Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Reus, premiat per la transparència i la qualitat de la informació

Avatar photo

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha recollit el Segell Infoparticipa 2016 que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona en reconeixement a la transparència i la qualitat de la informació pública. L’Ajuntament de Reus ha obtingut el guardó amb una puntuació del 98% i amb la validació de 51 dels 52 indicadors avaluats, millorant d’aquesta manera la puntuació obtinguda en la darrera edici&oac ute; i situant-se com l’Ajuntament més ben valorat de la demarcació de Tarragona.

El lliurament del guardó s’ha fet en un acte aquest dimecres, 19 d’abril, al Rectorat de la UAB on s’ha destacat que les institucions estan en procés d’aprenentatge i millora en l’àmbit de la transparència per poder arribar a complir tot el que demana la llei i, per tant, tothom té marge de millora més enllà del que es reconeix amb el guardó. En aquest sentit, la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, afirma que “el segell és un estímul per continuar avançant. L’Ajuntament de Reus té clar que la transparència no la formen només les eines de publicitat activa, sinó que és una cultura de vigilància democràtica i participativa que implica obligacions mútues entre l’administració i la ciutadania: una per retre comptes d’allò que fa, i l’altr a per participar en la millora de l’administració a través de l’exercici participatiu i constructiu d’aquesta vigilància democràtica. Per això cal que els ítems que es van publicant al portal de transparència no siguin entesos com una informació tancada sinó com una mostra dinàmica de què fa l’administració i com es troba el municipi, una mostra que serveixi als ciutadans per estar informats quan participen en la presa de decisions”.

Què avalua Infoparticipa?

Aquest segell de qualitat es basa en els resultats de l’avaluació de la informació que es publica als webs de les administracions públiques per promoure que millori la seva transparència i qualitat. En concret, s’analitza si la informació publicada facilita que qualsevol ciutadà o ciutadana tingui coneixement sobre qui són els representats polítics del municipi, com es gestionen els recursos col•lectius i quines formes de participació posen al seu abast.

Enguany, els criteris s’han tornat més exigents a l’hora de valorar, no només que la informació hi sigui, sinó sobretot que estigui actualitzada i que sigui fàcil de trobar.

Una vuitantena d’indicadors

El segell avalua si es publiquen informacions i documents que permeten fiscalitzar la tasca de govern i de presa de decisions: es valoren aspectes com la publicació íntegra de les actes tant de la Junta de Govern com del Ple (els plens en el cas de Reus es poden seguir per streaming i es faciliti un accés a l’històric de videos). També es té en compte la publicació dels documents de planificació (vegeu l’apartat de ‘Programació i planificació’ al portal Reus Transparència) o de seguiment pressupostari.

Per atorgar el segell, es demanava la publicació de llistats que faciliten a la ciutadania fer un seguiment acurat de totes les fases de la contractació pública. En aquest apartat, una de les novetats en el cas de Reus en relació a l’anterior avaluació, ha estat la publicació trimestral de tots els contractes menors subscrits (és a dir, tot els contractes per valor inferior a 18.000€, en el cas de contractació de subministraments i serveis, i 50.000€, en el cas d’obres.).

Altres informacions accessibles són les retribucions, funcions i curriculum dels càrrecs de confiança, les subvencions atorgades per l’Ajuntament de Reus o el cost de les campanyes en mitjans de comunicació.

D’altra banda, els avaluadors valoren que hi hagi espais que facilitin la participació, tant de la ciutadania com dels grups municipals. En aquest darrer cas, Reus disposa d’una pàgina per als grups municipals amb les seves dades de contacte, i els enllaços als seus canals de comunicació via web i xarxes socials.

L’únic punt no assolit enguany per aquest ajuntament fa referència a les Cartes de serveis. Per validar-lo en institucions de la mida de Reus, els avaluadors requerien un mínim de 5 cartes aprovades. L’Ajuntament de Reus n’ha aprovat tres fins a la data, i disposa d’un calendari d’implantació progressiva de Cartes de serveis, de manera que en un termini curt de temps s’hauran aconseguit tots els objectius plantejats pel segell.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arrenca la campanya de l’arròs al delta de l’Ebre

Notícia següent

Barcelona necessita 1.100 voluntaris per al recompte anual de persones sense sostre

Notícies relacionades