Dimecres, 24 de juliol de 2024
És notícia

L’Ajuntament rep la donació del fons bibliogràfic del qui fou alcalde de Manresa Francesc Marcet Artigas

Avatar photo

Els fons bibliogràfic de Francesc Marcet Artigas –alcalde de Manresa en dues etapes entre els anys 1932 i 1936- ingressa a l’Arxiu Comarcal del Bages per a la seva preservació i difusió

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i les senyores Montserrat i Eugènia Dalmau Marcet en qualitat de propietàries, han signat avui un contracte de cessió gratuïta dels fons bibliogràfic de la família Marcet-Dalmau a favor de l’Ajuntament de Manresa, amb destí a l’Arxiu Comarcal del Bages. L’acte de signatura ha comptat també amb l’assistència de la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols; del director de l’Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras Serra; i altres membres de la família Marcet-Dalmau.

El fons bibliogràfic era propietat del matrimoni constituït per la Margarida Marcet -filla de l’alcalde republicà de Manresa, Francesc Marcet Artigas- i Tomàs Dalmau -republicà presoner de camps franquistes i germà del deportat mort en camps nazis Jesús Dalmau- i està constituït en bona part per la biblioteca personal de l’alcalde Marcet, home de gran cultura i sensibilitat.

Segons els historiadors de l’Associació Memòria i Història de Manresa, el fons que es dona és un conjunt de llibres antics, alguns dels quals molt difícils de trobar després de les purgues bibliogràfiques franquistes. El fons té un doble valor: d’una banda, bibliogràfic, i de l’altra local, per constituir la biblioteca de qui fou l’alcalde republicà de la ciutat, que va patir un llarg exili i una repressió inclement. El fons està format per 20 volums i la donació es fa a l’Ajuntament de Manresa en benefici de la ciutat i per a la preservació i difusió del fons amb la condició que es respecti la seva integritat i que es dipositi a l’Arxiu Comarcal del Bages.

L’Ajuntament de Manresa agraeix aquesta donació que fa créixer el patrimoni documental i la història de Manresa, alhora que incentiven la recuperació de la memòria històrica de la ciutat. La tasca de conservació d’aquests fons documentals que fan les persones amb sensibilitat per la història i el patrimoni comú unida a la tasca especialitzada de l’Arxiu, enriqueix enormement la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × 3 =

Notícia anterior

Sant Joan Despí millorarà l’eficiència energètica del Centre Cívic Les Planes

Notícia següent

Miquel Pueyo es reuneix amb el secretari d’Estat de Política Territorial

Notícies relacionades