suïssa). Aquest guardó, reservat només a l’elit dels formatges de cada categoria, el corona com el millor formatge de búfala de pell florida del món.
La notícia ha estat rebuda amb entusiasme per l’equip de la formatgeria. “És espectacular, una alegria immensa”, han celebrat des de Montbrú, que presumeixen amb orgull: “El millor formatge de búfala del món és el nostre Sarró de Búfala”.
Una competició d’abast planetari
Els World Cheese Awards són considerats la gran cita anual del formatge, un punt de trobada de productors, tastadors, distribuïdors i especialistes gastronòmics d’arreu del planeta. En aquesta edició s’hi han presentat més de 5.200 formatges procedents de 46 països, una xifra que confirma l’envergadura global del certamen.
El jurat, format per 265 experts de 38 països, revisa i qualifica cadascun dels formatges segons paràmetres estrictes: aroma, estructura, equilibri, sabor i personalitat. D’aquest procés en surten els 14 millors formatges del món i les 110 prestigioses medalles Super Gold, una de les quals ha viatjat a Catalunya gràcies al Sarró de Búfala.
El Sarró de Búfala: un semicurat intens, afinat amb paciència
El producte guardonat és un formatge semicurat, elaborat amb llet de búfala, sense lactosa i madurat durant aproximadament quatre mesos. Aquesta maduració pausada li confereix una pasta ferma però cremosa, una aroma marcada i un caràcter robust, tres trets que el jurat ha destacat de manera especial.
Es comercialitza en peces d’uns 1,5 quilos i té un preu aproximat que ronda els 53 euros. Segons Montbrú, combina especialment bé amb figues seques, codonyat o vins blancs afruitats, que n’arrodoneixen l’experiència organolèptica.
Una trajectòria d’èxits internacionals
El Super Gold d’enguany no és el primer gran reconeixement que rep Montbrú. L’any 2019, el Sarró de Cabra ja va ser premiat com el millor formatge de cabra de pell florida del món, i altres varietats de la casa han estat distingides reiteradament en diversos certàmens.
L’empresa, que ja exporta a més de 20 països i ofereix més de 25 tipus de formatges, continua posicionant la comarca del Moianès com un punt de referència en el mapa formatger internacional.
La masia de Montbrú, situada en un turó dominant Moià, té documentada activitat ramadera des de principis del segle XIX, tot i que els seus orígens arquitectònics s’estimen al voltant del 1450. Amb el relleu generacional del 2019, Montbrú entra en una etapa d’expansió internacional i diversificació, mantenint sempre el compromís amb la tradició, la sostenibilitat i la qualitat artesanal.
Catalunya, terra de formatges que mira al món
L’èxit del Sarró de Búfala confirma el bon moment del sector formatger català, que en els últims anys ha diversificat la producció, ha guanyat visibilitat internacional i s’ha professionalitzat amb força. El premi de Montbrú reforça aquesta tendència i situa el Moianès en l’aparador mundial del formatge artesà.
Amb aquesta nova fita, Formatges Montbrú continua escrivint una història que combina tradició, innovació i arrelament al territori. I ho fa amb un missatge clar: els millors formatges del món també poden néixer en una masia catalana envoltada de boscos.