El Ple de l’Ascensió refusa celebrar La Patum per segon any consecutiu

Els regidors i regidores del consistori berguedà s’han reunit en sessió extraordinària aquest diumenge, 16 de maig, per celebrar el Ple de l’Ascensió de forma presencial

L’Ajuntament de Berga ha refusat la proposta de celebrar La Patum, del 2 al 6 de juny de 2021, per la situació de pandèmia causada per la Covid-19. Els regidors i regidores del consistori berguedà s’han reunit en sessió extraordinària aquest diumenge, 16 de maig, per celebrar el Ple de l’Ascensió de forma presencial. La sessió s’ha portat a terme a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga, sense públic, i establint una redistribució dels regidors i regidores, que també han ocupat els bancs de fusta que habitualment utilitza el públic assistent, per garantir el compliment de les mesures de prevenció i seguretat per la Covid-19. La sessió ha començat a les 11 del matí i ha comptat amb la participació de quinze dels dissets membres de la corporació, el secretari i l’arxiver municipal, que s’encarrega de custodiar el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum. L’alcalde accidental, Ivan Sànchez, ha presidit el plenari i ha disculpat les absències de l’alcaldessa, Montse Venturós, i el regidor, Marc Marginet.

Proposta de celebració de La Patum

L’alcalde accidental, Ivan Sànchez, ha obert l’acte donant la benvinguda a les persones participants i ha formulat la proposta de celebració de les festes de l’Antiga Octava de Corpus, del 2 al 6 de juny de 2021, que ha estat votada de forma individual per cadascun dels membres del plenari. El resultat de la votació ha estat negatiu, ja que tots els regidors i regidores del consistori presents en la sessió han rebutjat la proposta. En total, s’han emès 15 vots negatius, 0 vots positius i 0 abstencions. Seguidament, l’alcalde accidental ha proclamat l’acord de ple de no celebrar La Patum per Corpus. Aquesta decisió ha comportat que no es fessin les propostes referents a la proclamació de les quatre parelles d’administradors i administradores, la concessió dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor ni la signatura del Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum per part dels membres de la comparseria patumaire. Tampoc s’han anunciat les propostes guanyadores dels concursos de cartells de La Patum i La Patum Infantil perquè enguany no han estat convocats.  La negativa de fer Patum també ha impedit que s’interpreti el Ball de l’Àliga al mig de la plaça de Sant Pere i que el Tabal recorri els carrers i places de la ciutat.

Preservar el llegat patumaire i situar la festa on es mereix

La sessió ha acabat amb unes paraules de l’alcalde accidental, Ivan Sànchez, recordant la decisió presa pel plenari de suspendre La Patum per Corpus per segon any consecutiu a causa de la situació de pandèmia. Tot i això, el primer tinent d’alcaldia ha esmentat els esforços que està fent el consistori a l’hora d’explorar diferents vies que permetin gaudir de la festa i també s’ha referit a la demanda realitzada a la Direcció General de Cultura Popular perquè La Patum de Berga aculli la primera prova pilot per a la represa d’actes massius en l’àmbit de la cultura popular.

Ivan Sànchez també ha fet referència a les emocions que provoca la festa assegurant que “La Patum va més enllà de la plaça, més enllà de les comparses. S’estén per carrerons i places, arriba a tots el racons de la ciutat i l’omple de vida. La Patum són emocions i sentiments. Tots i totes les que som patumaires, d’aquí o d’allà, vivim La Patum d’una forma diferent, però similar a la vegada”. Sànchez també ha recordat a les persones, “amics i familiars que ja no són entre nosaltres, però segueixen fent Patum en cada batec del Tabal, en cada ball de Gegants, en totes les guspires de la Guita Gran o darrera la Guita Xica. Segueixen fent Patum en cada pas de l’Àliga i riuen i s’abracen en la catarsis quan s’encenen les llums de la plaça després d’un salt de Plens. Tots fan i segueixen fent Patum perquè nosaltres la fem”.

Sànchez ha finalitzat el seu discurs destacant la importància de preservar el llegat de les generacions anteriors i la obligació de preservar la festa fent “un pas decidit i ferm en aquests moments tan foscos, per fer un pas endavant i situar La Patum on es mereix, com la demostració més important de cultura popular dels Països Catalans i del món”.

L’alcalde accidental, Ivan Sànchez, i el secretari municipal, Antoni Pérez, han signat el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum per deixar constància escrita de l’acord de ple en què s’ha decidit no celebrar La Patum de 2021.