L’alcaldable de Junts per Manresa, Ramon Bacardit, vol convertir Manresa en la ciutat amb més i millor llum de Catalunya. “La capital del Bages ha de ser exemple de la transició energètica i per la il·luminació la façana històrica i els edificis patrimonials de la ciutat”, assegura.
“Manresa és llum. Des de la mare de déu de l’Alba al misteri de la Llum fins a la il·lustració ignasiana, la llum ens identifica i aporta els tres grans referents icònics de la ciutat: la Seu, la Sèquia, la Cova. Però el concepte de la llum ha de ser, també, la base per a indicar el futur de la ciutat”, recalca. Així, assenyala que la llum és un fil conductor, transversal, de l’estratègia de la ciutat que es concreta en quatre eixos d’actuació i que s’han de potenciar.
La llum com a identitat de ciutat
Per a fer-ho, proposa, d’una banda, consolidar i promoure la llum com a identitat ciutadana. “Manresa pot aprofitar molt més el patrimoni que representa la llum, especialment concentrat en la nostra festa major d’hivern, com un potent element d’identitat i de projecció”, assegura el candidat. Així, proposa crear una comissió ciutadana per repensar les Festes de la Llum i crear un nou esdeveniment anual a la primavera vinculat amb la llum. “Volem promoure una actuació de significació per a la ciutat que vinculi la creativitat i el coneixement en relació al concepte de la llum”. I també promourem un nou un festival de música electrònica i llum.
Il·luminació de les façanes i el patrimoni històric de la ciutat
El següent eix d’actuació que el candidat proposta és la llum com a valoració patrimonial: “Som la ciutat de la llum i hem d’enlluernar”, destaca. Per això, es planteja com a projecte estratègic abocar-se a la il·luminació de la façana històrica de Manresa a partir dels seus principals monuments, la Seu i la Cova, i els edificis patrimonials de dins la ciutat.
“Farem un projecte exemplar d’il·luminació de la façana històrica de la ciutat amb criteris estèticament efectius i energèticament eficients. Des de Sant Pau a les balmes de la Vall del Paradís i a les del Puig Cardener, fins a la Torre Santa Caterina, farem la millor façana d’una ciutat catalana”, assenyala. També “ajudarem a la restauració i la il·luminació de les façanes emblemàtiques dels edificis privats de la ciutat i per a la rehabilitació d’edificis catalogats”.
Potenciar un entorn urbà ben il·luminat
El tercer projecte per a convertir Manresa en la ciutat de la llum s’emmarca en la “necessitat de disposar d’un entorn urbà ben il·luminat”, ha explicat l’alcaldable. “Elaborarem un Pla d’Energia Eficient”, assegura. “L’Ajuntament ha de ser model i exemple de la transició energètica”. “Apostarem per l’energia verda i produïda aquí i per contractes amb comercialitzadores catalanes, informarem amb dades obertes del consum de tots els edificis i vehicles de l’Ajuntament i de les empreses públiques i impulsarem les Comunitats Energètiques”, afirma el candidat.
De la mateixa manera que la llum destaca i realça, una bona il·luminació urbana també genera atracció, vitalitat, seguretat i comunitat. És per això que l’alcaldable també proposta redactar el Pla Director d’Il·luminació de la ciutat, una iniciativa per millorar la qualitat de vida de la comunitat, la funcionalitat i optimització de la llum i la seguretat. “S’il·luminaran les places i els carrers i les cantonades fosques per garantir la seguretat dels veïns i per a afavorir l’activitat cultural, social i comercial”.
La llum ens fa visibles al món
“La vinculació de Manresa amb la llum ens permet establir relacions estratègiques per al seu posicionament i projecció a nivell internacional”, ha puntualitzat Bacardit. Per això es proposa que la ciutat participi com a membre actiu de la xarxa de col·laboració internacional que engloba les ciutats de llum: la LUCI (Lighting Urban Community International), una xarxa molt activa que posa en contacte ciutats i professionals de la il·luminació compromesos amb l’ús de la llum com una eina per al desenvolupament urbanístic, social i econòmic.