Tortosa s’incorpora a la Ruta Europea del Modernisme

  La capital del Baix Ebre proposa set itineraris guiats pels seus carrers

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Aquest matí, en roda de premsa, la regidora de Cultura, Dolors Queralt, i el regidor de Turisme, Josep Monclús, han anunciat l’adhesió oficial de la ciutat a la Ruta Europea del Modernisme.

  Es tracta de la culminació d’un projecte iniciat l’any 2014. Ha estat un procés llarg, entre altres motius per la necessitat d’informes de caràcter tècnic i patrimonial que avalessin la riquesa modernista de la capital del Baix Ebre.

  En aquesta associació internacional hi ha ciutats com Barcelona, Tarragona, Granollers i Mataró. Més enllà de les fronteres catalanes, no només en són membres capitals europees com Budapest o Moscou, sinó també urbs d’altres continents, com Buenos Aires.

  Amb la seva incorporació a la Ruta, Tortosa es compromet al fomeJosnt del coneixement del patrimoni del municipi i les interaccions entre les ciutats que formen part de l’associació, en el marc d’aquest moviment artísticnascut entre els segles xxi i xx.

  La Ruta té la seva pròpia revista, que s’edita un mínim de dos cops l’any. Es preveu que en un proper número Toni López, membre del Consell Assessor del Museu de Tortosa, hi publiqui un article que engresqui els lectors a visitar la capital ebrenca.

  Tortosa ja consta al web oficial de la Ruta, amb fotos i propostes de visites al patrimoni tortosíd’aquell període, com el mercat municipal, l’escorxador o l’església de la Reparació.

  Aquesta informació també figura en l’opuscle “Tortosa – Modernisme”, editat per l’Ajuntament, amb la col·laboració dels departaments de Cultura i Turisme. La publicació, editada en català i properament en altres llengües, es podrà recollir a l’oficina de Turisme.

  L’opuscle proposa un total de setitinerarismodernistes senyalitzatsamb plànols pels carrers de la capital del Baix Ebre, repartits entre la zona de “dins Tortosa”, Ferreries, Jesús, Sant Llàtzer, Rastre-Santa Clara, Remolins i El Temple.

  Josep Monclús ha convidat la ciutadania a fer-se “propis” aquests itineraris. Així mateix, ha destacat un dels principals objectius del govern municipal: “Diversificar i millorar l’oferta turística de la ciutat, per generar riquesa i llocs de treball”.

  El regidor ha destacat el fet que, al nostre país, el modernisme no només va tenir un vessant artístic, sinó que també es va tractar d’un moviment de caràcter “polític i cultural”.

  Els membres del consistori han anunciat la celebració, el proper mes de juny a Barcelona, del III Congrés de les ciutats que formen part de la Ruta Europea del Modernisme.

  MARTA MILIAN ARIÑO