Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Vilanova i la Geltrú implementarà el model de recollida d’escombraries “Porta a Porta”

Avatar photo

El nou sistema, que està previst que entri en funcionament d'aquí a 18 mesos, tindrà un cost d'inversió de 7 milions d'Euros i crearà 46 nous llocs de treball

Imatge d’Adelaida Moya i Marta Jofra en roda de premsa. Foto: Jordi Nieto

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat llum verda al nou model de recollida de residus, “porta a porta”. El plenari vilanoví ha aprovat el nou sistema amb els vots a favor del govern i de SOM VNG i els vots contraris del PSC i Ciutadans. Segons ha anunciat la regidora d’espai públic i medi ambient, Marta Jofra, en roda de premsa, està previst que el nou model de recollida entri en funcionament en aproximadament divuit mesos i tindrà un cost d’inversió de set milions d’euros, quatre-cents mil euros més que el sistema actual.

Amb aquest  nou model de recollida es preveu que el 38% de recollida selectiva que es produeix en les 36.000 tones de residus anuals que genera la ciutat, s’augmenti fins al 65%, així com la creació de quaranta-sis nous llocs de treball directe.  A més a més, aquest nou model de recollida superaria el percentatge del 50% que demana Europa per aquest 2020 en el reciclatge de residus.

Així mateix la regidora d’espai públic i medi ambient ha afegit que des de l’Ajuntament s’ha sol·licitat una subvenció a l’agència catalana de residus, la qual procedeix de fons econòmics europeus,  i que podria arribar fins a 2 milions d’Euros.

No obstant això, Jofra ha assegurat que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es farà càrrec d’aquests set milions d’inversió inicial i ha afirmat que, en cas que es concedís aquest nou ingrés de procedència europea, es modificaria la partida pressupostària destinada a la recollida per tal que els diners anessin destinats a qualsevol altre àmbit d’actuació. Està previst que sigui durant la tardor d’aquest any que aparegui publicada la resolució a aquesta subvenció.

D’altra banda, des del govern vilanoví també s’ha informat que prèviament a la implantació d’aquest nou mètode de recollida, es realitzarà un nou estudi de detall que ha d’acabar de definir les característiques principals del sistema, així com les particularitats. En el mateix sentit, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també està estudiant una nova forma de gestió d’aquest model de recollida que ha de resoldre si es fa un nou contracte a una empresa externa o si del contrari, s’internalitza a través de la municipalització,  ja que a hores d’ara la pròrroga del contracte amb l’empresa encarregada és a punt de finalitzar.

De cara al futur, també es preveu que s’avaluï la possibilitat d’aplicar una taxa d’escombraries segons la quantitat de residus que es generin per habitatge o establiment.

Principals novetats del sistema de recollida de residus Porta a Porta

Imatge de l’illa de contenidors del Carrer Unió. Foto: Jordi Nieto

El nou sistema preveu suprimir la presència d’illes de contenidors als carrers de la ciutat. Així doncs, s’alliberarà tot l’espai que ocupen als carrers i places de la ciutat, a excepció d’algunes zones on sí que continuarà havent contenidors degut a una major densitat d’habitatges.

Les zones amb una major densitat d’habitatge, passen a formar part de la zona 1, on s’hi troben Sant Joan, el Barri de Mar i el Prat de Vilanova. En aquestes àrees es farà una recollida de tres fraccions porta a porta i una recollida de residus orgànics mitjançant contenidors que funcionaran amb targetes.

Pel que fa a les zones del sector 2, Molí de Vent, Aragai, Nucli Antic i la Geltrú, es preveu una recollida porta a porta de cinc fraccions sense contenidors per a residus orgànics, plàstics, paper i cartró, vidre i voluminosos.

En ambdues zones no es faria la recollida diària i quedaria pendent de l’estudi de detall, avaluar les particularitats de cada zona i la freqüència amb què es duria a terme la recollida. Pel que fa a les zones periurbanes es proposa un control de recollida en àrees amb control d’accés restringit.

Segons la documentació facilitada per l’empresa que ha realitzat aquest estudi inicial, la recollida de residus es produiria en els dies seleccionats per a cada fracció entre les vuit del vespre i les quatre de la matinada i contempla la possibilitat de deixar les deixalles davant de cada portal. En cas que no hi hagi l’espai necessari a la vorera, s’habilitaran àrees específiques el més a prop possible.

Pel que fa a la recollida a grans generadors de residus com comerços i restaurants està previst que s’executi una recollida de cinc fraccions en horari diürn.

En referència a l’impacte visual i estètic que tindrà aquest nou model de recollida als carrers de la ciutat, la regidora d’espai públic i medi ambient ha informat que s’establirà un model únic de cubell homologat per a cada fracció, així com de bosses també homologades que aniran equipades amb les dades al domicili corresponent i amb xips que notificaran en cas que no s’estigui dipositant els residus en la fracció corresponent.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Fundació Humana recull 565 tones de tèxtil usat a les comarques gironines

Notícia següent

Els estornells trobats morts a l’autovia van morir atropellats

Notícies relacionades