Tortosa projectarà ‘A les fosques’, que reviu els bombardejos de Tortosa

  La projecció tindrà lloc el 13 de gener a les 18 h i coincidirà amb l'aniversari del final de la Guerra a la ciutat

  Tortosa acollirà el 13 de gener la projecció del documental ‘A les fosques’. El treball, elaborat per les empreses Terra Enllà i Bluverd, recull els testimonis d’una dotzena de persones de la ciutat que van viure en primera persona els bombardejos que va patir Tortosa durant la Guerra Civil. La cruesa dels atacs va provocar que bona part del nucli urbà quedés destruïda i també va ser el motiu pel qual es va haver d’evaquar completament la població.

  Aquest matí, la regidora de Cultura, Dolors Queralt, així com representants de les empreses responsables del documental, han donat a conèixer alguns detalls sobre la projecció. Han remarcat que es tracta d’un únic passi que permetrà visionar la versió definitiva del treball en pantalla gran. Per això habilitaran la sala gran del teatre auditori Felip Pedrell i per accedir-hi caldrà demanar una invitació gratuïta a través del correu info@bluverd.com o al telèfon 616 860 758 fins a completar l’aforament.

  La data de la projecció coincidirà amb la del final de la Guerra Civil a Tortosa, amb l’entrada de les tropes franquistes. Queralt ha destacat l’oportunitat que suposa poder veure aquest treball ja que permet escoltar en primera persona “situacions de les quals hem sentit a parlar, però que potser no som conscients que hi va haver persones que les van patir directament”, ha dit. Per la seua banda, Andreu Caralt, un dels responsables de Terra Enllà, ha incidit en el fet que el documental parteix dels impactes dels records dels supervivents i ha remarcat la duresa que va provocar l’episodi bèl·lic a la ciutat. Com a exemple, ha afegit, només van quedar un miler d’habitatges habitables.

  Oriol Gracià, de Bluverd, ha afegit que el documental “no vol ser enciclopèdic, sinó que vol donar el valor principal a les històries humanes” de les persones que els van viure, que expliquen com es van haver de refugiar o fugir cap al camp i altres indrets per allunyar-se del front de guerra.

  La versió definitiva del documental té una durada d’una hora i ha incorporat subtítols per reforçar els missatges de les persones que hi apareixen. Tortosa, Terres de l’Ebre, 28 de desembre del 2018