El Museu Picasso publica una col·lecció de llibres infantils per a descobrir al pintor

  Són obres il·lustrades íntegrament amb imatges d'olis, dibuixos, gravats i ceràmiques pertanyents al fons del Museu

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  El Museu Picasso ha publicat la col·lecció ‘Descobrir Picasso’, dirigida al públic familiar amb l’objectiu de fomentar la creativitat i acostar la figura del pintor als més petits. Es tracta de llibres il·lustrats íntegrament amb imatges d’olis, dibuixos, gravats i ceràmiques pertanyents al fons del Museu i que, a través del dibuix, la pintura i el joc, volen apropar als infants, ─i també als grans─, a l’obra de Picasso. La nova sèrie s’estrena amb dos primers llibres: ‘Els ulls de Picasso’ i ‘El bestiari de Picasso’ i estan disponibles en català, castellà, anglès i francès. El primer número, ‘Els ulls de Picasso’, fa èmfasi en el vessant retratista de Picasso i en les múltiples tècniques que va dominar. En el segon, ‘El bestiari de Picasso’, es descobreix com els animals són també protagonistes de moltes de les seves obres.
  Aquest és un projecte emmarcat en l’estratègia de divulgació anunciada pel director Emmanuel Guigon el gener d’aquest any en la qual apostava per la creació d’una línia editorial de llibres infantils.

  El primer llibre de la col·lecció ‘Descobrir Picasso’ se centra en els ulls dels personatges retratats per Picasso que hi ha a la col·lecció del Museu. “La profunditat de la mirada és un tret molt característic de Picasso, com ho demostren les nombroses fotografies que existeixen de l’artista i els seus autoretrats”, explica el Museu. Es convida als nens al joc de dibuixar cares amb un sol color o amb pinzellades de colors vius, cridaners o sobris, servint de pretext per explorar les diferents etapes de l’artista: l’època blava representada per una aquarel·la de 1903, el postimpressionisme de les pinzellades particulars de Picasso a través de ‘L’Espera’ (Margot) de 1901, la reinterpretació personal dels retrats de l’artista i la fragmentació i transformació dels personatges que pintava com per exemple el que va dedicar al seu amic Jaume Sabartés que porta per títol Jaume Sabartés amb gorgera i barret pintat l’any 1939 en forma de caricatura, passant a la forma clàssica, acolorida i amb puntillisme que representa en ‘Dona amb mantellina’ de 1917.

  El primer llibre ‘Els ulls de Picasso’ també planteja crear un trencaclosques a partir de la innovació que Picasso va aplicar al sistema tradicional del gravat, l’artista va inventar una nova forma de treballar, retallant la planxa a mesura que aplicava els diferents colors, com per exemple a l’obra ‘Gran cap de Jacqueline amb barret’ de 1962 o utilitzant gargots de colors, en el particular retrat, ‘Cap d’home amb samarreta a ratlles’ de 1964. També es proposa endinsar-se en el període barceloní de Picasso.

  Pel que fa a ‘El bestiari de Picasso’, es convida els nens a descobrir, dibuixar o pintar els animals que s’amaguen darrere d’uns petits forats entre els quals es troba la ‘Gallina’, que Picasso va pintar a París l’any 1952, una divertida litografia d’una ‘Granota’, de 1949 i una ceràmica amb la imatge d’un peix, entre d’altres. També se suggereix buscar els animals que es troben ocults dins de les obres de Picasso.