Un octubre excepcionalment plujós al Baix Penedès i a Catalunya

  El Montmell ha estat el municipi del Baix Penedès on s'han registrat les majors precipitacions amb 328,6 mm en aquest mes d'octubre

  0
  448
  Mapa de Catalunya amb les precipitacions registrades a l'octubre. (Gencat.cat)

  La meteorologia del mes d’octubre ha estat marcada pel pas de fins a sis  pertorbacions que en arribar al Mediterrani s’han aprofundit i han establert flux humit i càlid del sud-est. D’aquesta manera, la precipitació ha estat molt abundant a gran part del país, mentre que la temperatura mensual s’ha mantingut en valors semblants o superiors a la mitjana del mes. La circulació de vents de l’oest ha estat un impediment per a les invasions d’aire fred procedents del nord i també per a les més càlides procedents de latituds tropicals.

  Al conjunt de Catalunya, feia 24 anys que no es produïa un mes tan plujós. En alguns punts la precipitació ha estat el triple o el quàdruple de la mitjana climàtica del mes d’octubre. A finals de mes s’ha acumulat fins a mig metre de neu a cotes altes del Prepirineu.

  La distribució de la precipitació del mes d’octubre ha estat conseqüència de la circulació zonal en els nivells mitjans de la troposfera que va afavorir el pas de pertorbacions per Catalunya. Aquestes es van aprofundir  a l’arribar a la Mediterrània amb un flux humit i càlid en superfície afavorint la inestabilització de la atmosfera. D’aquesta manera, el gradient zonal de la precipitació no ha estat de nord a sud com es habitual, si no que ha estat d’est a oest, essent el Pirineu amb una influència més Atlàntica on s’ha enregistrat menys precipitació, malgrat que els volums mensuals han superat amb escreix els 100 mm.

  FER UN COMENTARI