La Paeria repartirà polseres durant la Festa Major i l’Aplec per conscienciar contra les agressions sexistes

    Aquestes s’incorporen al "kit dels plaers", el qual aporta diferent informació sobre prevenció i reducció de riscos en l’oci nocturn i actes festius amb l’objectiu de sensibilitzar

    L’Ajuntament de Lleida ha presentat les accions de prevenció i conscienciació que durà a terme durant aquesta Festa Major amb la voluntat de treballar i sensibilitzar amb el tema de les agressions sexistes. Enguany, es repartiran més de 3.000 polseres amb la dita “Lleida, per unes festes lliures d’agressions sexistes”. Aquesta polsera s’incorpora al ja conegut “Kit dels plaers”, format per diferent material, com una targeta del servei de salut jove de l’Ajuntament, una regleta per calcular l’alcoholèmia en funció de gènere i pes, descomptes per tornar a casa en taxi i un preservatiu cedit per l’Associació Antisida de Lleida.

    La regidora de Seguretat Ciutadana i per les Polítiques per al Civisme i la Igualtat, Sara Mestres, explica que ens aquests moments “s’estan donant una sèrie d’actuacions molt greus en relació a les agressions sexistes en aquest país i aquestes s’han d’eradicar”. En aquesta iniciativa de conscienciació hi estan implicades les regidories de Servei a les Persones, la d’Igualtat i la de Joventut, així com el programa Nits Q. Aquest últim el forma un grup de joves voluntaris, portats per tècnics de la Regidoria de Servei a les Persones, que treballen en temes d’alcohol, de prevenció de consum de drogues i d’agressions sexistes en l’àmbit de l’oci nocturn. Mestres explica que treballen amb 26 locals d’oci de la ciutat, els quals han signat un compromís de compliment dels criteris establerts en el Protocol d’intervenció davant la detecció d’agressions sexistes. En aquest sentit, remarca també la col·laboració dels cossos de seguretat, tant pública com privada, del transport públic (ATM, Lo Teu Taxi i Radio Taxi Lleida), de Federació d’Hosteleria de Lleida i de l’associació Antisida Lleida, entre d’altres.

    Altrament, Sara Mestres afirma que els objectius previstos per Nits Q “estan en desenvolupar l’eix de treballar per les perspectives de gènere com a eix prioritari”. Destaca també l’intenció de “vetllar pel compliment dels criteris de qualitat en matèria de gènere, vinculats a aquests compromís, sensibilitzar la ciutadania en vers la igualtat i oferir formació als agents vinculats a l’oci nocturn de la ciutat”. Per aquesta raó, entén que aquesta polsera “ajuda a que la gent tingui més sensibilització”.

    Per la seva part, Marta Escolà, tècnica de l’Àrea de promoció de la salut de l’Ajuntament de Lleida, explica que desenvolupen Nits Q des de fa 6 anys i que aquest suposa “un programa educatiu per promoure espais d’oci i festes populars de qualitat a la nostra ciutat”. “Treballem de manera comunitària, en contacte permanent amb tots els agents vinculats amb l’oci de Lleida”, apunta. Considera que aquesta comunicació els permet que arribi tota la informació que volen trametre, especialment al col·lectiu de gent jove. Referent a la Festa Major, hi seran presents “tal com portem fent molts anys, amb un punt informatiu on l’equip de joves voluntaris i voluntàries que repartiran aquests ‘kit dels plaers’ i atendran a tothom qui ho desitgi davant qualsevol dubte o conflicte”. A aquest kit s’hi afegeix enguany la nova polsera. Escolà remarca que aposten per la formació de les persones que treballen a les barres en temes de dispensació responsable d’alcohol i de gènere. En aquest sentit, informa que davant qualsevol problemàtica o situació conflictiva, tothom podrà dirigir-se tant al personal de les barres com als membres de seguretat per ser atesos.