Dijous, 8 de maig de 2025
És notícia

L’Ajuntament d’Igualada plantarà 414 arbres en el Pla d’Arbrat d’aquest any

Avatar photo

El regidor de sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Mercè, ha explicat  aquest dimecres en la compareixença municipal les dades previstes pel Pla d’Arbrat d’aquest any.  

Mercè ha destacat que aquest pla anual que realitza l’ajuntament és “és l’eina  que permet gestionar de forma eficaç el patrimoni verd de la ciutat, que inclou  els arbres tant en espais viaris, com en espais verds”. 

El Pla d’Arbrat anual es divideix en tres fases consecutives que són: fase de  reconeixement de la salut de l’arbrat, fase de tala i poda i, finalment, fase de  plantació. Ara s’ha acabat la fase de tala i poda i s’iniciarà la fase de plantació. 

En concret aquest any, entre gener i abril, hi ha previsió de plantar un total de  414 arbres a la ciutat. D’aquest total d’arbres, està previst que 195 exemplars substitueixin arbres que s’han retirat perquè estaven morts, perquè constituïen  un perill per a la ciutadania a causa del seu mal estat intern o perquè causaven  molèsties agudes sigui a la població al·lèrgica o aixecant voreres i  malmetent clavegueram. La resta, 219, són arbres que la ciutat guanya ampliant el patrimoni verd en tots els districtes de la ciutat.  

Mercè ha remarcat que tots els arbres que es treuen a la ciutat és en funció de  l’estudi exhaustiu que es fa del seu estat de salut cada any a la ciutat. Una  revisió que, ha explicat el regidor, “evita mals majors com ara que un arbre  pugui caure durant una ventada”. A més, ha detallat Mercè, aquest estudi  serveix per veure com “alguns arbres que semblen sans per fora, en realitat per  dins estan buits i malalts i cal treure’ls”. 

Aquest reconeixement, que és la primera fase del pla d’arbrat es fa al llarg dels mesos d’agost i setembre i permet recopilar la informació que determina quins  arbres cal tallar i substituir. Aquest any 2023 s’han detectat 132 arbres morts  (especialment a causa de la sequera) i s’han dut a terme 36 tales de seguretat  (23 unitats al carrer Coral la Llàntia i 13 unitats a la ronda del Rec). 

La fase de tala i poda comença al mes d’octubre amb la tala dels arbres morts i  les tales de seguretat. Enguany, s’ha avançat l’execució del Pla de Poda al mes  d’octubre, atès que s’ha dut a terme una esporga especial de seguretat als  plàtans del passeig central del Passeig Verdaguer per tal de poder fer el  seguiment de l’informe de la gestió del risc d’aquests plàtans que serà  presentat pròximament. La poda s’allargarà fins al mes de març de 2024. 

414 arbres nous a la ciutat d’Igualada  

La darrera fase, la de plantació, s’acostuma a executar entre els mesos de  novembre a febrer, actualment hi ha prevista la plantació de 414 arbres, alguns  dels quals ja s’han plantat, com els 93 arbres de l’entorn de la pista del Badia i  Margarit o els 24 arbres que s’han plantat a l’Anella Verda. 

65 oliveres es plantaran a la tercera fase d’ampliació del camp d’oliveres  municipal al Pla de la Massa. 9 arbres estan previstos per la zona del davant  del Pere Vives i 4 més al carrer Guimeraes davant l’Hospital. Els 223 arbres  restants que formen part del pla d’arbrat es plantaran arreu de la ciutat, en tots  els districtes. En funció de les obres i dels projectes executats el 2024, el  nombre d’arbres plantats encara pot ser superior. 

Mercè ha destacat que les espècies d’arbres que es planten actualment  s’escullen “tenint en compte factors com la resistència a les sequeres,  l’absència de plagues, la insolació que rep, la seva floració, el seu potencial  al·lergogen o la a seva intentant incrementar la biodiversitat d’espècies a la  ciutat” 

Aposta per una Igualada més verda i que creix en nombre d’arbres.  

Jordi Mercè, ha finalitzat destacant l’aposta per fer créixer “el verd a Igualada,  una ciutat amable, verda i amb un patrimoni d’arbres cuidat, segur i amb bona  salut i que presenta zones verdes integrades a la ciutat i que tots els ciutadans  tinguin a tocar de casa”.  

Els arbres, ha detallat Mercè, “no tenen únicament una funció estètica i són part  d’un ecosistema que fomenta la biodiversitat, millora la qualitat de l’aire, dona ombra a carrers i espais verds propers a la ciutadania. Són aspectes  importantíssims, que any rere any es controlen amb aquest Pla Estratègic  d’Arbrat Viari i a l’Espai Públic d’Igualada”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Busquen un lladre que va robar 3.000€ d’una botiga de Blanes

Notícia següent

POLÈMICA | El Barça recomana evitar “comportaments indecents” i relacions homosexuals

Notícies relacionades