Tradició i devoció a la Processó dels Dolors de Lleida

    El paer en cap Fèlix Larrosa assisteix a la processó penitencial, formada per diferents passos en representació dels set Dolors de Maria

    Lleida ha viscut amb devoció la processó dels Dolors, que se celebra a la ciutat el Diumenge de Rams. El bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez, i el paer en cap, Fèlix Larrosa, han presidit la representació institucional que ha assistit a la processó penitencial en honor a la Verge, i a la qual s’han aplegat diversos regidors i autoritats civils i religioses. La Real i Venerable Congregació de Nostra Senyora dels Dolors de Lleida és l’organitzadora de la desfilada religiosa que recorre solemnement els carrers de la ciutat.

    Encapçalada per l’esquadra dels Armats dels Dolors, la processó està formada per diferents passos en representació dels set Dolors de Maria, les vestes de les respectives confraries, acompanyades de bandes de música o tambors, penitents i representacions plàstiques de la vida de la Verge, amb un total de dotze passos o grups escultòrics, que culminen amb el tabernacle de la Mare de Déu dels Dolors. La processó d’aquesta marededéu data de l’any 1753 i surt de l’Oratori que porta el seu nom, situat al carrer Cavallers i seu d’aquesta Congregació. La processó està protagonitzada pels passos o els misteris que subratllen els dolors que va patir Maria en conèixer el destí del seu fill, i especialment, el de la Dolorosa, una imatge o talla de la Mare de Déu que plora en solitud.

    L’itinerari ha estat el mateix que anteriors ocasions, sortint del carrer Cavallers i passant per l’avinguda de Blondel, l’avinguda de Catalunya, els carrers Lluís Companys, Unió, Templers, Acadèmia, República del Paraguai, Alcalde Costa, Sant Antoni i carrer Major, per tornar altre cop a l’Oratori per Cavallers, on es finalitza amb el cant de la Salve Regina.