El coronavirus ha matat a mig milió de persones

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La crisi del coronavirus va arribar ahir a dues noves xifres simbòliques. El nombre de contagis a tot el món va superar els 10 milions i la malaltia ha acabat ja amb la vida d’almenys mig milió de persones, el que suposa una mortalitat aproximada del 5% entre els casos registrats. Lluny d’eradicar el virus, els últims recomptes realitzats per la Universitat Johns Hopkins només fan que confirmar l’acceleració de la pandèmia en els últims dies, tot i que avança a diferents velocitats en el món.

Mentre a Europa i els països asiàtics colpejats a l’inici de la pandèmia, com la Xina o Corea de Sud, la por se cenyeix en els rebrots i les futures onades, el focus ara se centra en el continent americà, on regna el descontrol. Especialment dura està sent aquesta última setmana a Amèrica Llatina i el Carib, amb més de 400.000 casos nous. Perú, Xile i Mèxic són els més afectats després del Brasil, el segon país del món amb més contagis. La deficient gestió de la crisi per part del Govern de Jair Bolsonaro ha deixat fins al moment més de 57.000 morts, amb 1,3 milions d’infectats, tal i com afirma La Vanguardia.

La situació crítica es manté a Amèrica del Nord. Estats Units segueix sent, amb diferència, el país que més casos i decessos registra. Una quarta part dels contagis en el món s’han produït allà, una xifra que podria ser fins a deu vegades superior, segons el Centre Nord-americà per a la Prevenció i el Control de Malalties (CDC). Les presses en alguns estats per relaxar les mesures de confinament per tal de reactivar l’economia ha provocat que el nombre d’infectats segueixi en augment en 30 dels estats. Els morts superen ja els 125.000.

El ball de xifres ha estat una constant durant tota la pandèmia, no només als Estats Units. Els problemes per precisar els casos s’agreugen en països menys desenvolupats, els quals tenen més dificultats per a realitzar proves de detecció de virus. Un dels països on han augmentat els tests és a l’Índia, una altra vegada en nombres preocupants pels 100.000 casos registrats en l’última setmana. Amb 1.300 milions d’habitants, és el quart país del món amb més infectats. Dissabte passat va superar la barrera dels 500.000 contagis i s’acosta als 633.000 de Rússia. Els epidemiòlegs estimen que arribarà al milió de contagis al juliol. De moment, les autoritats només reconeixen 16.095 morts.