Programació i cartell de les Festes de Misericòrdia 2017

  Entre els actes que destaquen enguany per Misericòrdia hi ha una marató musical el dia 30 de setembre a la nit amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017

  temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

  Una marató musical amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana, la celebració del 10è aniversari del Ball de Pastorets de Reus, la primera edició de la baixada d’andròmines, la Diada castellera del Mercadal i el Congrés internacional “Món Gegant” són alguns dels molts actes que destaquen en la programació de les festes de Misericòrdia 2017, una programació que com sempre inclou els actes més tradicionals que es porten a terme a l’entorn i a l’interior del Santuari especialment el 24 i el 25 de setembre.

  La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha presentat la programació de les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia acompanyada per l’autora del cartell d’enguany, la dissenyadora gràfica Marina Sans.

  Entre els actes que destaquen enguany per Misericòrdia hi ha una marató musical el dia 30 de setembre a la nit amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. L’anomenat “Concert de la Kapital” té com a cap de cartell la formació Macaco, que presentarà a la plaça de la Llibertat la seva gira, titulada “Soy Semilla tour”. La gira presenta “Historias Tatooadas”, el setè disc d’aquest conjunt liderat per Daniel “Macaco” Carbonell Heras, que l’ha portat a fer més de 70 actuacions a un gran nombre de ciutats d’arreu del món a països com Panamà, Mèxic, els EUA, l’Argentina, Xile o Colòmbia. A més de Macaco, el “Concert de la Kapital” inclourà l’actuació d’artistes i conjunts com el cantautor reusenc Fito Luri, Segonamà, Terra Ferma, Wences i Maika Barbero.

  També destaca la celebració dels deu anys d’existència del Ball de Pastorets. Aquest grup festiu ho celebrarà el dissabte 30 de setembre a les 18.30 h amb una trobada de balls de pastorets que recorreran diversos carrers cèntrics de la ciutat i en què participaran els balls de Tarragona, l’Arboç, la Múnia, el Vendrell, Salou i Reus.

  El mateix dia 30, a partir de les 17.00 h al passeig Sunyer, s’ha programat una nova activitat festiva a la ciutat: la baixada d’andròmines que organitzen els Xiquets de Reus i la Colla Gegantera del Carrasclet. El recorregut d’aquesta baixada partirà del capdamunt del passeig Sunyer i continuarà pels carrers de Sant Celestí, Pròsper de Bofarull, Prat de la Riba per finalitzar a l’avinguda del President Companys a l’alçada del Mercat Central.

  Diada del Mercadal
  El 7 d’octubre arriba una de les cites castelleres més destacades de la temporada, la Diada del Mercadal de Reus, en què participaran els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró. La diada s’iniciarà a les 17.30 h.

  La diada castellera més directament vinculada a les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia es portarà a terme com és habitual el dissabte anterior a la festivitat, és a dir el 23 de setembre a les 16.00 h a la plaça del Mercadal, i hi participaran els Nens del Vendrell i els Castellers de Sabadell juntament amb la colla local, els Xiquets de Reus.

  Els castells dels Xiquets de Reus tampoc faltaran el mateix dia de Misericòrdia (25 de setembre) en el marc de les diferents celebracions que es faran a la plaça del Santuari de Misericòrdia durant tota la jornada, amb actuació de la colla a les 19.00 h.

  Congrés internacional “Món Gegant”
  Malgrat que es porti a terme ja entrat el mes d’octubre, la programació de les Festes de Misericòrdia inclou també el Congrés “Món Gegant”, que inclou la presència de diferents ponents internacionals. El Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva “Món Gegant”, previst a Reus del 12 al 14 d’octubre en el marc de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, ha confirmat la presència dels experts Jan Grau i Albert Rumbo (Catalunya), Íñigo Castellano (Navarra), Paul Spapens (Holanda), Jean-Pierre Ducastelle (Bèlgica), Setsuko Nakamura (Jap&oa cute;) i Nina Kammerer (EUA) com a ponents d’aquest simposi. Aquest congrés es completarà amb mostres, trobades i actes a l’entorn dels gegants els dies 14 i 15 d’octubre.

  Durant quatre dies, del dijous 12 al diumenge 15 d’octubre, Reus es convertirà en l’epicentre del món festiu català i europeu, amb la celebració del primer congrés internacional de gegants i imatgeria festiva que se celebra a terres catalanes. Món Gegant pren el relleu d’aquesta manera a País Gegant, el congrés nacional d’imatgeria festiva que en els darrers anys ha celebrat jornades arreu de Catalunya per tractar temàtiques relacionades amb els gegants i la imatgeria festiva al nostre país.

  El congrés que es portarà a terme a Reus en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana es basa en dos pilars: un de caràcter acadèmic, amb exposicions, xerrades i ponències a càrrec dels experts més destacats en la matèria, i un altre de caràcter més festiu, amb mostres de gegants i imatgeria festiva.

  Actes religiosos
  El 24 i 25 de setembre es porten a terme els principals actes religiosos de les celebracions de Misericòrdia, entre els quals hi ha el Rosari de Torxes i l’ofici i actes habituals que es realitzen el dia de la patrona a la plaça del Santuari i a l’interior del temple. Entre aquests actes hi ha la baixada del Seguici Festiu de la ciutat el dia 25 a partir de les 11.00 h des de la plaça de la Pastoreta fins al santuari al llarg del passeig de Misericòrdia. A les 19.30 h el Ball de Diables de Reus realitzarà “la Baixada”, tradicional correfoc fins al santuari.

  Els Guardons
  Coincidint amb les festes, cada any l’Ajuntament de Reus lliura els Guardons de la Ciutat. Enguany l’acte és previst el 21 de setembre a les 20.00 h al Saló de Plens. En aquesta ocasió són reconeguts amb les Mencions honorífiques municipals l’Escola Prat de la Riba, la Banda-Cobla Pare Manyanet, el Club Esportiu Santes Creus, la Fundació Mossèn Frederic Bara i Cortiella, el Drac, el Ball de Prims i l’equip d’Hoquei Patins del Reus Deportiu.

  El cartell, obra de Marina Sans
  El cartell de les festes d’aquest any és obra de la dissenyadora reusenca Marina Sans (31 anys). Formada en Gràfica Publicitària a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. Des de 2014 treballa amb el seu company Rafa Goicoechea en el seu propi estudi, centrats especialment en projectes d’identitat corporativa i disseny gràfic online i offline per a empreses editorials.

  També des de 2014 han impulsat el projecte “36 Days of Type”, que ha assolit un important ressò nacional i internacional amb la participació de milers de dissenyadors gràfics i artistes visuals d’arreu del món.