Berga presenta un pressupost de 21,8 MEUR que inclou 1,7 per a projectes d’inversió

Avatar photo

Una part de l’increment del pressupost d’enguany prové de la integració de la residència municipal que ha passat a ser gestionada directament per l’empresa municipal des de l’inici del mes de març.

L’Ajuntament de Berga ha donat a conèixer les xifres del pressupost de 2023. L’equip de govern ha presentat la proposta que contempla una despesa de 21,8 milions d’euros, que suposa un augment del 6,10 % respecte a l’exercici de 2022 (20,5 milions d’euros). Una part de l’increment del pressupost d’enguany prové de la integració de la residència municipal que ha passat a ser gestionada directament per l’empresa municipal des de l’inici del mes de març. També cal esmentar l’increment de la despesa de subministraments bàsics (electricitat, gas, etc.) o les despeses de personal, que s’incrementen un 3,5 % tal com es va acordar en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat. El consistori berguedà destinarà 1,7 milions d’euros a inversions per implementar millores a la ciutat a través de diferents projectes finançats amb recursos propis i subvencions. La proposta del pressupost general i de l’empresa pública municipal es tractarà en la sessió extraordinària del ple municipal que se celebrarà aquest dijous, 30 de març, a les 18 h.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha explicat que “són uns pressupostos responsables i bons per a la ciutat amb els quals invertim pràcticament en tots els àmbits de la vida. Invertim en obra pública, carrer, mobilitat, equipaments, cultura, esports, residència i patrimoni, entre altres”. Sànchez també s’ha referit a la tasca realitzada durant els últims vuit anys per tal de reduir el deute. En aquest sentit, l’alcalde ha dit que “durant molts anys la ciutat ha estat hipotecada i en fallida per l’arrossegament del deute, però la nostra responsabilitat és continuar rebaixant-lo, potser de forma no tan dràstica per mantenir l’aposta d’invertir en la ciutat”. 

  

Equilibri pressupostari 

El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha comentat que “el pressupost d’enguany és fruit d’un intens treball que hem realitzat per obtenir una proposta coherent amb unes inversions necessàries per al manteniment de la ciutat i unes línies d’actuació molts clares. Miró ha comentat que “l’objectiu és que aquest ajuntament sigui una administració ben gestionada, solvent i sanejada, que redueixi el seu endeutament com hem estat fent en els últims vuit anys”.

El regidor d’Hisenda ha exposat les diferents qüestions que han dificultat la presentació del pressupost com l’increment de les despeses de consums, el canvi de gestió de la residència i el refinançament del deute. Miró ha dit que “això ens ha obligat a fer i desfer la proposta del pressupost diverses vegades. Teníem una proposta general que comportava una sèrie d’ajustaments molt dràstics de totes les àrees, que volíem evitar aplicar. Per això, hem estat buscant solucions i les hem trobat”. Miró ha explicat que fa unes setmanes va sorgir la possibilitat de refinançar la quota de l’ICO que calia liquidar al setembre, permetent que el pagament dels 800.000 € es pugui fer en 10 anys i 2 de carència. 

Projectes d’inversió 

L’Ajuntament de Berga destinarà 1,7 milions d’euros al capítol d’inversions, a banda de la partida per finalitzar les obres a la urbanització dels Pedregals. El regidor d’Urbanisme, Obres i Serveis, Aleix Serra, ha explicat que es duran a terme diferents projectes i actuacions per millorar la via pública, la mobilitat i els equipaments públics. Serra ha destacat que s’inclouen “projectes que creiem que són molt necessaris i alguns són imprescindibles”. El regidor també ha destacat la importància que el consistori disposi de múscul econòmic per poder executar els projectes, alguns dels quals estaran subvencionats parcialment per altres administracions. 

Els principals projectes que es preveu portar a terme són la millora de la mobilitat i l’accessibilitat a la plaça Font del Ros (200.000 €), les actuacions en elements del patrimoni com les muralles i antics portals (150.000 €), la millora dels accessos a l’Hospital de Berga (150.000 €), l’abastament d’aigua al santuari de Queralt (125.000 €), l’enderroc dels garatges a l’edifici del carrer del Balç i la implementació de millores a la plaça de les Cols (100.000 €), la instal·lació de plaques solars en equipaments municipals de la zona esportiva (100.000 €), les millores a les escoles públiques (100.000 €), les obres de sectorització de l’espai sota coberta de la zona de platea del Teatre Municipal (210.000 €) i la incorporació de millores acústiques en el projecte (70.000 €), l’enderroc d’un edifici al carrer Ciutat per ampliar l’accés a la plaça del Forn (66.000 €), la substitució d’elements de mobiliari i accions de millora als jardins de la residència Sant Bernabé (60.000 €), la substitució de la gespa artificial del camp de futbol (225.000) finançada en 4 anys (es destinaran 30.000 € aquest any 2023) i millores en l’enllumenat públic (30.000 €) i en diversos equipaments com el camp de futbol, on s’efectuarà la substitució de les lluminàries per LED. 

Ivan Sànchez també ha esmentat altres inversions no incloses en la proposta, però que confia que es podran fer realitat com per exemple la reconversió de l’edifici dels jutjats vells en us espai que aglutini diferents projectes educatius. Sànchez ha explicat que “s’està treballant i negociant amb la Generalitat de Catalunya, que és l’organisme titular de l’immoble, perquè faci la inversió i els jutjats vells puguin ser un clúster del coneixement”. L’alcalde ha afegit que també s’invertirà en dotar el consistori de més personal. “S’està treballant en la contractació de persones per tal de millorar diferents àrees, com la de Serveis Tècnics, fet que permetrà que molts tràmits es puguin agilitzar”. 

Despeses principals 

La proposta del pressupost d’enguany preveu el repartiment de les despeses principals entre les diferents àrees. Les variacions més destacades estan relacionades amb els departaments d’Habitatge, Obres i Serveis, Urbanisme i Via Pública (4,8 milions d’euros), Cultura, Festes i Patum (843.000 €), Promoció Econòmica, Fires i Comerç (594.000 €), Drets Socials Bàsics i Inclusió (478.000 €) i Educació (211.000 €).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un motorista de Figueres en xocar frontalment amb un turisme

Notícia següent

L’AMBici arriba a Molins de Rei amb 6 estacions i 66 bicicletes elèctriques

Notícies relacionades