Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Una ONG de Girona engega un projecte educatiu per a nens d’una escola rural d’Indonèsia

Avatar photo

Els dos primers professors enviats per Nou Sol arribaran el juliol i faran classe d'anglès a més d'assessorar i acompanyar les famílies dels menors

L’ONG gironina Nou Sol ha engegat un projecte educatiu per a nens d’una escola rural de la selva de l’illa de Papúa a Indonèsia. En concret, l’escola està situada a la localitat de Sausapor. Es tracta d’una zona remota on l’entitat té previst ajudar, tant als alumnes del centre amb classes d’anglès com els seus pares, assessorant-los i acompanyant-los.

El director de Nou Sol, Joel López, explica que el projecte els fa “molta il·lusió” i reconeix que han pogut accedir-hi gràcies a que el govern del país ha permès “obrir al món” aquesta zona. De moment ja està prevista l’arribada de dos professors d’anglès de les comarques gironines, que començaran el voluntariat el juliol.

L’escola rural de Sausapor, una localitat de l’illa de Papúa a Indonèsia, rebrà a partir d’aquest juliol els dos primers voluntaris gràcies al conveni de col·laboració que ha signat l’ONG gironina Nou Sol amb una entitat social de l’illa. Es tracta d’un projecte focalitzat en ajudar en l’educació de nens de diferents ètnies d’aquesta zona selvàtica. El director de Nou Sol, Joel López, explica que Sausapor és un lloc remot que el govern ha mantingut “tancat durant molt temps”. “Ara ho han obert perquè creuen que el turisme serà una font d’ingressos molt important i la gent té ganes de relacionar-se”, comenta.

De fet, aquestes illes son unes de les més ben valorades per la pràctica del submarinisme. Sorong, una ciutat situada a dotze hores amb vaixell de Sausapor, és considerat el millor lloc del món per explorar el fons marí. Això ha fet créixer l’interès per part del govern indonesi per potenciar aquestes illes.

De moment els docents voluntaris que es desplacin fins a Sausapor es dedicaran principalment a ensenyar anglès als nens de l’escola. López, però, explica que el projecte de l’ONG va molt més enllà. “La idea és assessorar i fer acompanyament a les famílies dels menors”, destaca.

El director de Nou Sol explica que una de les coses més interessants que s’han trobat per iniciar el projecte amb l’entitat local amb la que col·laboren a Papúa és la gran quantitat d’ètnies que hi ha al país. “Això fa que en molts casos els projectes per cada família siguin diferents en temes d’acompanyament”, ha reblat.

Arribada casual

López explica que es van decidir a impulsar aquest projecte en un lloc tant llunyà de forma casual. ” El projecte surt per casualitat amb un amic que estava a l’escola. A partir d’allà entrem en contacte amb l’entitat que treballa a la zona i comencem a operar-hi”, explica López.

El de Papúa és el tercer projecte socioeducatiu que té en marxa Nou Sol actualment. Els altres dos son a Aghvala al Marroc, i a Maleao, Tailàndia. En el primer, l’entitat gironina concentra la seva feina en fer visible l’endogàmia, molt present a la zona. L’objectiu és fer pedagogia dels riscos que suposa i explicar el què passa en aquesta zona a la resta del país.

A Tailàndia, Nou Sol focalitza el projecte en una casa d’acollida que es va fundar el 2003 i que segueix treballant gràcies a la col·laboració de l’entitat. La casa s’ha batejat amb el nom de “Baan Saan Rak” que traduït significa ‘Casa de l’amor’.

A més d’aquestes dues inicatives destaca la col·laboració que Nou Sol va fer al Nepal després del terratrèmol d’ara fa dos anys. Aleshores, l’entitat va enviar cooperants tècnics, bona part d’ells arquitectes, per ajudar en les tasques de recuperació del país. Els voluntaris treballaven en un projecte internacional anomenat ‘Recoop Nepal’.

Documentals per mostrar els projectes

Una de les particularitats de Nou Sol és que cada iniciativa que engeguen va acompanyada d’un documental per explicar quina feina duen a terme. “L’objectiu és plasmar el què fem amb la visió de la gent del territori”, explica López. En aquest sentit, en breu es presentarà el documental ‘Fills de l’endogàmia’ que l’ONG ha gravat a Aghvala i que explica la història de diverses persones afectades per aquest problema.

A més, Nou Sol està preparant un gran documental per explicar les dificultats que tenen nens amb discapacitats que viuen en llocs remots. Per fer-ho han buscat quatre casos, un d’Àsia, un d’Amèrica llatina, un d’Oceania i un d’Àfrica, i els compararan amb el d’un nen discapacitat de Girona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els barcelonins i barcelonines creuen que s’està arribant al límit de la capacitat turística

Notícia següent

Reus vol recuperar una antiga festa del municipi que dóna la benvinguda a la Primavera

Notícies relacionades