El PSC reclama celeritat en l’adjudicació de la Renda Garantida de Ciutadania als reusencs que la necessiten

  El Grup Municipal defensarà una moció al Ple de dilluns perquè la Generalitat acceleri els tràmits per assegurar una vida digna a les persones que es troben en situació de pobresa

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  El grup municipal socialista defensarà una moció al Ple d’aquest dilluns instant a la Generalitat a accelerar el procés de tramitació i d’adjudicació de la Renda Garantida de Ciutadania, aprovada el juliol de 2017 per tots els grups polítics amb representació al Parlament. Segons ha declarat el grup municipal la seva finalitat és la d’assegurar els mínims d’una vida digna a les persones i unitats familiars que es troben en situació de pobresa.

  El PSC recorda que mig any després de la seva posada en marxa, i segons les dades facilitades per la Generalitat, al mes de febrer de 2018, 20.334 persones que han demanat cita prèvia per tramitar la renda garantida, entre elles molts reusencs, encara estan pendents de ser ateses. S’han obert 36.000 expedients, dels quals s’estan resolent uns 4.000 (un 5,3% dels expedients). Per tant, podem afirmar que fins el febrer, encara més de 51.000 persones estaven esperant una resolució per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, bé per concertar una cita prèvia o perquè el seu expedient sigui resolt.

  Andreu Martín, portaveu del grup assegura que si bé és cert que aquelles famílies que cobraven la Renda Mínima d’inserció han passat a cobrar automàticament la renda garantida de ciutadania, “la gran majoria dels nous beneficiaris que van sol·licitar-la a partir del 15 de setembre de 2017 estan encara a l’espera de resolució i aquesta manca de celeritat agreuja la situació de manca d’ingressos d’aquestes persones”.

  Per Martín, “estem davant d’un fet greu d’incompliment per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies d’una Llei aprovada, negociada i consensuada amb tots els partits polítics i les entitats que formen part de la Comissió Promotora”. Per això considera que “cal posar tots els recursos necessaris per fer-la eficaç i efectiva, més encara si tenim en compte que tant la data d’inici de la Llei com els terminis per a la resolució dels expedients van ser acordats amb els/les responsables del Departament”.

  Avui dia, continuen sent els Ajuntaments els qui donen resposta efectiva mitjançant prestacions de caràcter social als beneficiaris/àries potencials de la renda garantida de ciutadania. Cal recordar que per aquest motiu, el grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, junt amb representants de diversos ajuntaments de Catalunya, ha reclamat al Síndic de Greuges que realitzi un informe sobre la implantació de la renda garantida des del 15 de setembre fins a l’actualitat i que faciliti tot l’assessorament necessari a aquells/es que han vist vulnerats els seus drets per l’incompliment dels terminis per part de l’administració.

  20 alumnes per classe

  Una segona moció socialista demana instar al departament d’ensenyament de la a realitzar un estudi, amb caràcter urgent, que determini si la proposta d’oferta de grups resultat dels acords del departament d’Ensenyament i el govern municipal des del curs 2012-2013 a l’actualitat perjudica determinats centres escolars, la qualitat de l’educació, l’equitat en l’admissió d’alumnat i la lluita contra la segregació escolar a la ciutat. D’altra banda, també insta a la Generalitat a aplicar a la ciutat la ràtio que està aplicant al conjunt de Catalunya amb l’objectiu dels 20 alumnes per grup i que atengui a les resolucions formulades per la Comissió d’Ensenyament del Parlament de Catalunya, les recomanacions del Síndic de Greuges de Catalunya i diferents les mocions aprovades pel Parlament per resoldre la situació de segregació escolar a la ciutat.

  Andreu Martín, que ha recordat que el PSC ha demanat un Ple extraordinari per debatre tots aquests temes que afecten la qualitat de l’educació a al ciutat, explica que “la ‘dubtosa’ necessitat de tancar grups a la nostra ciutat contrasta amb la realitat del conjunt de Catalunya on aquest curs es van obrir 52 grups de P3 més que el curs anterior a l’escola pública. Malgrat la reducció d’alumnat a gairebé totes les etapes, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat va obrir més aules per rebaixar les ràtios”.

  Pel portaveu, aquesta ràtio diferencial que penalitza els centres educatius a Reus “no només té un efecte a la qualitat educativa per la menor atenció individualitzada a l’alumnat sinó que agreuja la ja dramàtica segregació escolar en diversos centres educatius i l’accentua”.