Els Mossos d’Esquadra desalllotgen per odre judicial el Centre Social Okupat ‘La Chispa’ de Lleida

  Una desena de furgonetes de la brigada mòbil s'han desplaçat per fer l'actuació i també una màquina excavadora per enderrocar l'immoble

  Els Mossos d’Esquadra ha procedit a desallotjar per odre judicial aquest dijous al matí el Centre Social Okupat (CSO) ‘La Chispa’ situat a la partida d’Alpicat de l’Horta de Lleida. Una desena de furgonetes de la brigada mòbil del cos policial, procedents de Barcelona, s’hi han presentat pels volts de les vuit del matí quan sembla ser que a la casa només hi havia unes tres persones que no han ofert resistència i han començat a recollir les seves pertinences. També hi ha una màquina excavadora que haurà d’enderrocar totalment o parcialment l’immoble, que feia uns deu anys que estava okupat. Quan s’ha tingut coneixement del desallotjament els okupes han fet crides de suport per les xarxes socials i una quinzena de persones s’hi ha desplaçat per mostrar el seu rebuig. Dos joves han pujat al damunt de l’excavadora per frenar-la però han accedit a baixar després que els Mossos els ho hagin demanat.
  Passades les vuit d’aquest matí diversos efectius de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra han entrat al CSO ‘la Chispa’ per tal de dur a terme el desallotjament de l’immoble, propietat de l’empresa immobiliària UA S.L., en compliment d’una ordre judicial. Les tres persones que hi havia en aquell moment han decidit abandonar la casa voluntàriament després de retirar alguns objectes de l’interior, segons han explicat des del col·lectiu okupa que residia a l’immoble, des del qual han assegurat que no se’ls havia comunicat que aquest dijous es duria a terme el desallotjament i han criticat que no se’ls hagi mostrat cap ordre judicial que acredités l’actuació.

  Posteriorment, una excavadora s’ha desplaçat fins al lloc. Un parell de joves s’hi ha enfilat per evitar que pogués accedir a l’interior del recinte de la casa tot i que finalment han acabat desistint la seva protesta davant la petició dels Mossos i han baixat del vehicle, que ha acabat entrant a la finca per començar a tirar a terra l’immoble davant la protesta d’una desena de persones, entre les quals algunes que hi vivien.

  L’enderroc del CSO ‘la Chispa’ s’ha iniciat poc abans de les 10 hores i s’ha prolongat durant aproximadament una hora, tot i que posteriorment ha continuat amb magatzems i altres construccions adjacents a la casa. Més d’una quarantena d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, arribats amb nombroses furgonetes, han participat en el dispositiu per impedir que els okupes poguessin acostar-se a l’immoble per impedir que fos tirat a terra.

  Mentre es duien a terme els treballs d’enderroc, una desena de persones, entre les quals alguns dels okupes, han tallat uns moments la carretera N-240, que discorre a escassos metres de l’immoble, fins que han estat desallotjats de la calçada per part dels Mossos d’Esquadra. La policia identificat aquest grup de persones al mateix lloc però a una joves se l’han endut a comissaria ja que no duia la documentació a damunt. Malgrat això, no s’han produït detencions.

  Una representant de la protectora d’animals Lydia Argilés s’ha desplaçat fins a la casa, després que l’entitat rebés l’avís dels okupes pel fet que s’estava enderrocant l’immoble mentre a l’interior hi havia diversos gats, gallines i un gall d’indi. Alguns d’aquests animals han pogut sortir tot i que des de la protectora no s’ha pogut determinar si n’han quedat atrapats, segons ha explicat la representant de l’entitat. Des de la protectora han criticat que no s’hagi aturat l’enderroc per tal de poder retirar tots els animals de l’immoble malgrat haver-ho sol·licitat, primer a la Guàrdia Urbana i després als mateixos Mossos.

  L’Oriol, una de les persones que vivia al CSO ‘la Chispa’ ha denunciat que “la Paeria potenciï que els especuladors vagin per on vulguin” i ha criticat que “se li doni més la raó a una persona que compra una finca, que l’abandoni i gairebé li caigui i no es preservi una casa centenària per enderrocar-la i posar-hi xalets i Burger Kings”. El representant del col·lectiu okupa no ha volgut concretar quanta gent residia a ‘la Chispa’ i ha destacat que s’hi anaven fent activitats diverses. En aquest sentit, ha explicat que des del 10 de novembre s’hi venien duent a terme unes “jornades de resistència” en què han participat entorn d’una seixantena de persones i “durant aquestes activitats hi havia més gent que vivia a la casa”. Altrament, ha reclamat la necessitat que la societat “reflexioni i vegi que la propietat privada especulativa és un abús i és violència pura i dura per les persones que han viscut en una determinada zona”.

  Per la seva banda, el president de l’Associació de Veïns Partida Montserrat de Lleida –on s’ubicava el CSO ‘la Chispa’-, Joan Rogés, ha explicat que els veïns de la zona “no havíem tingut mai cap problema amb els okupes” i, fins i tot, ha assenyalat “que en alguna festa que havíem de fer ens havien ajudat”. Rogés ha explicat que “generalment eren gent jove” i “en els deu anys que feia que estava okupada un centenar de joves han passat per la casa, alguns d’ells estudiants de la Universitat de Lleida”, els quals “mentrestant hi ha viscut de gratis i no ha hagut de pagar lloguer”, ha assenyalat. Així mateix, el responsable veïnal ha manifestat que “tractant-se d’una propietat privada el propietari en pot fer l’ús que li convingui” i, en aquest sentit, ha dit que respecta la decisió d’enderrocar-la.

  Joan Rogés ha explicat que el planejament urbanístic municipal defineix com a urbanitzable els terrenys que acollien el CSO ‘la Chispa’, fet que “tard o d’hora hagués comportat el seu enderroc”. En concret, ha detallat que el planejament preveu que s’hi puguin aixecar “xalets, locals comercials i, fins i tot en una zona propera, alguns pisos”.

  Protestes aquest dijous i divendres pel desallotjament i enderroc del CSO ‘la Chispa’

  Des del col·lectiu que residia al CSO ‘la Chispa’ han convocat a les 19 hores una concentració a la plaça Ricard Viñes de Lleida de rebuig al desallotjament, de la mateixa manera que aquest divendres a la mateixa hora tenen previst celebrar una manifestació que sortirà de la plaça Europa.

  El CSO ‘la Chispa’ tenia pendent una ordre judicial de desallotjament 

  El jutjat penal número 3 de Lleida havia ordenat fa prop d’un any el desallotjament del CSO ‘La Chispa’, okupat des del desembre del 2007. El 14 de desembre del 2016 va tenir lloc el judici contra dues persones de les persones que residien a la casa, acusades per usurpació de l’espai, mentre altres dues acusades del mateix delicte van ser jutjades el 7 de març d’aquest any. El jutjat va condemnar a totes elles a pagar una multa de 450 euros cadascun per un delicte d’usurpació, per tal d’indemnitzar l’empresa immobiliària propietària pels desperfectes ocasionats a l’edifici. Finalment, aquest dijous s’ha dut a terme el desallotjament de l’immoble, que posteriorment ha estat enderrocat.