Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Rubén Viñuales – Portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Tarragona “Inés Arrimadas pateix per la nostra seguretat”

Avatar photo

Després de l’1-O. Quina lectura en fa?

L’1-O va ser un dia que tots vam perdre. Qui digui que està content per l’1-O és que és una persona no assenyada. Nosaltres lamentem moltíssim les imatges de les persones que van patir lesions, ho sentim profundament; però també hi va haver 33 agents ferits. Hem de demanar que tots es millorin perquè no és gratificant per ningú que estimi Catalunya i estimi Espanya veure aquestes imatges. Ho lamentem profundament. Em va agradar molt la frase de: no conteu els vots, que avui hem perdut tots. La lectura de l’1-O és aquesta, el problema és tot el que ve després: hi ha tensió social que comporta que tots hem d’intentar posar pau. El que cal ara és posar seny i parlar: que els dos interlocutors –tant el senyor Puigdemont com el senyor Rajoy- estan tenint dues postures que no es volen moure del seu posicionament i això és complicat. També és cert que la part de Puigdemont, que se salta constantment les sentències judicials, que amenaça amb una possible declaració unilateral d’independència, et situa en una posició en què és difícil dialogar. Des del punt de vista de l’Estat és el qui li diu que <ha de complir la llei i llavors, parlem> i els altres li diuen: <jo no compliré la llei perquè no considero que sigui legítima>; però és que no tenen ni el 50% dels vots! Fins i tot, la CUP quan hi van haver les eleccions autonòmiques –hi havia el Baños en aquell moment- va dir que no es podia declarar la DUI perquè no tenien el 50%. O sigui, si la CUP ho reconeix, no sé què és el que ha canviat perquè ara sí considerin que estan legitimats per fer una DUI.

No considera que les càrregues policials han sigut totalment desproporcionades?

El que sí és cert és que a ningú li pot agradar aquestes imatges. A ningú. N’hi ha que diuen que els Mossos tenien la tasca encomanada de precintar els col·legis electorals i que no es va fer en alguns. Potser, llavors s’havien de canviar les ordres… Però a mi, aquestes imatges no m’agraden ni han d’agradar a ningú.

Quina creu que és la imatge que hem donat internacionalment?

Parlo amb molta gent d’Europa –arrel de la nostra presència al Parlament Europeu i també amb amics- i el que tenen és preocupació. Però no tenen la imatge que Espanya és un país antidemocràtic perquè és un país que té 70 milions de turistes a l’any. Per tant, crec que la gent parla amb coneixement de causa, sobretot visitant Espanya o Catalunya. Catalunya és de les autonomies que rep més turistes. Quan volen vendre la imatge de repressió, no crec que la gent s’ho cregui, més que res perquè n’hi ha que han viscut a països que sí han tingut repressió de veritat. De totes maneres, això ens treu la son a tots.

I no creu que l’actuació del govern espanyol ha acabat refermant que es tracta d’un referèndum vinculant?

No oblidem que les ordres eren judicials. Les ordres a la policia no les va donar el govern, les va donar una ordre judicial. Al final, estem en una dicotomia que no hauria d’existir: si un jutge li diu a la policia judicial que ha de fer una cosa concreta, aquesta ho ha de fer. No li pot dir que no. Això és totalment impensable en qualsevol altre lloc. També s’hauria de veure que en cada cas concret no era oportú fer certes actuacions. Però nosaltres no hi érem, hi ha gent que ens diu que hi van haver provocacions, d’altres que no… Però és que la imatge no és bona per ningú: ni per les policies ni per les persones.

Com creu que ha quedat la imatge del seu partit després de l’1-O?

El nostre partit no governa i ara s’intenta buscar culpables a tots llocs, com aquí que li diuen <Ballesteros dimissió!> com si tingués alguna cosa a veure. El meu partit –t’agradarà o no t’agradarà -, però no enganya a ningú. Nosaltres no som independentistes, vam néixer fa 11 anys perquè avisàvem que tot això podria succeir; de fet, com han reflectit altres votacions amb garanties –amb eleccions de veritat -, les opcions independentistes mai han aconseguit més d’un 50% dels vots.  Volem lluitar contra aquesta voluntat d’imposar un pensament monolític, immobilista on t’exclouen si tu no penses com ells. Estic cansat de notar i de rebre comentaris que al final et fan sentir com si no fossis un bon català. Jo sóc català. Jo no vull ser d’un altre lloc que no sigui Catalunya, és el millor lloc del món. Però jo no veig cap incompatibilitat amb estimar Espanya. Entenc que sigui un tema de sentiments, però sí que és veritat que una immensa majoria dels nous independentistes –que abans no ho eren- és perquè consideren que hi ha greuges, però això es pot arreglar parlant. En totes les regions, com per exemple, les d’Alemanya també hi ha problemes de finançament. I això s’arregla parlant. És normal que existeixin friccions, però això no significa que la situació sigui marxar perquè és que ho passarem malament tots. I jo em pregunto, per què? No reconeixen el nostre idioma, el català? No reconeixen les nostres institucions històriques? No reconeixen les nostres competències i que en tenim moltes més que molts estats federals? Ens oprimeixen per ser catalans? Jo no ho he notat mai. Tenim autogovern, policia pròpia, tenim competències de sanitat, educació… Tenim de tot. Tant necessari és marxar? O ho podem parlar?

Des de Ciutadans han llençat missatges tant als qui volen el referèndum com els que votarien que sí i, fins i tot, als que no votarien. Però i als que votarien que no? Què els hi diria?

Jo els hi dic que hi ha una oportunitat molt bona: eleccions autonòmiques. A nosaltres no ens agrada parlar d’eleccions plebiscitàries, eleccions són eleccions. Si es convoquen eleccions autonòmiques hi haurà totes les garanties. És una oportunitat per sortir i votar si no estan d’acord amb la independència.

Per tant, per vostè seria un reflex del que vol la gent

Sí, és innegable. En les eleccions del 27-S deien que eren plebiscitàries, i fins i tot, van llegir ells mateixos els resultats –com en Baños- i van dir <no ho podem fer>, que com a mínim, la CUP no enganya a ningú. Però han deixat anar al carrer un monstre que no es pot tancar dins la gàbia. I tot ho cataloguen com a <feixisme>. Com es nota que Espanya no va viure la Segona Guerra Mundial com a part implicada, es nota molt perquè els països que van patir feixisme no diuen amb tanta alegria aquest terme. Jo els hi diria que el que han de fer és votar en unes eleccions normals, amb urnes de veritat, amb garanties. I de fet, en el nostre partit, la Inés <la jefa> ja diu que es convoquin eleccions autonòmiques.

Ha mantingut contacte amb Arrimadas o Rivera pel suport o la gestió de Tarragona durant l’1-O?

Amb la Inés, sobretot. Pateixen, sobretot perquè no ens passi res. Que algú –de qualsevol bàndol- ens faci alguna cosa. L’altre dia vaig entrar a treballar a l’Ajuntament i ostres… Hi havia 10.000 persones xiulant i no només xiulant. Però, vaja, jo crec que la gent té dret a expressar-se, però si m’amenacen com a vegades fan, doncs això ja no. Ni que m’enviïn tombes perquè em diuen que és el lloc reservat per als traïdors de la pàtria. Però sí, Inés Arrimadas pateix per la nostra seguretat. Però ja li dic que Tarragona és un lloc tranquil.

Veu irreparable la relació entre Catalunya i Espanya?

Té solució. Entre els governs és una cosa diferent, però els governs canvien. Les persones són importants i qualsevol que viatgi per Espanya, la immensa majoria de gent et tracta bé. Tots hem comès errors, però s’han creuat línies que tindran conseqüències. Puigdemont és el més culpable de tots.  És segur que marxaríem d’Europa, això està escrit per la Comissió Europea: una part d’un estat membre que se separa, ets un tercer estat: per tant, surts de l’euro i del Banc Central Europeu, del mercat únic i de l’espai Schengen. Ens hem de preguntar, val la pena? Per dir, què? Que som de la República Catalana? Jo quan vaig a fora ja dic que sóc català.

Hi ha fractura social en l’àmbit tarragoní? Creu que els nacionalismes divideixen la societat?

La fractura social s’ha fet grossa a partir d’aquest diumenge, però no és insalvable. És més latent que mai, però tot i així, penso que els nacionalismes són horrorosos, són l’enemic d’Europa. El nacionalisme és el que més mal ha fet a la humanitat en tota la història, tant com la religió mal entesa. Els nacionalismes provoquen que la gent no faci res per ningú del costat, però en canvi sí tot per la pàtria. Una cosa és ser patriota que és estimar la teva terra, i l’altra, és ser nacionalista que és pensar que la teva terra és millor que la dels altres.

Cortina de fum?

Tant al PP com a Convergència no els hi va malament, no. La inactivitat del senyor Rajoy no és sorprenent, però sí que és cert que es veu com estem absolutament desemparats.

Quan sent que la gent crida <Ballesteros, dimissió>, què en pensa?

Que barregen les coses. Tu creus que Ballesteros no condemna la violència? Tu creus que Ballesteros està content en veure les càrregues policials? I jo sóc de l’oposició, però ho trobo molt injust. He sentit que li han dit assassí a Ballesteros. Però si Ballesteros és el gendre que tothom vol tenir! Tot i que per a mi, com a alcalde, em sembla molt dolent. Però demanar-li dimissió per les càrregues de l’1-O? Demaneu-li la dimissió per les vuit mil coses que fa malament en aquesta ciutat.

Creu que Ballesteros és un alcalde debilitat?

Està en la seva última etapa. Si es torna a presentar, el guanyarem.

Quines mesures ha pres Ciutadans respecte l’empaperament de propaganda independentista a la façana de l’Ajuntament de Tarragona?

De moment, cap. Hem parlat amb l’Ajuntament i ens han dit que ho estan estudiant perquè l’edifici està catalogat com a patrimoni. L’Ajuntament parlarà amb Patrimoni per saber si això ha tingut afectació a l’edifici en si. No em va agradar la imatge d’empaperar l’edifici i sobretot, els regidors o ex regidors o diputats del Parlament fent-ho amb els nens. No em va agradar.  És important complir les lleis i no ensenyar als nens que un dia si es pot i l’altre no perquè et poden multar.

Com es pot garantir l’estabilitat política després de la marxa de Josep Maria Prats?

Amb pressupostos. Jo no puc votar en contra de la meva ètica en moltes coses. Però no he votat mai a favor d’uns pressupostos, sempre hi he votat en contra perquè no són els que jo faria. Em fa gràcia quan són del PSC que no sigui tan socials. Hi ha molta gent que està patint. I tenint moltes competències que no són nostres, crec que podem ajudar molt. S’ha de generar comerç. El comerç és treball. La millor política social és la feina. Als pressupostos, si es negocien abans i són socials i vertebradors d’una vegada per totes –perquè inverteixen en tots els barris- llavors podran tenir els nostres vots favorables als pressupostos.

Continua reafirmant que C’s no entrarà dins de l’equip de govern? Per què?

No, si ja no vaig entrar quan semblava que  em demanés que volia casar-se amb mi, no ho faré ara.

Ha dit que la marxa de Josep Maria Prats la considera com a <xantatge>. Per què?

Que Ballesteros no condemna la violència i per això marxa? Per l’amor de Déu! Ell sap que no és veritat, però és víctima de la seva debilitat de caràcter.

Tornant enrere, a l’estiu. Beatriz Pérez va deixar el grup –passant a ser no adscrita- perquè considerava que hi havia falta de comunicació al seu grup. Són certes aquestes declaracions?

No ens va comunicar ni a nosaltres que marxava. Ens portem bé igual, de fet, a la Junta de Portaveus –que ella no pot accedir perquè no és grup- vaig demanar-ho encara que vingués ni que fos sense dret a vot. La decisió crec que es va equivocar, però això ja succeeix en partits joves. Només espero que treballi per Tarragona.

Actualment, són 3 regidors a l’Ajuntament de Tarragona de Ciutadans. Com poden millorar Tarragona? Què li manca aquesta ciutat?

Tarragona té molts problemes: però sobretot, amb el comerç. El turisme no s’explota bé: no ens deixa tots els diners que hauria. Hi ha una empresa que explota les visites de la Catedral i treu més diners que totes les entrades de museus juntes. Jo vull que els turistes es deixin els diners de Tarragona. A fora, encara no ens coneixen. Tarragona és molt inconnexa, però igualment, Tarragona no la tenim connectada: tenim dos barris en perill de transformar-se en guetos, que són Bonavista i Sant Salvador, aquest últim en un risc imminent. Sant Salvador hauria de beneficiar-se de la promoció turística del Pont del Diable.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Valls treu el quadre del rei de la sala de plens

Notícia següent

Comença la segona fase de remodelació de la plaça de Catalunya

Notícies relacionades