Postius aposta per equipaments comercials descentralitzats als barris en lloc del model de Torre Salses

Fixa el desenvolupament del pla de l'Estació com la principal prioritat i planteja una borsa de locals comercials buits gestionada per la Paeria amb col·laboració amb els API per combatre la desertització comercial

Imatge cedida

El candidat a paer en cap de Junts per Catalunya Lleida, Toni Postius, ha presentat avui les seves propostes en matèria de model comercial per a la ciutat de Lleida, centrat en la descentralització estratègica dels equipaments de format mig pels barris perquè es converteixin en pols d’atracció i dinamització del comerç tradicional. Postius ha fixat com a prioritari el desenvolupament del pla de l’Estació per davant d’altres projectes anunciats i no materialitzats en els últims anys i també ha proposat crear una borsa de locals buits gestionada per la Paeria amb plena col·laboració amb els API per combatre la desertització dels comerços en moltes zones de la ciutat.

En una trobada amb els mitjans de comunicació, Postius ha contraposat el seu projecte d’equipaments “de format mig descentralitzats i repartits pel conjunt dels barris” al model de Torre Salses, “que ho concentra tot en un únic punt allunyat del centre de la ciutat”. El cap de llista de Junts per Catalunya Lleida ha explicat que “durant els darrers anys s’ha parlat de diversos projectes comercials a la ciutat, com Vall Rufea, el de la Copa d’Or, el que volia impulsar Carrefour o el de Torre Salses”, però ha fet notar que “en tot aquest temps no se n’ha materialitzat cap, més enllà de les presses de l’equip de govern per impulsar Torre Salses”“Mentrestant, en el conjunt dels barris de la ciutat hem patit un fenomen de desertització comercial, amb molt locals tancats, amb molts negocis que no poden seguir, i que ens plantegen el repte d’una tasca urgent que cal abordar”, ha assegurat. Per Postius, la descentralització estratègica d’equipaments comercials en el conjunt dels barris de la ciutat “contribuiria a dinamitzar el comerç que hi ha a l’entorn d’on s’ubiquin” i ha posat com a exemples “la Balàfia històrica, Alcalde Porqueres o Onze de Setembre en el tram de la Mariola”.

Amb tot, ha insistit que la gran aposta comercial de la seva candidatura és el pla de l’Estació. “És una zona que cal desenvolupar, que requereix de les aportacions de l’administració pública, però també de la inversió privada i que constitueix una aposta estratègica. Fins que no es desenvolupi el pla de l’Estació no podem permetre que es desenvolupin altres àrees comercials a la ciutat. Desenvolupar-ho ens permetria acabar de cosir el barri de Pardinyes amb el centre de la ciutat, dinamitzar comercialment Príncep de Viana, Anselm Clavé, Cardenal Remolins, tota la zona de la rambla Ferran, el barri de l’estació i abordar, d’una vegada per totes, la construcció de la nova estació d’autobusos, que és una gran assignatura pendent des de fa molts anys”.

També  en matèria comercial, ha plantejat una proposta per combatre la desertització comercial que es produeix en moltes zones a través de la creació “d’una borsa de locals buits per posar-los a disposició de persones que vulguin emprendre un negoci”“Avui en dia ens trobem que hi ha molts propietaris que no posen aquests locals a lloguer perquè o bé no troben persones disposades a pagar el lloguer que demanen, o bé no veuen garanties de poder cobrar aquest lloguer. El que plantegem és que aquesta borsa de locals buits de la ciutat estigui gestionada per l’ajuntament de Lleida amb col·laboració dels API, que la Paeria garanteixi als propietaris el cobrament del lloguer a canvi que els posin a preus assequibles i amb una contraprestació afegida: que hi hauria una bonificació dels impostos municipals“. Segons Postius, “aquests locals es posarien a disposició d’emprenedors que moltes vegades es veuen frenats per condicionants econòmics”.

Toni Postius i diversos membres de la seva candidatura han visitat diversos comerços i establiments de la Zona Alta de la ciutat per explicar les seves propostes en matèria comercial.