Roda de Berà tanca la seva festa gran

Avatar photo

Per segon any s’ha celebrat una Festa Major atípica però amb un programa ple d’actes culturals i tradicionals per mantenir viu l’esperit de la festa gran rodenca

Durant el darrer any i mig l’Ajuntament de Roda de Berà, i en concret la regidoria de Cultura, ha fet un màster intensiu en organització d’esdeveniments culturals i festius en temps de pandèmia. L’estiu a la Pedrera o la Festa Major de l’any passat van servir d’entrenament per saber què funciona i què no, i l’experiència ha fet que tant el cicle cultural que se celebra durant l’estiu a l’emblemàtic escenari de la pedrera de l’Elies com la Festa Major de Sant Bartomeu que va cloure ahir a la nit, hagin estat un èxit absolut. L’especialització ha simplificat i facilitat el desenvolupament dels actes, tot i que cal destacar la imprescindible tasca que realitzen els treballadors municipals i els voluntaris de la regidoria de Cultura, sense els quals no hagués estat possible.

“Aquest any l’optimisme guanyarà, respecte l’any passat, a la incertesa. […] Que no ens falti mai la il·lusió per la festa, perquè aquesta festa, la festa gran, ens manté lligats als orígens i, tal com va dir el poeta, qui perd els orígens per la identitat”, subscrivia la regidora Teresa Ferré en el seu saluda al llibret. I així ha estat, l’Ajuntament ha tornat a fer una aposta ferma pels actes més nostrats, més tradicionals, per mantenir viu el foc de la Festa Major, i al programa no van faltar el pregó, el seguici i la processó del Pa Beneït, el concert i la ballada de sardanes, el vermut dedicat als jubilats o la cantada d’havaneres. Actes tradicionals, adaptats a la nova normalitat, barrejats amb concerts i espectacles variats en els quals s’ha garantit el compliment de totes les mesures del Procicat per fer front a la Covid-19.

Qualsevol persona que s’hagi apropat aquests dies a algun dels actes celebrats, tant a l’aire lliure com dins del pavelló municipal, convertit un any més en l’epicentre de la festa, ha pogut comprovar els esforços de l’Ajuntament per poder celebrar la festa amb totes les garanties de seguretat. Un control molt exhaustiu de l’aforament, tot i que malauradament hi hagués gent que es quedés fora en alguns dels actes; l’obligació de registrar les dades personals de tots els assistents per garantir la traçabilitat dels contactes en cas que alguna persona donés positiu en els dies posteriors; i un gran número de voluntaris i voluntàries vetllant perquè tothom mantingués la distància de seguretat i portés la mascareta ben col·locada en tot moment.

Perquè, tal i com declarava l’Alcalde durant el seu discurs previ al pregó, “creiem en la cultura, creiem en les nostres tradicions, en les tradicions segures, és clar, amb totes les mesures que calguin, amb tots els protocols que ens demanen les autoritats sanitàries, no pas les judicials. Amb molta més feina per nosaltres, per nosaltres mateixos, però sobretot pels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, i pels i les voluntàries que feu que aquests dies la Festa Major sigui una realitat tossudament alçada”, deia, fent al·lusió a la cançó de lluita de Lluis Llach.

Divendres, 20 d’agost

Dins d’aquesta nova normalitat, la regidoria de Cultura va voler apostar també per esdeveniments innovadors. Un d’ells va ser el taller d’escultures de sorra que donava el tret de sortida a la Festa Major, el qual per primer cop se celebrava al municipi, i l’estrena va esdevenir tot un èxit. L’ubicació escollida va ser la platja de la Pallisseta i un sol radiant va acompanyar als 36 grups familiars que es van inscriure a l’activitat, distribuïts en tres torns horaris diferents. L’activitat va estar dirigida per Arenas Posibles i els seus professionals van ajudar els petits, els qui, acompanyats per les seves famílies o amics s’ho van passar d’allò més bé creant figures amb la sorra. Els resultats van ser veritables obres d’art, pops, tortugues marines, dofins, cucs, cavallets o estrelles de mar. El regidor de Turisme i Platges, Frederic Royuela, tampoc s’ho va voler perdre i acompanyat per uns amics va construir-hi un pop de sorra.

I a la nit, la plaça de la Sardana va omplir el seu aforament per gaudir del cinema a la fresca, una activitat que feia anys que no es duia a terme al nucli urbà. L’escollit va ser el llargmetratge ‘La boda de Rosa’. Protagonitzada per Candela Peña, la cinta ha aconseguit el premi del jurat al Festival de Màlaga; el premi Feroz a la millor comèdia; el premi Gaudí a la millor actriu protagonista; i dos Goyas, a la millor cançó original i a la millor actriu de repartiment.

Dissabte, 21 d’agost

Sens dubte la cita més esperada pels petits de la casa era l’espectacle infantil amb “El Pot Petit”. El conegut grup de música i animació infantil havia ajornat o cancel·lat alguns dels seus concerts durant les darreres setmanes per un cas de positiu de Covid al grup, i centenars de famílies l’esperaven a Roda, on l’entrada era a més a més gratuïta. Des de les quatre de la tarda ja hi havia qui feia cua als accessos al Pavelló Municipal per ser un dels primer en accedir al recinte i molt abans de l’hora prevista de l’inici de l’espectacle, les set de la tarda, l’aforament, molt limitat per les mesures de la Covid-19, de cinc-centes persones s’havia omplert.

Les famílies van gaudir durant més d’una hora del nou repertori del grup, ‘Vull cantar i vull ballar’, tota una declaració d’intencions en temps de pandèmia. I sí, els petits van cantar les cançons del grup, vestits amb les samarretes de merchandising que es venien dins del Pavelló, i com van actuar de forma molt responsable durant tot el concert, també van poder ballar, davant de la seva cadira, la darrera cançó de l’espectacle.

Ja de nit, a partir de dos quarts d’onze, el Pavelló va tornar a penjar el cartell de complet, en aquesta ocasió amb una cita dedicada als nostàlgics, un concert tribut a Mecano amb el grup Héroes de la Antártida.

Diumenge, 22 d’agost

El diumenge a mig matí va arribar el torn dels jubilats de Roda de Berà. En no poder organitzar el tradicional vermut-dinar de Festa Major, en què els treballadors municipals i voluntaris cuinaven una fideuà, per les mesures de la Covid-19, la regidoria de Cultura va buscar una alternativa segura. Així, va preparar un concert amb la soprano Miracle Seguí i el baríton Miquel Font, els qui fa tres anys ja van oferir un concert a la plaça de l’Ermita amb gran èxit. En aquesta ocasió van estar acompanyats pel pianista Josep Mateo.

Els jubilats, però, no es van quedar sense vermut, i l’àrea de Cultura els va preparar un ‘kit’ individual perquè el poguessin gaudir a casa, el qual contenia una petita ampolla de vermut i una bosseta amb galetes salades. Entre tots els assistents també es van sortejar quatre ampolles de vermut de Padró & Co.

Des de la passada diada de Sant Jordi el Centre d’Estudis Rodencs de Les Monges Associació Cultural van posar fil a l’agulla per poder presentar un nou número durant la Festa Major. Així, a partir de les vuit del vespre, el CER va presentar el número 42 de la miscel·lània rodenca. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde Pere Virgili, de la regidora Teresa Ferré, de Sònia Camí, presidenta de Les Monges Associació Cultural, i d’Ernest Nogués, com a director del Centre d’Estudis Rodencs.

Seguidament la regidora Teresa Ferré va lliurar el premi al guanyador del concurs de portada del llibret de la Festa Major a Xavier Lorente pel seu disseny de cartell.

Tot seguit, es van poder conèixer els noms dels guanyadors de la quarta edició del Concurs de Poesia de la Festa Major. Dels vuit poemes presentats al certamen, el jurat va haver d’escollir les dues millors obres i un accèssit, una tasca que un cop més els va resultar complicada degut al nivell dels poemes. El primer premi dotat amb 150 euros, lliurat per l’Alcalde, va ser per Montserrat Güell pel seu poema ‘L’estiu que ara comença’. El segon, dotat amb 50 euros, per segon any consecutiu va ser per Raúl García, premi que va ser lliurat per Teresa Ferré. Finalment, Esmeralda Bonan, guanyadora de la passada edició, va rebre l’accèssit del jurat. Els tres poemes escollits van ser llegits per la rapsoda altafullenca Joana Badía, acompanyada pel piano d’Albert Recasens, director de “Músics – Escola de Música de Roda de Berà”. L’Alcalde i la Regidora de Cultura van voler obsequiar amb un detall a Joana Badía, per la seva inestimable participació des de fa alguns anys en els actes culturals del municipi, regalant la seva veu i interpretació a tots i totes. Per finalitzar, la tarragonina Anna d’Ivori, acompanyada per la seva banda, va oferir un concert durant el qual va presentar el seu darrer àlbum ‘Ales de paper’, un disc en què cada cançó parla d’històries viscudes per la cantautora.

Dilluns, 23 d’agost

La vigília de Sant Bartomeu va començar amb el tradicional toc de vigília a l’església parroquial, a càrrec de la família Nogués.

El pregó de la Festa Major, celebrat al Pavelló Municipal, va estar precedit pel concert de grallers a càrrec de ‘La Virolla’, un grup de cinc joves formats en l’Aula d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona. Molt lluny del que molts podien pensar a priori, van oferir un concert molt fresc, amb versions de temes actuals i música variada de diferents estils.

El discurs de l’Alcalde previ al pregó va començar citant a Lluis Llach, “som aquí, tossudament alçats […], i hi som perquè creiem en la cultura, creiem en les nostres tradicions, en les tradicions segures, és clar, amb totes les mesures que calguin, amb tots els protocols que ens demanen les autoritats sanitàries, no pas les judicials. Amb molta més feina per nosaltres, però sobretot pels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, i pels i les voluntàries que feu que aquests dies la Festa Major sigui una realitat tossudament alçada”, va assegurar. I va finalitzar fent una promesa d’esperança, “seguirem, doncs, tossudament alçats, avui, demà, passat demà i tots els dies que vindran perquè l’any que bé tinguem una Festa Major de Sant Bartomeu sense somriures amagats, abraçant-nos i petonejant-nos, si cal, proclamant el nom, el temps i el lloc que ens pertany, sí o sí, amb els punys oberts encaixant-nos les mans”, va dir.

Per segon any consecutiu, la rodenca Míriam Muñoz va rebre, de mans del regidor d’Esports, Gerard Solé, un reconeixement als seus mèrits esportius en ser medalla d’or dos anys al Campionat de Catalunya de Judo, en categoria aleví. Quant als reconeixements esportius, l’Ajuntament també va voler fer-ne un a Joan Margets Lobato, fill de Joan Margets Ferrer, soci fundador del Club de Tennis Barà i posterior president d’aquesta entitat, pels seus mèrits esportius i per la seva trajectòria i implicació amb el món del tennis i, en concret, amb el Club Tennis Barà. L’alcalde Pere Virgili va ser l’encarregat de lliurar aquest diploma.

Seguidament, es van presentar els reconeixement acadèmics, que en aquesta ocasió es van atorgar a Sandra Mateo i Vinyet Pozo, en haver finalitzat l’ESO amb un 9,76, i un 9,5, respectivament, a l’Institut de Roda de Berà. Els diplomes van ser lliurats per la regidora de Cultura, Teresa Ferré.

I amb aquests prolegòmens, Sònia Camí, conductora de l’esdeneviment, va presentar la pregonera de la Festa Major d’enguany, la Mega Pubilla. L’Eduard Molina, l’actor que li dona vida, va deixar la seva professió de cuiner a l’Anoia per crear aquesta divertida vedette còmica, una barrella entre la Núria Feliu i la Mary Santpere, com ell mateix assegura. L’esbojarrat pregó podria haver estat més una conversa entre amigues a la perruqueria que un pregó, amb el qual va elaborar un retrat històric i social del municipi a través de la història de la seva cosina Saturna. Va parlar de temes tan variats com l’emigració, els seus amors d’estiu de quan es va enamorar de l’actual cap de la Policia Local rodenca, o dels atractius turístics de Roda de Barà, sense oblidar el Festival Internacional de Cinema en Català, del qual va ser presentadora de la cloenda de la darrera edició, acompanyada per la resta dels Capdevila.

La tronada cromàtica, llançada des de l’aparcament de l’Ajuntament, va donar el senyal als Trastok’ts Street Band per a la seva sortida. La banda, creada per un grup de joves amb el propòsit d’oferir un nou tipus d’espectacle de carrer, va recórrer amb els seus instruments, de percussió, vent, fusta i metall i un ritme molt contagiós els principals carrers del nucli urbà.

La vigília de la Festa Major va finalitzar amb el cabaret esbojarrat de Els Capdevila, al Pavelló Municipal.

Dimarts, 24 d’agost

Les matinades del grup de grallers ‘Com feia…?’ avisaven els rodencs i rodenques de l’inici del dia gran de la Festa Major, la diada de Sant Bartomeu. I a les deu, el toc de festa a càrrec de la família Nogués precedia la sortida del seguici del Pa Beneït des del Pavelló Municipal. No abans que la parella de majorals, formada per segon any consecutiu per l’exalcalde Pere Compte i la seva esposa Elisabeth Civico, invités a la corporació municipal, tal i com estableix el protocol, encapçalada per l’alcalde Pere Virgili, i amb l’assistència dels regidors Teresa Ferré, Rosana Dorantes, Manel González, Frederic Royuela, Laura Moya, Eva M. Giménez, Toni Bernal, Rafael Luna i Albert Martín.

La petita Martina, de només 5 anys, acompanyada pel Pol i la Lucía, van ser els encarregats de portar les dues Coques del Goig, seguits per una quinzena de parelles portant els feinadors amb les coques. La comitiva va estar acompanyada pel grup de grallers ‘Com feia…?’, obrint el pas, i per la cobla La Principal de Llobregat, tancant-lo.

En arribar a la plaça de l’Església es van unir a la comitiva el clergat, encapçalat pel rector Antonio Rodríguez, acompanyats aquest any pel petit Max, un escolà de sis anys. Sant Bartomeu, precedit pel penó de l’any 2012 dedicat al sant apòstol i la bandera de la Hermandad de Labradores y Garaderos de San Isidro. Després de recórrer en processó alguns dels carrers del nucli urbà, es va celebrar la missa solemne amb la benedicció de les coques i el cant dels goigs. Seguidament es va subhastar la Coca del Goig, aquest any adjudicada a Pere Compte per 400 euros, qui emocionat la va dedicar al recentment desaparegut i molt estimat Antonio Mondéjar, qui fou regidor de l’Ajuntament durant quatre legislatures.

Tot seguit, la plaça dels Pins es va omplir, amb l’aforament controlat, per escoltar el concert de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de Llobregat.

També a les sis de la tarda la música d’aquesta cobla, fundada l’any 1929 a Cornellà de Llobregat, va omplir la plaça de l’Ajuntament. Els dansaires de Roda tenien moltes ganes de poder ballar i ho van poder fer, seguint les recomanacions del Procicat i formant rotllanes d’entre sis i vuit persones i emprant en tot moment gel hidroalcohòlic, abans i en finalitzar cada ball.

El vintè trofeu dedicat a Lluis Marco es va celebrar a partir de dos quarts de nou del vespre al camp de futbol municipal. El Club Atlètic Roda de Berà es va enfrontar al Juvenil Nàstic Divisió d’Honor. El partit, molt igualat durant tot l’encontre, va finalitzar 0-1 a favor del club tarragoní. Els trofeus van ser lliurats per l’alcalde Pere Virgili i pel regidor d’Esports, Gerard Solé.

La diada de Sant Bartomeu va finalitzar amb un concert de l’orquestra La Chatta al Pavelló Municipal.

Dimecres, 25 d’agost

Aquest any la regidoria de Cultura va apostar per poder celebrar el tradicional campionat de bitlles i ho va aconseguir complint amb totes les mesures de seguretat. L’Ajuntament va comprar més jocs de bitlles per poder anar desinfectant-los després de cada tirada i que el campionat pogués continuar sense pausa. A més a més, tots els jugadors i jugadores havien de portar la mascareta ben col·locada i desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar a les pistes.

El campionat va comptar amb la participació de 32 equips de tres persones, alguns d’ells ja experts, i molts infants i joves que cada cop s’hi animen més a participar i aprendre dels veterans.

Després de les tres rondes que marca les regles del joc, es va fer el recompte total de punts. Hi va haver un empat a cinc bitlles de quatre equips, motiu pel qual es va celebrar una ronda de desempat que va eliminar l’equip 27 format per Güell, Ramón i Javi. Finalment, després de dues rondes més l’equip 29, format per Jaime, Padilla i Pedro, van ser els guanyadors, emportant-se el pernil, un xoriço i un salsitxó. L’equip de Gato, Lu i Amadeu van ser els segons classificats, guanyant un xoriço, un salsitxó i una garrafa d’oli de Siurana; i l’equip de Marcos, Marcos i Jose, els tercers, emportant-se un xoriço i la garrafa d’oli d’oliva.

Tots els participants, a més a més, van rebre una petita ampolla de vermut.

Els joves, i no tan joves també, van gaudir, a partir de les deu de la nit, amb l’espectacle que en Lexter, acompanyat per la Black Mafia Band va oferir al Pavelló Municipal, durant el qual va versionar temes molt actuals i cançons que mai passaran de moda.

Dijous, 26 d’agost

Un any més el grup d’havaneres Xarxa no podia faltar a la Festa Major de Sant Bartomeu. Ahir, a partir de les set de la tarda el Pavelló es va començar a omplir per gaudir del concert, enguany també sense poder oferir el tradicional rom cremat degut a la Covid-19. En sortir del concert tots els assistents van rebre, per parelles, el mateix ‘kit’ de vermut que es va lliurar al concert dels jubilats, i que contenia l’ampolleta de vermut i una bossa de galetes salades.

Finalment ahir a la nit, Roda de Berà va cloure la seva festa gran d’una forma molt especial, amb l’estrena d’un espectacle lumínic amb drons, un esdeveniment inèdit a la província de Tarragona.

Els rodencs i rodenques el van poder seguir des de molts balcons i terrasses particulars, i també des de l’avinguda Sant Jordi o la plaça Francesc Macià, ja que els drons es van volar des del pati de l’escola Salvador Espriu.

La innovadora proposta, combinant art i tecnologia, va oferir, amb el títol ‘Àtom’ un relat sobre la creació de la matèria, amb figures espectaculars formades per una cinquantena de drons amb llums de colors. Es va poder veure una seqüència d’ADN, estels, un ull, espirals, i fins i tot l’escut del nostre municipi.

L’espectacle va ser obra de Flock Drone Art, la primera empresa catalana i una de les primeres d’Europa en dissenyar i produir espectacles de llums amb tecnologia dron.

L’aposta de la regidoria de Cultura, amb la qual es va substituir el castell de focs tradicional, és respectuosa amb el medi ambient ja que no genera residus, i manté la màgia de la pirotècnia actualitzada amb les noves tecnologies. Tampoc genera el soroll dels focs d’artifici, motiu pel qual és també inclusiva i respectuosa amb totes les persones i els animals.

28 i 29 d’agost

Tot i que la festa s’hagi acabat, el programa encarà inclourà un acte més que tindrà lloc el proper cap de setmana, una exposició gegantera del Baix Gaià. Serà d’11 a 13 i de 18 a 20h, al Casino Municipal. Es tracta d’una mostra itinerant que es va iniciar al Catllar a principis de juny i ha visitat altres municipis del Baix Gaià. Degut a la Covid-19 aquest estiu els gegants tampoc han pogut sortir al carrer, i per aquest motiu totes les colles es van posar d’acord per recuperar d’aquesta manera el contacte entre elles i oferir a la ciutadania, sobretot al públic més menut, la possibilitat de veure tots els gegants junts en un mateix lloc. A Roda l’esdeveniment està organitzat per Les Monges Associació Cultural, en col·laboració amb altres entitats de la demarcació. Hi haurà també disponible una guardiola per col·laborar amb La Marató de TV3 d’aquest any.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La nova font del parc Teodor González de Tortosa entra en funcionament

Notícia següent

Detenen un home per robar en una granja d’Almacelles

Notícies relacionades