Què prefereixes per a Tarragona?

  En Comú Podem ha votat a favor de negociar la investidura i un pacte de govern amb ERC per liderar l’Ajuntament de Tarragona. En una assemblea conjunta entre les dues formacions integrants de la coalició -En Comú Tarragona i Podem Tarragona- la militància ha donat suport a la via de buscar el pacte amb els republicans amb 76 vots, mentre que l’opció d’apostar per cercar un acord amb el PSC de l’actual alcalde Josep Fèlix Ballesteros tan sols n’ha obtingut un. Des de la formació morada han remarcat però, que l’assemblea d’avui no defineix al 100% la votació de la investidura del dissabte 15 de juny, sinó que durant els propers dies les formacions s’hauran de reunir per perfilar l’acord.

  En l’assemblea celebrada aquest dilluns a la Casa del Mar de Tarragona hi han participat més d’un centenar de militants de les dues formacions. Segons ha explicat En Comú Podem a través d’un comunicat en acabar l’acte, primer s’ha fet un resum de la campanya electoral i després una valoració dels resultats electorals. Finalment, s’han exposat com han anat les reunions que en els darrers dies la comissió negociadora d’En Comú Podem ha tingut amb representants d’ERC i del PSC.

  A partir d’aquí s’ha donat la paraula a la militància durant uns 20 minuts abans de la votació final. L’opció guanyadora amb 76 vots ha estat la de “negociar un acord de govern i investidura amb ERC i, en conseqüència, votar el candidat Pau Ricomà”, per davant de la proposta “d’abstenir-nos i permetre que sigui escollit el candidat Josep Fèlix Ballesteros” (PSC) que tan sols ha rebut un vot. Cinc persones s’han abstingut. Un cop finalitzada l’assemblea un grup d’assistents ha sortit al carrer cridant “sí que es pot”.

  Des de la formació morada però, han deixat clar que aquest resultat no és una garantia total d’un vot favorable a Ricomà en la investidura de dissabte, ja que el que ha decidit l’assemblea és la negociació d’un acord. Segons han detallat, en cas que es trenquessin les negociacions aleshores s’explorarien altres vies. Durant la setmana, han afirmat, seguiran les converses amb ERC i també amb les altres formacions que podrien entrar al govern de l’Ajuntament, com la CUP o Junts per Tarragona. De tota manera, i malgrat els matisos, des d’En Comú Podem han reconegut que el vot favorable a la investidura de Ricomà és quasi un fet.

  Així doncs, a dia d’avui i a l’espera de com avancin les converses durant la setmana, el socialista Josep Fèlix Ballesteros ho tindria molt difícil per repetir com a alcalde de Tarragona. Pau Ricomà s’albira com el seu relleu, si bé no té cap suport garantit totalment. Tot i això, els comuns i la CUP han mostrat la seva predisposició. Segons algunes informacions, també ho veurien amb bons ulls des de Junts per Tarragona, encara que no s’han expressat públicament a favor de cap opció.

  Divisió interna a Podem Tarragona
  Encara que el resultat final ha estat contundent, l’assemblea d’En Comú Podem ha viscut moments de tensió. En els darrers dies un sector de Podem Tarragona havia expressat el seu descontentament per com el seu secretari general i número dos a la llista -i per tant, futur conseller-, Hermán Pinedo, havia gestionat el posicionament de cara a la propera legislatura. En l’assemblea d’aquest dilluns, una trentena de militants del partit han abandonat la sala durant els torns de paraula i abans de les votacions, ja que defensaven que Podem Tarragona havia de celebrar un consell ciutadà propi abans de validar el posicionament de la coalició.

  Una de les persones que ha sortit de la Casa del Mar ha estat Mariano Pescador, membre del consell ciutadà de Tarragona -l’òrgan executiu del partit-. Pescador ha expressat que “Podem Tarragona decidirà la seva posició de partit en una assemblea ciutadana pròpia”, amb la qual cosa no ha donat validesa al que s’ha expressat en la reunió d’aquest dilluns. A més ha denunciat que Hermán Pinedo no ha informat els integrants de Podem Tarragona ni tampoc la direcció catalana i estatal de com han anat fins ara les negociacions amb ERC i PSC. Altres membres del partit han lamentat també que se’ls ha informat de l’assemblea d’En Comú Podem amb poques hores d’antelació.

  Sobre què pugui fer Pinedo en els propers dies i les conseqüències que pugui tenir per a ell, per al partit i per al futur de la ciutat, Pescador ha assegurat que no ho sap. “Desconec què farà, però com a membre d’un partit es deu a una disciplina interna”, ha manifestat. Finalment, membres de Podem Tarragona han assenyalat als mitjans que desconeixen en quins termes es va signar la coalició amb En Comú Tarragona i han afirmat que Pinedo no convoca cap consell ciutadà del partit des de fa mesos.

  En acabar l’assemblea, Pinedo ha defensat la validesa de l’assemblea i que el fet que hi hagi una coalició entre les dues formacions fa que les decisions es prenguin conjuntament. També ha apuntat que no té intenció de convocar l’assemblea ciutadana de Podem Tarragona, i ha remarcat que en aquesta reunió hi havia membres del partit que sí han votat.

  PSC

  El candidat a l’alcaldia, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat pel primer secretari del PSC de Tarragona, Santi Castellà, la número 2 de la candidatura, Sandra Ramos, i el número 3 de la candidatura, Pau Pérez, ha indicat que malgrat la decisió d’ahir d’En Comú Podem «això no està fet» i que els socialistes «sempre estarem disposats a parlar fins a l’últim dia». L’alcaldable ha explicat que es va oferir un acord de govern als Comuns però que aquests no ho van traslladar a la seva militància. «Ha quedat clar que no van dir tota la veritat a l’assemblea», ha comentat Ballesteros.

  El cap de llista del PSC ha recordat que l’agrupació socialista és la força més votada de les darreres eleccions municipals i que «es mantindrà la porta oberta fins a l’últim moment per formar un govern progressista». Per una altra banda, ha manifestat que «és difícil formar un govern alternatiu de forces que s’anul·len o que no es volen veure, com En Comú Podem i Junts per Tarragona, i amb un denominador comú com és l’anti socialisme o l’anti Ballesteros». La número 2 de la candidatura, Sandra Ramos, ha detallat com van anar les negociacions amb els Comuns i ha indicat que es va plantejar «un acord de govern amb un document de programa on no hi havia pràcticament diferències». Ramos ha explicat que ja no es va rebre resposta sobre aquest document i que el PSC va quedar «molt sorprès» quan es va assabentar que En Comú Podem no va informar a la militància sobre la possibilitat d’aquest pacte de govern.

  «Sembla que ja tenien la decisió presa. Nosaltres si que vam oferir entrar al govern o a on se sentissin més còmodes. Han utilitzat la nostra discreció per manipular. A les reunions no va haver-hi cap desacord i les seves propostes eren totalment compatibles amb les nostres», ha expressat Sandra Ramos. El primer secretari del PSC de Tarragona, Santi Castellà, ha recordat que «Tarragona continua sent la nostra prioritat i que com a llista més votada tenim l’obligació d’intentar fer govern». Per acabar, Castellà ha comentat que «els governs basats a la contra mai funcionen» i que seria «un error històric que les forces progressistes donessin suport a l’erràtica gestió conservadora i de retallades de la Generalitat de Catalunya».