S’alcen a Vilafranca els castells que van quedar pendents a Brussel.les

  Un multicolor 4 de 7 de germanor, construcció més destacada d'un acte reivindicatiu que ha reunit prop de 300 castellers d'una trentena de colles d'arreu de Catalunya

  Imatge d'arxiu dels castellers de Vilafranca
  Amb l’objectiu de reclamar la llibertat de Junqueras, Forn i els Jordis, donar suport als membres del Govern que són a Brussel•les i denunciar l’aplicació del 155, el món casteller ha protagonitzat aquest diumenge un acció sense precedents: alçar pilars i un 4 de 7 de germanor format per membres de diverses colles d’arreu de Catalunya. Una actuació que es va voler fer el passat 7 de desembre a la capital belga durant la multitudinària manifestació ‘Wake up Europe’, però que no va ser possible per l’èxit de la convocatòria i les dificultats organitzatives que això comportava. Finalment, la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès -que aquests dies celebra la seva popular Fira del Gall-, ha estat l’escenari d’aquesta actuació pendent que ha comptat amb el suport de l’ANC i Òmnium. En total hi han participat uns 300 castellers de 27 colles diferents procedents de tots els racons de Catalunya.
  El fet d’organitzar 500 castellers de 50 colles diferents en un indret on hi havia aplegades unes 45.000 persones, segons la policia belga; els problemes per identificar els castellers de cada colla perquè anaven tant abrigats que no es podia veure la camisa i les dificultats per arribar a la capçalera van ser alguns dels motius pels quals no es va poder fer la construcció a Brussel·les.

  Tot i així, segons ha apuntat el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Toni Bach, era una llàstima que la tasca de contacte entre colles i coordinació quedés en res. Per això, es va fer una nova convocatòria, deu dies després, a Vilafranca. Participants i organitzadors han destacat l’èxit de la cita així com el fet inèdit de veure pilars i un castell, en aquest cas, un 4 de 7, amb tantes camises de colors i procedències diverses: des de Valls fins a Olot, des Reus a Salt, passant per Sant Cugat del Vallès, Manresa, Terrassa, Mataró o Igualada, entre d’altres.

  Primer s’han alçat quatre pilars de quatre i, tot seguit, els enxanetes han desplegat unes banderoles on es podien llegir paraules com ‘Democracy’, ‘Human Rights’ o ‘Dialogue’. Després s’ha carregat i descarregat, sense cap problema, un 4 de 7 que ha destacat esdevenir una torre multicolor. La vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana, no ha amagat la seva “emoció” en apreciar aquesta imatge, que faran arribar als ‘Jordis’ a través dels seus advocats.

  “No els podem anar a veure ni abraçar (…) Els falta molta informació, no poden veure la televisió, llegir els diaris ni escoltar les ràdios que escolten a Catalunya”, relata Llansana. Però la vicepresidenta d’Òmnium assenyala que els Jordis poden saber l’abast de les mostres de solidaritat quan veuen a través dels vidres de les cabines on s’entrevisten amb els seus a la presó les imatges de tot el que s’està fent.

  Per la seva banda, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha subratllat estar “impressionat” per la cita d’aquest diumenge, que ha comparat amb el magnífic concert que va reunir 10.000 músics i cantaires a la plaça Espanya a principis de desembre. Alcoberro ha agraït novament la ciutadania del seu “escalf” i suport cap a a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart així com a Junqueras i Forn.

  Després dels pilars i el castell, s’ha llegit un manifest i els grallers aplegats a la plaça de la Vila han tocat ‘El Cant dels Segadors’. Crits de ‘Llibertat’ han omplert, tot seguit, la plaça vilafranquina.